Олег Ляшко: «Влада виганяє українців з рідного дому»

  • 19 вер. 2018 10:28
  • 1065
    • Новина Олег Ляшко: «Влада виганяє українців з рідного дому» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Лідер Радикальної партії вимагає істотного підвищення мінімальних зарплат для всіх українців, а також перерахунку пенсій для чорнобильців, військових і колгоспників.
     
    Підвищення мінімальної зарплати до 4 173 гривень не допоможе подолати бідність і зупинити трудову міграцію українців за кордон, заявив Олег Ляшко. Її рівень має бути не нижчим за 6 000 гривень, вважає політик.
     
    Лідер Радикальної партії розкритикував поданий урядом проект держбюджету на 2019 рік, назвав його «бюджетом проїдання». І розповів, якими бачить шляхи підвищення доходів українців.
     
    «Бюджет, який подав уряд - це фактично бюджет не розвитку, а занепаду. Бюджет, який змушує українців тікати з рідного дому за кордон, в пошуках кращого життя. Влада пропонує з 1 січня наступного року підвищити мінімальну зарплату до 4 173 гривень. Це 12% зростання у порівнянні з нинішнім роком. При цьому вони тільки офіційну інфляцію закладають 8%. А неофіційна буде вдвічі більшою. У реальному вимірі не буде ніякого зростання, зарплата залишиться на рівні 120 євро», - підрахував Ляшко.
     
    При цьому політик зазначив, що в сусідній Польщі мінімальна зарплата зросла до 520 євро. Тому підвищення мінімалки в Україні навіть до 4 200 гривень не зупинить трудову міграцію, переконаний Ляшко, і люди продовжать масово виїжджати на заробітки за кордон.
     
    «Президент говорить, що зарплата 4 200 гривень - це відхід від дешевої робочої сили. Це наскільки чиновники відірвані від реалій, щоб таке говорити! Коли вони в останній раз до магазинів ходили? В аптеку? На базар? Хтось із них знає, що проїзд в метро вже 8 грн. коштує? А людині двічі-тричі на день потрібно їздити, це тільки на транспорт піде 500-600 гривень на місяць. Тому ми вимагаємо, щоб мінімальна зарплата в бюджеті-2019 була не менше 6 000 гривень. В іншому випадку ми не виберемося з бідності і не подолаємо трудову міграцію. Люди повинні гідно заробляти в рідній країні», - зазначив політик.
     
    А слідом за підвищенням мінімалки потрібно провести перерахунок пенсій, впевнений Олег Ляшко. В першу чергу - чорнобильцям, військовим і колишнім колгоспникам, які залишилися незаслуговано ображеними.
     
    «Підвищення мінімальної зарплати дасть додаткові надходження до Пенсійного фонду - 40 млрд гривень. Цей ресурс можна направити на перерахунок пенсій для колгоспників, чорнобильців, військовослужбовців, інших категорій пенсіонерів. Сьогодні майже 4 мільйони пенсіонерів отримують мінімальну пенсію - 1500 гривень на місяць. Виконання вимог Радикальної партії дасть можливість підняти пенсію для цих людей мінімум на тисячу гривень з нового року», - зазначив лідер Радикальної партії.
    Радикальна партія, в свою чергу, пропонує економічний план, який дозволить досягти 7-10% зростання економіки щорічно.
     
    «Ключове - зміни до Конституції, зміна монетарної політики НБУ, дешеві кредити, зробити фермерів, а не латифундистів, головними господарями на землі. Президент хвалиться інвестиційним бумом в країні. У чому полягає цей інвестиційний бум? У тому, що араби скупили за 200 мільйонів доларів 300 тисяч гектарів землі в Україні? Це менше тисячі доларів за гектар! Або інвестиційний бум - це те, що меблевий магазин відкривають на околиці Києва? Вони хваляться цим замість того, щоб створювати робочі місця, вливати кошти в відновлення деревообробки та захист власного лісу. Зніміть рожеві окуляри, немає буму, є, на жаль, відсутність економічного розвитку і відсутність перспективи. Я пропоную політику, яка дасть перспективу, яка дасть можливість розвиватися, а не жебракувати», - підкреслив лідер РПЛ.
     
    Ірина Лягул