Кіровоградщина: Чи реально відсудити свої земельні паї у приватного підприємства?

  • 12 вер. 2018 20:50
  • 1912
    • Новина Кіровоградщина: Чи реально відсудити свої земельні паї у приватного підприємства? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Депутат Новоархангельської селищної ради, Кіровоградська область, написав відкритого листа до Президента і Верховної Ради із зверненням розібратися із кричущею ситуацією, що склалася із земельними паями, які належать його сім’ї. 
     
     
    "Публічне Звернення до Президента України, керівників профільних комітетів Верховної Ради України, керівників Національної поліції, Генеральної прокуратури, ВККСУ та ВРУ
     
    Моє прізвище - Петро Миколайович Пироженко 
    Я обраний депутатом Новоархангельської селищної ради Кіровоградської області, 7-е скликання.
     
    Проживаю в смт Новоархангельськ, Кіровоградської області.
     
    Навіть як депутат, на жаль, не можу захистити свої власні громадянські права, не говорячи вже про права та інтереси моїх виборців – котрі є простими громадянами своєї країни. Майже три роки я намагаюсь повернути те, що належить мені по праву.
     
    Але існуюча корупційна правоохоронна та судова система, знущається з громадян України так само люто, як то було і за попередньої влади.
     
    З 25 квітня 2006 року я намагаюся захистити свої та моєї сестри права.
     
    Після смерті матері Пироженко Н.С. 26.06.2012 року земельну ділянку 3,81 га успадкувала сестра Бугаєнко Ірина Миколаївна. Земельна ділянка знаходилася в оренді ПСП «Еліт» (договір оренди від 01.06.2006 року №69). По договору оренди при зміні власника є підстава для зміни умов договору або його розірвання. В 2014 році Бугаєнко І.М. подала заяву до ПСП «Еліт» про те, що в 2015 році вона буде обробляти свою земельну ділянку самостійно.
     
    Отримала відповідь, що так, як вона подала заяву 26 листопада 2014 року, то заява буде розглядатися в серпні 2015 року.
     
    Після смерті батька — Пироженка М.Я, його земельну ділянку успадкував я — Пироженко Петро Миколайович.
     
    При оформленні спадщини з’ясувалось, що замість договору від 01.06.2006 року №68 строком на 10 років, з’явився новий договір, нікому невідомий з нашої родини від 02.08.2012 року строком на 10 років. В цей день 02.08.2012 року ми, діти, внуки і багато друзів та родичів разом з батьком готувались до поминального обіду 40 днів за покійну матір.
     
    Цього дня батько нікуди здому не відлучався та ніхто з працівників ПСП «Еліт» до нього не приходив. В договорі від імені батька проставлений підпис не ним, а іншою особою. Підпис від імені нібито батька засвідчила землевпорядник Нерубайської сільської ради Білик Марія Петрівна, яка пізніше надала письмове пояснення, що вона не бачила хто підписував договір, і чи знав Пироженко М.Я. про його існування їй також невідомо.
     
    Покійний батько був грамотною і розумною людиною, він ніколи не приймав самостійно важливих рішень, не порадившись з нами — дітьми. Попередній договір був дійсний до 2016 року — ще 4 роки, і перезаключати новий необхідності небуло. Тим більше з самою найнижчою орендною платою в 3 відсотки на 10 років та ще й при умові розірвання є рішення суду.
     
    На похорони матері та батька ПСП «Еліт» не надало допомоги ні матеріальної, ні моральної. Мати все життя попрацювала в даному господарстві, раніше це був колгосп імені Карла Маркса. Мати мала звання «Мати – героїня». Батько також пропрацював в цьому господарстві і більше як 30 років головним бухгалтером.
     
    01 грудня 2014 року я звернувся до ПСП «Еліт» з заявою про те, що в 2015 році я буду обробляти земельну ділянку самостійно, та отримав відповідь, що договір діє до 2022 року і його розірвання може бути тільки за рішенням суду.
     
