Фактчекінг заяв Сергія Тарути: більшість заяв політика не відповідають дійсності

  • 7 вер. 2018 14:32
  • 884
    • Новина Фактчекінг заяв Сергія Тарути: більшість заяв політика не відповідають дійсності Ранкове місто. Кропивницький
     
    Народний депутат України Сергій Тарута оперує здебільшого маніпулятивною та неправдивою інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши одне з останніх інтерв’ю політика на телеканалі «NewsOne» 17 серпня.
     
    Для аналізу експерти відібрали декілька фактів, на які спирався Сергій Тарута під час своїх виступів. З п’яти проаналізованих заяв політика дві були маніпулятивними, одна виявилась неправдою, одна - перебільшенням, і ще одна - правдою.
     
    «Результати нашого дослідження показали, що один із останніх виступів Сергія Тарути ґрунтувався на фактах, які, здебільшого, мають маніпулятивний характер», - прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.
     
    В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Артура Герасимова, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна та Андрія Садового.
     
    Не наказывают жестко всех, кто нарушает (ПДР – ред.).
     
    Маніпуляція  З 1 січня 2018 року в Україні значно виросли штрафи за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, за керування автомобілем без прав штраф зростає у 20 разів - до 10 200 грн. Також народні депутати ухвалили у першому читанні законопроект, який пропонує позбавляти волі на термін до 10 років водіїв, які сіли за кермо в нетверезому стані.
     
    Я первый, кто начал говорить против блокады Донбасса.
     
    Правда Народний депутат на початку 2017 року виступив проти блокади окупованих територій Донецької та Луганської областей.
     
    Сейчас страна (економіка – ред.) находится в больнице в реанимации в коме
     
    Перебільшення  За даними Держстату економіка України демонструє незначне зростання протягом 10 кварталів поспіль, а зростання ВВП у другому кварталі склало 3,6%.
     
    А есть ли стратегия у нашего руководства (щодо Донбасу – ред.)? Практически нет.
     
    Маніпуляція  Ще у травні 2015 року було затверджено Стратегію національної безпеки України. Пізніше Рада ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу.
     
    Наш президент говорит только по телефону, а не является участником переговоров, где говорится о судьбе Украины.
     
    Неправда Президент України бере активну участь у міжнародних самітах, де обговорюються питання України. Зокрема, у липні він відвідав саміт НАТО, а у червні відбулась зустріч із послами країн великої сімки та ЄС.