Як образити художника, або Боротьба за художній салон триває

  • 13 вер. 2018 09:01
  • 1420
    • Новина Як образити художника, або Боротьба за художній салон триває Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міська рада Кропивницького намагається виселити художників з орендованого приміщення. 
     
    У Кропивницькому розпочався черговий сезон «культурних наступів» влади на культурно-мистецькі об’єкти. Так, першого вересня стало відомо, що мистецький факультет Центральноукраїнського педуніверситету імені Винниченка опинився під загрозою виселення з історичної будівлі на Дворцовій. Майже одночасно члени Національної спілки художників України організували акцію протесту на захист орендованого багато років приміщення в самісінькому центрі, навпроти міської ради. Точнісінько як і минулого року… 
     
     
    На вітринах художнього салону вивісили гасла: «Не дамо владі віджати художній салон», «Став підпис! Підтримай кропивницьких художників!», «Руки геть! Ми тут понад 40 років!». Організатори акції пояснюють: приміщення намагається забрати міська рада. 
     
    — В кінці вересня закінчується термін оренди на це приміщення, - каже голова обласного відділення Національної спілки художників України Андрій Хворост. – Договір у нас укладається раз на рік. Всі наші запити по продовженню угоди на оренду ігноруються. Направляли листи на пана Табалова, Райковича та на комунальників, а відповіді немає. За оренду ми платимо по двох договорах: у першому сплачуємо за частину залу, де продаються сувеніри (у 100% розмірі), а за виставковий зал сплачуємо з пільгами. На місяць виходить 6,5 – 7 тисяч гривень.
     
    На думку очільника обласного відділення спілки, комусь не до вподоби здійснення підприємницької діяльності в художньому салоні, на яку організація митців має право за статутом.
     
    - У статуті спілки художників закладена можливість відкриття підприємства. Наразі воно й відкрито - КП «Художній салон». В ньому працюють менеджер та продавці. Підприємство існує близько 30 років. Когось, мабуть, дратує перетворення салону з бридкого каченяти у щось сучасне. В нас років 10 тому вже відібрали частину приміщення. До цього були причетні люди, які на той час очолювали місцеву владу. Тепер спроби відібрати художній салон тривають, - каже Андрій Хворост.
     
     
    За його словами, приводом для занепокоєння став лист з управління комунальної власності міської ради. Власник (міська рада) повідомляє про те, що має необхідність у цьому приміщенні. В листі зазначили, що діють відповідно до закону і попереджають про намір виселити орендарів за три місяці до закінчення дії договору оренди.
    Цього тижня в коментарі журналісту «Первой городской» Андрій Хворост повідомив, що питання подальшої долі художнього салону обіцяли вирішити позитивно. Вказали навіть строки – після святкування Дня міста.
     
    Тож продовження історії читайте в наступних випусках газети.
     
    Дмитро Семенюк
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому презентують фотоальбом «Місто о п’яти іменах Ігоря Демчука»
                        Кіровоградщина: Чи реально відсудити свої земельні паї у приватного підприємства?