Православна Церква відзначає Успіння Пресвятої Богородиці

  • 27 серп. 2018 11:02
  • 2197
    • Новина Православна Церква відзначає Успіння Пресвятої Богородиці Ранкове місто. Кропивницький
     
    Богородична Пасха
     
    28 серпня відзначається одне з 12 головних свят Православної Церкви - Успіння Пресвятої Богородиці. Про це йдеться на сайті Храм Благовіщення Пресвятої Богородиці.
     
     Цей день іменується ще Богородичною Пасхою, і недарма. Як оповідає нам Святе Предання, то була друга повна перемога над смертю і пеклом, здобута вже не небесним гостем - Боголюдиною, але земною Дівою - найчистішою і найдосконалішою з усіх людей, і все ж однією з нас, смертних.
     
    Тіло Матері Божої поховали в Гефсиманії поряд з гробом Її батьків - праведних Іоакима і Анни, поруч з Йосифом Обручником. На третій день тіла в гробі не виявилося (залишилися одні похоронні пелени). А Діва Марія з'явилася в цей день апостолам, що стоїть на воздусі, з ангелами в сяйві небесної слави і сказала, що вона завжди буде з ними. І апостоли звернулися до Неї: "Пресвята Богородице, допомагай нам!»...
     
    Свято Успіння Пресвятої Богородиці встановлене Церквою Христовою з давніх часів, але особливо урочисто воно стало відзначатися в Православній Церкві в VI столітті після перемоги візантійського імператора Маврикія над персами (582 р). Спільне святкування Успіння Пресвятої Богородиці, 15 серпня за ст.ст. в більшості східних і західних Церков встановлюється в VIII-IX століттях, а до нього готуються 2-хтижневим суворим постом. Радість в тому, що Матір Божа не вмерла, як зазвичай вмирають люди, а Силою Божою воскресла в перетвореному тілі і знаходиться в Царстві Божому. Тілесно залишивши земний світ, не перестає Вона молитися перед Сином Своїм і Богом Іісусом Христом...
     
    Це свято завжди дуже любили на Київській Русі. Три Лаври (особливий статус великого монастиря) на Україні і безліч храмів і монастирів присвячені Успінню Божої Матері. Наші пращури називали це свято «Першою Пречистою», а Київську Русь - «Дім» Пресвятої Богородиці...
     
     
    У Єлисаветграді до 50-х років минулого століття стояв величний на всій південній Україні (поступався лише Одеському собору) кафедральний 6-престольний Успенський собор. Зараз на цьому місці знаходиться міськвиконком, у дворі якого стоїть лише пам'ятний хрест. Та й саме м. Елисаветград почало будуватися від «Пречистих Врат» (де зараз гармати стоять) фортеці святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя. Але ми, нащадки, повинні відновити зруйноване, зберегти в чистоті віру нашого народу, його святі традиції. Район Миколаївки (колишній парк Крючкова) прикрашає чудовий Успенський храм (там 28 серпня престольне свято). А в Благовіщенському храмі високохудожньо і духовно розписаний балкон (місце хору). Там зображено звістку про майбутнє Успіння Божої Матері від архангела Гавриїла (так зване Смертне Благовіщення), приготування Божої Матері, Її Успіння і погребальна хода. Це справжній духовний подарунок і храму і місту. 
     
    На наступний день після Успіння святкується Третій Спас, «Спас на полотні». Це свято Нерукотворного (тобто не руками створеного) Образу Іісуса Христа, що відобразилося на рушнику (Убрусі), яким за переказами, був зцілений від прокази цар Едеський Авгарь. Божественний погляд Спасителя, проникаючи в наші змучені душі, благодаттю Святого Духа очищує і освячує нас, зцілює духовні і тілесні недуги, а Пресвята Богородиця ніколи не залишає віруючих без допомоги і дарує їм Свій Покров.
    28 серпня завершується суворий Успенський піст, піст в честь Божої Матері, час добрих справ,стриманості, посилених молитов. Але Православна Церква знову і знову закликає всіх людей доброї волі молитися за нашу Вітчизну, за мир на нашій землі, за наш український народ! Молитися Богу і просити покров Пресвятої Богородиці на нашу землю!
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко