Вегетаріанка з Кропивницького розповідає про життя без м’яса

  • 5 вер. 2018 15:01
  • 1641
    • Новина Вегетаріанка з Кропивницького розповідає про життя без м’яса Ранкове місто. Кропивницький
     
    Головне, щоб не було шкоди, і це вже користь — вегетаріанка з Кропивницького про життя без м’яса 
              
    Кропивничанка Юлія Ярова вже більше року не вживає ні м’яса, ні риби, ні яєць чи будь-яких інших продуктів тваринного походження, окрім молочних.
     
    — Вегетаріанити я почала у травні минулого року. Це була моя друга спроба. Першого разу мені завадили: то друзі приїхали з тортом, то мені підсунули смаколик, у якому був складник, який я не їм. Зрештою, як часто буває зі стартапами, після кількох невдалих спроб і помилок, я остаточно змінила свої звички харчування. З тих пір і дотепер я лакто-вегетаріанка, тобто я не вживаю жодних продуктів тваринного походження, окрім молочних, — розповідає про себе Юлія.  
     
    Рідні та друзі дівчини спочатку намагалися відговорити від вегетаріанського способу життя та просили переглянути свої погляди на раціон.
     
    — Вони думали, що це все тимчасово, примха. Потім побачили, що це серйозно, і рахунок пішов на місяці. Єдине, через що я хвилювалася, — як це сприйме моя бабуся. У дитинстві вона дуже переймалася тим, скільки я їм, та змушували їсти більше, ніж я могла, — класичний приклад бабусь з історій, — посміхаючись згадує Юлія. — Проте вона всього-на-всього кілька разів намагалася нагодувати мене чи то млинцями, чи то ще чимось, говорячи: «Ой, та скільки там тих яєць». І от одного разу вона приготувала виключно для мене млинці без яєць. Це мене дуже розчулило. Це було найзворушливіше прийняття мого вегетаріанства.  
     
    Мама дівчини — медична сестра, тому намагалася повернути м’ясо у доньчин раціон аргументами про нестачу вітамінів та можливими проблемами зі здоров’ям.
     
    — Я їй завжди говорю, що добре себе почуваю, а якщо відчуватиму в чомусь потребу, то звісно ж зроблю якісь процедури, поп’ю вітаміни. Кардинальної зміни стану мого здоров’я не відбулося з тих пір, як я стала лакто-вегетаріанкою. Що в мене було до того, те й залишилося. Якщо я відчуваю потребу у білках — то їм сою. Смажений тофу — найкращий замінник для мене. А якщо хочеться зняти оскому — то є ще й вегетаріанська ковбаса. Вона повністю рослинна, а деякі невегетаріанці говорили навіть, що вона смачніша за справжню, — розповідає Юлія про свої вподобання.
     
    На родинні свята дівчина готує собі окремо. А на Новий рік навіть кинула собі виклик приготувати вегетаріанське олів’є.
     
    — Звичайні інгредієнти, що кладуть до новорічного салату, я замінила рослинними та приготувала своє олів’є без майонезу, ковбаси та яєць. Отож  я впоралась із викликом, — констатує наша співрозмовниця. — А от у закладах громадського харчування інколи ще дивуються, коли прошу прибрати м’ясо з піци чи шаурми. Для працівників це буває трішки шоком, але я, як клієнт, маю право попросити прибрати м’ясо. Поки що ні разу не відмовляли.
     
    На наше запитання, яка ж користь організму від такого способу життя, вегетаріанка відповіла, що головне, щоб не було шкоди, і це вже користь.
     
    — Зараз я просто не змушую організм їсти те, чого він не хоче. Якщо буде бажання — буду їсти. Я собі на все життя не заборонила вживати м’ясо чи інші продукти тваринного походження. Просто зараз не маю такої потреби в них. Поки я відчуваю, що мені це не шкодить, — я буду вегетаріанити, — запевняє Юлія.
     
    Також дівчина додає, що у такому способі життя є й екологічна складова. Існує така організація GlobalFootprintNetwork, яка відслідковує екологічні глобальні зміни планети. Щорічно вони визначають день екологічного боргу — день, коли людство на Землі повністю вичерпує всі відновлювальні за рік земні ресурси.
     
    — В ідеалі цей день має припадати на 31 грудня. Тобто всі річні ресурси ми вичерпали до кінця року, і планета встигає відновити їх у повному обсязі. Але ситуація гірша, ніж хотілося б, і щороку цей день посувається все ближче й ближче до початку року. Цьогоріч день екологічного боргу припав на 1 серпня, торік — це було 2 серпня. Тобто ця дата все далі «тікає» від норми. Екологи дають поради, як зменшити екологічний вплив і що кожен із нас може зробити для цього. Я була здивована, але вони серйозно радять кожному жителю планети хоча б на день відмовитися від м’яса. Оскільки промислове тваринництво, наприклад, виготовлення яловичини, у 14 разів більше потребує природних ресурсів, ніж вирощування еквівалентної кількості зерна, що впливає і на кліматичні зміни. Якби кожен із нас міг це зробити, дотримуватися безм’ясної дієти хоча б один день, то було б непогано. У вегетаріанстві, як виявляється, є ще й маленька екологічна місія, — розповідає на завершення Юлія.
     
     
    Аліна Кулик 
     
    Нагадаємо: В районі Кущівки знайшли величезне звалище відходів з бойні (ФОТО, ВІДЕО)