Чим небезпечний лептоспіроз?

  • 10 вер. 2018 18:04
  • 908
    • Новина Чим небезпечний лептоспіроз? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У вересні на території Кіровоградщини зареєстровано два випадки лептоспірозу, які підтверджені лабораторією особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру МОЗ України.
     
    Перший випадок зареєстрований у 34-річного чоловіка з Гайворонського району, який рибалив на Південному Бузі в районі селища Завалля. Другий – у 67-річного мешканця обласного центру, який вудив на ставку в селі Соколівському Кіровоградського району. Загалом з початку року на Кіровоградщині на лептоспіроз захворіло семеро людей.
     
    Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, що характеризується лихоманкою, ураженням нирок, печінки, нервової системи. Збудник (лептоспіри) тривалий час зберігаються у воді та ґрунті, гине при кип'ятінні і дії дезінфікуючих засобів. Розрізняють два типи вогнищ лептоспірозу – природний і антропургічний. У природних вогнищах джерелом збудника інфекції є гризуни, комахоїдні, парнокопитні, хижі тварини багатьох видів, меншою мірою птахи. Найбільше значення мають миші, полівки, ондатри. У антропургічних вогнищах джерела збудників інфекції – велика і дрібна рогата худоба, свині, коні, собаки, а також будинкові миші, щури.  
     
    Клінічна картина захворювання
    Людина найчастіше заражається при контакті шкірних покривів і слизових оболонок з водою, яка була забруднена виділеннями тварин. Також зараження можливе при контакті з вологим ґрунтом, при забої і розрубуванні м'яса заражених тварин, внаслідок вживання забруднених виділеннями інфікованих гризунів деяких продуктів (молоко тощо).
    Збудник може проникнути в організм людини через кон'юнктиву очей або слизові оболонки органів травлення. Інкубаційний період лептоспірозу складає від чотирьох діб до двох тижнів. Хвороба практично завжди починається гостро, з підвищення температури тіла до 39–41 градусів. Одночасно із цим з'являється сильний головний біль, біль у животі, нудота та блювання, характерні м'язові болі, частіше в м'язах живота, спини, шиї, потилиці, а також в литкових м'язах. 
     
    Для більшості хворих на лептоспіроз прогноз цілком сприятливий. Після тривалої лихоманки (від п'яти до дванадцяти діб), температура поступово знижується до норми, загальний стан хворого поліпшується, симптоми регресують, відновлюється діурез, сходить жовтяниця. 
     
    Профілактика лептоспірозу
     
    Ветеринарно-санітарні заходи є важливими профілактичними методами. Вони передбачають виявлення і лікування хворих тварин, проведення дератизації гризунів. Запобігти поширенню збудника допомагає лептоспірозна вакцина, яку роблять людям і тваринам. Заборонено використовувати воду із забруднених джерел!
     
    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області