У Кропивницькому показали виставу від режисерки фільму "Кіборги"

  • 31 серп. 2018 15:14
  • 1037
  •  
    У рамках Національного мистецького фестивалю "Кропивницький" у великій залі театру імені Марка Кропивницького відбулася вистава Наталі Воржбит "Вій. Докудрама".
     
    Як наголосив перед початком вистави режисер фестивалю Олександр Проскурня, режисерка "Докудрами" Наталя Ворожбит - авторка фільму "Кіборги" про оборону Донецького аеропорту. Її задум втілили актори Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. 
     
    Вистава не є інсценізацією гоголівської повісті, а створена за її мотивами. Перед глядачами розгорнулося сучасне дійство з елементами твору Гоголя. Так, головним героєм став француз Лука, який разом зі своїм другом Дем'яном завітав до забутого Богом українського села на весілля Оксани. Як і у Гоголя, Оксана виявляється відьмою. В тілі іншої дівчини Каті вона спокушає Луку, а на ранок той прокидається і пригадує, що вбив Катю. Дія обертається навколо відспівування Оксани Лукою, хоча Вій на сцені так і не з'являється. Наталя Ворожбит вклала у постановку інший сенс, відмінний від Гоголевого: не міфічних персонажів треба боятися, а людей, які живуть не по правді. 
     
    Вистава викликала захват у глядачів, які довго не відпускали акторів оплесками. А завершився захід традиційно - врученням трупі диплома учасника фестивалю.
     
    Наталя Нічишина
     
    "Бійцівський клуб": у Кропивницькому відбулася третя вистава фестивалю "Кропивницький"- 2018 (ФОТО)