Влада повинна служити народові, а не грабувати його, — Сергій Тарута

  • 31 серп. 2018 09:02
  • 1019
    • Новина Влада повинна служити народові, а не грабувати його, — Сергій Тарута Ранкове місто. Кропивницький
    Серед політичних сил, які утворилися останнім часом, чи не наймолодшою є опозиційна партія «Основа». 
     
    Попри свою молодість, «Основа» встигла об’єднати чимало активних людей з доброю репутацією, які вболівають за економічне процвітання країни. До Кропивницького партія має безпосереднє відношення, адже одним з лідерів «Основи» є колишній голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко. Окрім цього, коли у 2017 році підприємець Сергій Тарута створив «Основу», Кропивницький був першим містом, яке відвідали її керівники. Про економічний план розвитку держави Сергій Тарута розповів 27 серпня на засіданні Київського прес-клубу «Новий погляд».
     
    ДОВІДКА
    Сергій Олексійович Тарута — український політик, лідер партії «Основа». Народився у передмісті Маріуполя. У родині Тарут було троє дітей. Батько очолював цех та займався будівництвом «Азовсталі». Мати працювала у совбезі, а також на обов’язкових роботах у колгоспі. Із семирічного віку Сергій допомагав батькам обробляти землю. У дитинстві захоплювався космонавтикою, відвідував тематичні гуртки. Закінчивши середню школу, вступив до Жданівського металургійного інституту. 17 років працював на заводі «Азовсталь». У той час з’явилася ідея створення «Індустріального союзу Донбасу», у зв’язку з чим Сергія Таруту запросили до Донецька. Згодом компанія стала однією з найбільших металургійних компаній у Європі. У 2003 році команда компанії придбала велике підприємство в Угорщині; у 2004-му перемогла у грантовому проекті від Угорщини та Польщі, що було першими кроками до євроінтеграції. З 2 березня по 10 жовтня 2014 року Сергій Тарута очолював Донецьку ОДА. У 2017 році заснував політичну партію «Основа» та очолив її.
     
    Головне для політика — людські цінності
     
    — Я довго не хотів приймати для себе рішення відносно політичної сили, майже три роки відтягуючи момент створення партії, — розповів Сергій Тарута. — Річ у тому, що компанія, в яку я тривалий час вкладав усі сили, дала мені певну репутацію. Коли людина йде в політику і стає поруч з впливовими чиновниками, то вона автоматично втрачає частину доброї репутації. У неї з’являється необхідність доводити, що її совість не заплямована, що вона хоче змінити країну на краще тощо. Я не хотів цим займатися, проте розумів, що наразі для людини, яку щось не влаштовує в державі, є три варіанти поведінки. Перший — удвати, що вона нічого не бачить. Для нормального активного громадянина цей варіант неприпустимий. Другий
     
    Нагадаємо:  У Гриценка знайшли маєток у Конча-Заспі та чотири квартири у центрі столиці
     
     
    — еміграція на підставі того, що країна на шляху руйнації. І третій — займатися політикою, якщо ти не можеш лишатися байдужим і не хочеш виїжджати. Я обрав третій шлях, прийнявши минулого вересня дуже важке для себе рішення об’єднати активних людей, щоб діяти самотужки. Це люди з хорошою репутацією, які раніше не хотіли займатися політикою, але змінили своє рішення, коли їх пограбувала влада. Їх не так багато, але вони є, і головне, що їх вирізняє, — чітко визначена система загальнолюдських цінностей. Найважливіше — ким людина є і чим вона хоче займатися. 
     
     
    Малий та середній бізнес — запорука успішної економіки
     
    Основою держави є правильна економічна політика, здатна забезпечити високий рівень життя громадян. Для підвищення економіки країни потрібен розвиток малого та середнього бізнесу, вважає Сергій Тарута. 
     
    — Власникам малого та середнього бізнесу необхідно відмовитися від економічної, політичної та медійної монополії. Якщо вони продовжуватимуть працювати за усталеними за останні роки принципами, країна збанкрутіє та  відбудеться соціальний вибух. А це означає відтік людських ресурсів, закриття підприємств, зменшення доходів у держбюджет. Тому найперше слід об’єднати малий і середній бізнес незалежно від політично-олігархічного впливу. Крім цього, нам потрібно прагнути досягти показника більше шести відсотків росту внутрішнього валового продукту (ВВП), оскільки менше шести відсотків — це руйнування країни. Це можна реалізувати за умови підтримки економіки політиками та праці підприємців. Причому обом сторонам слід пам’ятати, що чиновник — менеджер, а влада — сервіс. Представники влади повинні служити своєму народові, а не грабувати його. 
     