    12 січня 2015 року я з сестрою замовили в ПП «І Експрес-Сервіс» обстеження наших земельних ділянок та встановлення межових знаків. 19 березня 2015 року в присутності землевпорядника Нерубайської сільської ради та інших представників було обстеження земельних ділянок та встановлення тимчасових межових знаків. Копії даних актів було надано в Нерубайську сільську раду.
     
    27 вересня 2015 року ми внесли мінеральні добрива та провели оранку. 14 березня 2016 року на даних ділянках внесли мінеральні добрива, провели боронування. Ніяких заяв та звернень з боку ПСП «Еліт» до нас не надходило. Та вже на готові до посіву окремо виділені ділянки ПСП «Еліт» засіяло кукурудзою, нібито елітною. Фактично було здійснено захват наших земельних ділянок. Ми були вимушені перекультивувати та засіяли сою.
     
    25.04.2016 року ми звернулися з заявою про скоєння кримінального злочину ч.1 ст.366 до Новоархангельського відділку Маловисківського відділення поліції. Відповіді не отримали.
     
    05.05.2016 року ми з сестрою звернулися до Новоархангельського районного суду Кіровоградської області із скаргою про бездіяльність слідчого, який відмовив нам у внесенні відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
     
    Суддя Запорожець О.М., і він же слідчий суддя та голова Новоархангельського райсуду, грубо порушуючи вимоги частин 2,3 статті 306 Кримінального процесуального кодексу України, згідно яких наша скарга мала бути розглянута протягом 72 годин з нашою участю, скаргу до розгляду не призначив.
     
    17.05.2016 року ми були вимушені повторно звернутися до судді Запорожця О.М. із вимогою повідомити про розгляд нашої скарги.
     
    18.05.2016 року суддя Запорожець О.М., в порушення частини 3 статті 306 Кримінального процесуального кодексу України, без нашої із сестрою участі, розглянув нашу скаргу та немотивовано її відхилив.
     
    27.05.2016 року ми з сестрою були вимушені звертатися до апеляційного суду Кіровоградської області із скаргою на незаконне рішення судді Новоархангельського районного суду Запорожця О.М.
     
    02.06.2016 року апеляційний суд Кіровоградської області визнав незаконною відмову судді Запорожця О.М. у розгляді нашої скарги та призначив її новий розгляд.
     
    13.06.2016 року слідчий суддя Новоархангельського районного суду Кіровоградської області Партоліна І.П. задовольнила нашу скаргу та зобов’язала повноважних посадових осіб слідчого відділу Новоархангельського відділу поліції ГУНП України в Кіровоградській області внести відомості до ЄРДР за нашою заявою від 25.04.2016 року про вчинення кримінального правопорушення.
     
    04.10.2016 року в Новоархангельський районний суд мною була подана позовна заява до ПСП «Еліт» про визнання договору оренди землі недійсним.
     
    16.12.2016 року слідчий суддя Партоліна І.П. в задоволенні моїх позовних вимог до ПСП «Еліт» про визнання договору оренди землі недійсним відмовила, мотивуючи тим, що орендна плата виплачувалась в повному обсязі. Відповідач надав довідку та відомості (копії) про отримання Пироженком М.Я. орендної плати за 2014 рік, який помер 15.10.2013 року (!!!). При цьому суд врахував, що орендну плату отримала померла людина (!!!).
     
    Підписи в відомостях про отримання орендної плати за 2012-2015 роки виконані не моїм покійним батьком та не мною, та є різними за виконанням.
     
    31.01.2017 року Апеляційний суд Кіровоградської області погодився з рішенням Новоархангельського районного суду, що не були порушені мої права та орендна плата була виплачена в повному обсязі, що не було предметом розгляду справи.
     
