Дмитро Корольков: Ми змінюємо ставлення медичних працівників до розуміння ВІЛ

  • 7 вер. 2018 12:09
  • 986
    • Новина Дмитро Корольков: Ми змінюємо ставлення медичних працівників до розуміння ВІЛ Ранкове місто. Кропивницький
     
    Дмитро Корольков - лікар-терапевт за фахом. За час професійної діяльності працював у державних та приватних закладах охорони здоров’я Кіровоградщини. Зараз Дмитро працює у проекті HealthLink «Прискорення зусиль України з метою подолання епідемії ВІЛ».
     
    Дмитро здійснює координацію діяльності медичних та соціальних працівників, направлену на допомогу ВІЛ-позитивним людям від моменту постановки діагнозу до початку лікування.
     
    - Ми змінюємо ставлення медичних працівників до розуміння ВІЛ. Тому у нас зараз тривають одноденні тренінги, спрямовані на подолання стигми та дискримінації серед медпрацівників. Історій, коли люди з ВІЛ, зазнавали дискримінації, кожен медичний працівник може розповісти не одну сотню. Але медики остерігаються озвучувати ці історії. Причина - побоюються зустрічних звинувачень у непрофесіоналізмі з боку колег та громадськості, - наголошує фахівець.
     
    Дмитро розповідає, що кілька десятиліть тому ВІЛ був реально вироком і хворобою окремих груп населення. Зараз з ВІЛ можна вести довге та повноцінне життя і про це необхідно знати медикам. 
     
    - Потрібно зрозуміти, що ВІЛ вже не відноситься до смертельних хвороб. Людина, яка правильно лікується та знаходиться під наглядом лікаря, може бути безпечною для оточення. Людство поступово долає смертельні хвороби і вже рідко хто з лікарів пам’ятає, що менше ста років тому люди вмирали від цукрового діабету, вмирали від недостатності вітаміну В12. Так само і з ВІЛ, - зауважує співрозмовник.
     
    Тому тренінги, які зараз проходять на Кіровоградщині з ініціативи обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», актуальні. 
     
    - Зараз медичні працівники в прямому сенсі соромляться обговорювати з пацієнтами тестування на ВІЛ. Складається враження нібито, пропонуючи пройти тестування, лікар в чомусь звинувачує свого пацієнта. Отже, починати потрібно з розуміння, що ВІЛ – це вже не хвороба окремої групи населення, а хронічне захворювання, яке поширюється переважно статевим шляхом. І увагу, в першу чергу, треба звертати не на соціальний статус пацієнта, а на ознаки хвороби. Те ж відноситься і до пацієнтів: зараз «нормальність» не означає відсутність ВІЛ. Якщо спостерігаються часті інфекційні захворювання, збільшені лімфовузли, висипання на шкірі чи постійні проблеми з кишечником – варто обговорити необхідність тестування на ВІЛ зі своїм лікарем, - наголошує Дмитро Корольков. 
     
     
    Семененко Вікторія, 
    PR-менеджер КОВ ВБО 
    «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
     
    Нагадаємо: На День міста у Кропивницькому працюватимуть психологи та виїзна поліклініка