    У центрі держави — людина
    Загальновідомо, що, аби надати належні умови для життя людей, розробити ефективну, не корупційну схему управління державою, в центр системи цінностей необхідно поставити людину. 
     
    Процес створення людино-центричної держави повинен бути неперервним та повсюдним.
     Це і створення досконалої податкової системи, і вдосконалення судової системи, що захищає право власності, і охорона безпеки кожної людини, і розвиток інфраструктури, і створення привабливих умов для зовнішніх інвесторів. Усе це повинно працювати заради єдиної мети — забезпечення комфортних умов життя кожного громадянина, — зазначив Сергій Тарута.
     
    Кіровоградщина потребує системних змін
     
    — На Кіровоградщині, як і в інших регіонах, існує низка системних проблем. Якщо ми їх не вирішимо, це буде удар і по інших областях, тому що жодне місто не може розвиватися ізольовано. Наразі ми працюємо над стратегією дій по кожному напрямку суспільного життя, детально аналізуючи, які проблеми існують в кожному регіоні, чому вони досі не були вирішені та за рахунок чого ми будемо їх усувати. У нас є певні цілі, які плануємо реалізувати до 2030 року. Насамперед — створити умови для довгого і комфортного життя шляхом забезпечення гармонії між економікою, екологією та соціумом. Для цього слід передати повноваження на міста, аби місцева влада вчасно виявляла та вирішувала локальні проблеми свого міста та області, — вважає Сергій Тарута. 
     
    Сучасне обладнання = незалежність країни
     
    — Наразі більшість державних підприємств у скрутному становищі. По-перше, через те, що ми технологічно відстали. Підприємства досі послуговуються радянськими технологіями виготовлення товарів. У нашій країні зосереджено п’ять відсотків природних ресурсів усієї планети, у тому числі природного газу, нафти, метанового газу, сланцевого газу. І у нас на підприємствах працює у п’ять разів більше людей. Але ми не використовуємо свої можливості. Для того, щоб бути незалежними від Росії, нам необхідно проінвестувати від п’яти до семи мільярдів доларів у сучасні технології видобутку й переробки цих ресурсів та надати невеликим підприємствам можливості їх використовувати. По-друге, у нас немає дешевої валюти. Як результат, ми вимушені відкрити кордони для іноземних товарів, оскільки не можемо конкурувати з ними на ринку. Вітчизняному виробнику потрібна фінансова та технологічна підтримка, щоб витримати цю конкуренцію. Це один з перших кроків до фінансової незалежності країни. 
     
    Вступ до НАТО  і ЕС: чому не зараз
     
    — Я не протии вступу України в НАТО та ЄС, але вважаю, що об’єктивно це неможливо у найближчі п’ять років. Люди думають, що ми вступимо в Євросоюз –  і все в нас буде добре. Правда полягає в тому, що зараз нас там ніхто не чекає. Поки що в нас немає навіть фундаментальних умов, які б дозволили нам це зробити. Не всі готові сприймати таку правду, але вона є, — зазначив Сергій Тарута. — Окрім цього, ми маємо базовий документ — Декларацію про незалежність. Росія маніпулює тим, що Україна отримає незалежність за умови, що вона не вступатиме в жодне об’єднання. Але ж Росія першою і порушила умови цієї гри, посягнувши на територіальну цілісність нашої держави. 
     
    Розвиток країни — справа на кожен день
     
    — Ми поставили собі за мету до 2030 року підняти рівень ВВП до показника десять–п’ятнадцять відсотків. Але це не означає, що прийде 2030 рік  і ВВП відразу стане високим. Це  означає, що кожного дня протягом цього часу ми мусимо працювати над розвитком економіки та соціального життя держави. Сьогодні стан України — це реанімація. Завдання, яке стоїть перед владою, — це швидка допомога, а в нашому випадку ще й якісна і ґрунтовна допомога виходу з економічної коми, — підсумував Сергій Тарута.
     
    Наталка Дмитренко