    14.03.2017 року Вищий Спеціалізований Суд України відкрив касаційне провадження по цивільній справі №394/661/16-ц за позовом Пироженка П.М. до ПСП «Еліт» про визнання договору оренди недійсним. На даний час справа знаходиться у Верховному Суді України за №61-17632СВ-18, суддя Пророк Віктор Васильович.
     
    21.03.2017 року Бугаєнко І.М. звернулася в Новоархангельський районний суд з Позовною заявою про визнання договору оренди землі недійсним та відшкодування збитків, суддею Партоліною І.П. залишено без розгляду.
     
    28.08.2017 року в межах кримінального провадження я звернувся до Новоархангельського районного суду Кіровоградської області із двома клопотаннями, в яких просив провести виїмку у ПСП «Еліт» і у Новоархангельському відділі Держгеокадастру підроблені від імені моїх померлих батьків договори оренди та відомості про виплату їм орендної плати.
     
    01.09.2017 року слідчий суддя Запорожець О.М., порушуючи вимоги частин 1 та 4 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України згідно якої суд здійснює виклик особи, у володінні якої знаходяться документи, а суддя розглядає клопотання за участю особи у володінні якої знаходяться документи, судові засідання за нашими клопотаннями провів без виклику директора ПСП «Еліт» та керівника Новоархангельського відділу Держгеокадастру і відмовив у задоволенні мого клопотання, незаконно вважаючи, що потерпілий у кримінальному провадженні не має право звертатися до слідчого судді з такими клопотанням.
     
    В ухвалах від 01.09.2017 року про відмову в задоволенні клопотання, слідчий суддя Запорожець О.М., достовірно знаючи, що відповідно до частини 3 статті 309 Кримінального процесуального кодексу України та пункту 24 Узагальнення судової практики Вищого спеціалізованого суду із кримінальних та цивільних справ, ухвали слідчих суддів за результатами розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів не підлягають оскарженню в апеляційному порядку, незаконно та безпідставно зазначив, що я маю право оскаржити ці ухвали в апеляційному порядку протягом 5 днів.
     
    01.09.2017 року слідчий суддя Запорожець О.М. також розглянув мої клопотання про призначення у кримінальному проваджені почеркознавчих та технічної експертизи підроблених договорів оренди та повернув їх без розгляду, незаконно вважаючи, що потерпілий не має права звертатися з такими клопотаннями. Клопотання були розглянуті без моєї участі та відправлені мені поштою 06.09.2017 року, тобто через п’ять днів після їх винесення.
     
    01.06.2017 року суддя Новоархангельського суду Кіровоградської області Запорожець О.М., захищаючи інтереси приватного підприємства «Еліт» ухвалив рішення у цивільній справі №2/394/7/17, яким відмовив в задоволенні мого позову до цього підприємства про розірвання договорів оренди землі, які ніби-то укладені моїми померлими батьками та зобов’язав мене не чинити перешкод ПСП «Еліт» у користуванні земельними ділянками (!!!).
     
    Все викладене свідчить, що обвинувачений ще з 2010-го року (та підсудній з 2011-го року) у вчиненні кримінального правопорушення голова Новоархангельського районного суду Кіровоградської області Запорожець О.М. ( він же слідчий суддя, суддя та голова цього суду), захищаючи інтереси приватного сільськогосподарського підприємства «Еліт» і його засновника та керівника Притулу Юрія Михайловича, використовуючи свої повноваження судді та слідчого судді, створює мені перепони у доступу до правосуддя, обмежуючи моє Конституційне право на справедливий і неупереджений захист у суді.
     
    Також, звісно, ми звертались і до Новоархангельського відділку Національної поліції з відповідними заявами про скоєння кримінального правопорушення, з вимогою провести почеркознавчу експертизу, забезпечити дотримання наших законних прав та інтересів, тощо.
     
