Кропивницькі "яворинки" завітали у худмузей на виставку "Україно, ти козацькою славою щедра" (ФОТО)

  • 24 серп. 2018 08:36
  • 2340
    • Новина Кропивницькі «яворинки» завітали у худмузей на виставку «Україно, ти козацькою славою щедра» (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кіровоградському обласному художньому музеї до 27-ї річниці Незалежності України відкрилася виставка творів кропивницького художника Дмитра Скорейка "Україно, ти козацькою славою щедра". Роботи були написані у 2014-16 роки. Для створення картин митець вивчав різні матеріали і літературу, щоб якомога точніше відтворити життя і побут запорожців.
     
     
    Учора, 23 серпня, члени Кропивницької міської організації "Яворина" і місцеві націоналістки познайомились з кропивницьким художником Дмитром Скорейком та його циклом художніх творів, присвячених козацтву.  
     
     
    На полотнах відтворені різноманітні сюжети з життя січовиків: На кордоні, Козак Мамай, Вартовий, запоріжці під час бою на конях і на відпочинку, на чайках під час подорожі... Сармати, які є нашими предками. Є і сучасні козаки - кіборги, які захищали Донецький аеропорт. 
     
     
    У першу чергу в очі впадає картина "Іван Сірко", на якій зображений кремезний козак-характерник, отаман, якому приписують фразу: "Рабів до раю не пускають".  
     
     
    На особливу увагу заслуговує полотно "Герої не вмирають", яке було створено під час кривавих подій на Майдані у 2014 р. буквально за два дні. З глибини віків виринають постаті гетьманів, лицарів, гайдамаків, повстанців, загиблих революціонерів, які з надією і сподіванням дивляться на козака, який взяв на себе увесь тягар боротьби за вільну Україну.
     
     
    Твір "Мамай" можна розглядати довго, але так і не вгледіти усі образи, що їх приховав митець: це і Лісовик (нагадує персонажа з "Лісової пісні") у стовбурі дерева, і Мавка чи лісова красуня у вітах дуба, і лелеки з білих хмаринок, і образ козака у хвилях річки... 
     
     
     
    Присутня і кримська тематика, наприклад, серед залишків фортець у камені можна впізнати дракона. 
     
    Наприкінці зустрічі гості подякували художникові за його виставку  і побажали йому творчого натхнення і наснаги.
     
    Олена Скочко
     
     
    Зазаначимо, що сьогодні, 24 серпня, у художньому музеї День відкритих дверей, тож кожен охочий може завітати у храм мистецтва і подивитися на нові цікаві експозиції (безкоштовно).
     
     
    Нагадаємо: Що цікавого відбуватиметься у Кропивницькому сьогодні, 24 серпня? (програма заходів)
                        Жителів та гостей Кропивницького запрошують на екскурсію до Дня Незалежності