Як на Кіровоградщині започаткувати власний бізнес?

  • 14 вер. 2018 14:31
  • 779
    • Новина Як на Кіровоградщині започаткувати власний бізнес? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цьогоріч 24 мешканці Кіровоградщини стали бізнесменами за сприяння служби зайнятості.
     
    Зареєстровані безробітні, відповідно до вимог законодавства про зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, мають право на отримання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Отримати детальну інформацію охочі мають можливість під час відвідувань міськрайонних центрів зайнятості чи місцевих філій обласного центру зайнятості. Крім того, користувачі мережі Інтернет мають можливість ознайомитись зі значним обсягом відповідної інформації, розміщеної на сторінках органів державної служби зайнятості.
     
    Так на сторінці Державної служби зайнятості (Центрального апарату) у рубриці «Громадянам» – «Відкрити власну справу» розміщена інформація про те, як започаткувати власний бізнес за сприяння державної служби зайнятості, а також наведені приклади успішного ведення бізнесу (рубрика «Історії успіху»).
     
    На сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості розміщена різноманітна інформація з питань організації підприємництва, попереднього проходження професійного навчання для подальшого успішного ведення бізнесу, інше. У соціальній мережі Facebook на сторінці обласного центру зайнятості розміщується інформація про приклади успішного ведення бізнесу мешканцями нашої області.
     
    У відеохостінгу YouTube на сторінці обласного центру зайнятості викладені ролики «Великі історії малого бізнесу». На цій же сторінці є можливість переглянути мультсеріал «Пошук роботи», в серіях якого йдеться про започаткування підприємництва.
     
    «Фінансові ресурси Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (в цілому та бюджетних призначень для Кіровоградської області, зокрема) щодо одноразової виплати допомоги по безробіттю є обмеженими. А сам розмір виплати визначається розміром залишку виплати допомоги по безробіттю конкретної особи», – зазначив Богдан Стоян, заступник директора обласного центру зайнятості.
     
    Протягом січня-серпня 2018 року таку виплату в області отримали 24 особи. Враховуючи вказане, державна служба зайнятості висловлює зацікавленість у одночасному отриманні громадянами коштів за рахунок Фонду, а також за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів з програм розвитку підприємництва. Такі програми прийняті на рівні області (Регіональна програма розвитку малого та середнього підприємництва у Кіровоградській області на 2016-2018 роки затверджена рішенням обласної ради від 25.03.2016 № 42) та в кожному районі та місті обласного значення. Також центри зайнятості зацікавлені у залученні до підтримки малого підприємництва коштів бюджетів об’єднаних територіальних громад. До речі, наразі проводиться черговий етап узгодження можливостей центрів зайнятості та структурних підрозділів з питань економіки місцевих органів влади щодо спільного фінансування розвитку малого бізнесу безробітними.
     
    Ми висловлюємо також зацікавленість у залученні коштів міжнародної технічної допомоги за проектами, що реалізуються неурядовими організаціями. Адже можливе навіть потрійне співфінансування започаткування бізнесу.
     
    Розраховуємо, що спільними зусиллями центрів зайнятості, місцевих органів влади та неурядових організацій ми зможемо ефективно допомогти майбутнім бізнесменам у започаткуванні та провадженні підприємницької діяльності.