    23.06.2016 кримінальне провадження за номером 12016120200000237 відкрите за ч. 1 ст. 366 КК України. 
    Постановою від 24 лютого 2018 року заступником начальника, керівником СВ Новоархангельського ВП Голованівського ВП ГУНП в Кіровоградській області капітаном поліції Голінко А.А. було закрито кримінальне провадження №12016120200000237 за ч.1 ст.366 КК України, від 23.06.2016 року в зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення у діях посадових осіб ПСП «Еліт».
     
    За розглядом скарги на вищезазначену постанову про закриття кримінального провадження, ухвалою слідчого судді Новоархангельського районного суду Кіровоградської області від 13.04.2018 року постанова від 24 лютого 2018 року про закриття кримінального провадження №12016120200000237 була скасована.
     
    Постановою від 10 липня 2018 року слідчим СВ Новоархангельського ВП Голованівського ВП ГУНП Кіровоградської області Куликом Д.І. було знову закрите кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю події кримінального правопорушення.
     
    Ухвалою Новоархангельського районного суду від 13.08.2018 року за №394/598/18 під головуванням Партоліної І.П. вищезазначену постанову було скасовано.
     
    21.08.2018 року начальнику Новоархангельського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури Малкову В.В. була подана скарга на слідчого за затягування досудового розслідування та необ’єктивне розслідування справи. Та отримав відповідь, в якій прокурору Малкову В.В. невідомо, що вищевказана постанова судом була скасована.
    Керівник ПСП «Еліт» Притула Ю.М. разом з головою райдержадміністрації Васильченком С.С. скликали 30.06.2016 року комісію, до якої запросили тих, хто підробляв документи (договора оренди землі) — бухгалтера ПСП «Еліт» (Мельник П.Г.), Нерубайський сільський голова (Трушев М.В.), землевпорядник (Білик М.П.), не повідомивши нас про засідання даної комісії, і нарахували нам надумані, нічим непідтверджуючі суми збитків — Пироженку П.М. 130914,00 грн, Бугаєнко І.М. 145277,00 грн.
     
    Не надавши можливості провести жодної експертизи (почеркознавчої, економічної) з нас намагаються стягнути надумані суми збитків, і тому можна підробляти документи, не виплачувати орендну плату, яку ми з сестрою не отримували з 2013 по 2015 роки, та ще й нараховувати стягнення в сумі 276191,00 грн з 7,2 га.
     
    Ми з сестрою перші, хто хоче відстояти свої права в ПСП «Еліт» і тому пан Притула Ю.М. докладає всіх зусиль, щоб наказати нас і повернути собі нашу землю, підкуповуючи суддів, щоб приймали незаконні рішення, наших адвокатів, щоб імітували, що нас захищають, поліцію, прокуратуру, щоб затягували розслідування.
     
    На наші неодноразові клопотання слідчий поліції Кулик Д.І. надав мені постанову, в якій написав, що я Пироженко Петро Миколайович є покійним.
     
    Пан Притула Ю.М. намагається забрати в нас землю, думаючи про те, що ми не взмозі будем виплатити 276191,00 грн, і на нас показати приклад, щоб більше ніхто не намагався з ним судитися, вказавши на те, хто в селі є хазяїн.
     
    В зв’язку з вищевикладеним, публічно звертаюсь до керівників виконавчої, судової та законодавчої гілок державної влади з наполегливим проханням:
     
    -покласти край безчинствам і злочинній бездіяльності підзвітних вам органів та окремих осіб.
     
    -допоможіть повернути законним шляхом власність моєї Родини - так, як має бути у будь-якій цивілізованій Європейській країні, про що ви щодня не втомлюєтесь повторювати з екранів телебачення, шпальт газет і власних сторінок у соцмережах.
     
    - покарати, зрештою, підсудних кримінальних злочинців і відсторонити їх від займаних посад.
     
    10.09.2018 Пироженко П.М." - йдеться у листі.
     
    Нагадаємо: За скільки продають права оренди на землю на Кіровоградщині?