Національний фестиваль “Кропивницький-2018”. Як це було

  • 7 вер. 2018 09:01
  • 1240
    • Новина Національний фестиваль “Кропивницький-2018”. Як це було Ранкове місто. Кропивницький
            
    Минулого тижня відгримів другий Національний мистецький фестиваль “Кропивницький”. Його програма відбувалася на десяти локаціях. Цього року організатори розширили коло заходів під відкритим небом, де проходила літературна толока на Дворцовій. Там свої книги представляли близько 20 видавництв. Насправді новинкою для кропивничан стала локація на Фортечних валах. Послухати живу музику симфонічного оркестру туди прийшли кілька сотень містян.
     
    Безкоштовно цьогоріч можна було побачити 14 вистав, з яких дві вуличні. Попрацювати на фестиваль приїхали дев’ять театрів. Власні театральні проекти привезли славнозвісна Ада Роговцева (вистава “Соломон у спідниці”) та Ольга Михайлюк (інтермедіальний “паМ’ЯТАти”).
     
    За словами режисера фестивалю Сергія Проскурні, організатори торік перевіряли реакцію містян на експериментальні театри. Цьогоріч вирішили дивувати кропивничан саме ними. Під експериментами, мабуть, малася на увазі вистава «Бійцівський клуб» за мотивами Чака Паланіка, зіграна Київським театром «Актор». В цій дорослій виставі глядачі зрозуміли, що мистецтвом є навіть те, що актори можуть роздягатися на сцені. Сприйнявши перший експеримент, люди аплодували театру стоячи.
     
    Вперше на сцені театру містяни змогли побачити гендерну виставу Київського «Дикого театру». Там троє акторок показали дійство, в якому зруйнували стереотипи стосовно жінок.
    А родзинкою фестивалю цього року став соціальний проект «Герої серед нас». Під час театральних заходів організатори нагороджували героїв Кіровоградщини, яких протягом тривалого часу відбирали на території області. Серед них були лікарі, волонтери, спортсмени, водій маршрутки та навіть собака-поліцейський Брайт.
     
    Насолоджуючись духом фестивалю, жителі міста могли зустріти на вулицях туристів, які, як правило, цікавилися дорогою до театрів. Кореспондентові «Первой городской» вдалось поспілкуватись з двома туристками з Одеси.
     
    — У вас супер-фестиваль. Ми сюди приїхали з Одеси на розвідку. Атмосфера дуже крута. Завтра сюди ми запросимо десант знайомих з Одеси, — розповіла про свої враження Ольга.
     
    Не обійшлося цього року і без пристрастей по запрошеннях. Стати власником квитка можна було, замовивши його через інтернет або взявши в касі. Їх містяни розмітали, як гарячі пиріжки. Тим, хто не отримав квиточок, довелось чекати біля входу в надії на вільне місце або насолоджуватись вуличними заходами.
     
    Зазначимо, що цьогорічний фестиваль коштував бюджету країни 7,5 мільйона гривень. Кошти на третій фестиваль — “Кропивницький-2019” уже закладено в рядку бюджету на наступний рік. Наразі справа за депутатами Верховної Ради України.
     
    Дмитро Семенюк 
     
    Нагадаємо: Як краса міста Кропивницького надихає художників на творчість?
     
                        "Щастя - момент": у Кропивницькому пройшла моновистава Євгена Нищука за твором Винниченка
     
                         Кропивничанам показали, як повечеряти з придурком і самому не опинитися в дурнях