Місцеві бюджети Кіровоградщини частково недоотримали на миті

  • 23 серп. 2018 11:25
  • 871
    • Новина Місцеві бюджети Кіровоградщини частково недоотримали на миті Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вісім із тридцяти чотирьох території, які наразі є членами Кіровоградського регіонального відділення Асоціації міст України, фіксують зменшення частини акцизного податку до загального фонду місцевих бюджетів у ІІ півріччі нинішнього року. Коливання хоч і не значні, але на них вони суттєво впливають на реалізацію поточних планів та виконання бюджетних показників.
     
    «Всі фінансові зміни, які відбуваються посеред бюджетного року, негативно впливають на фінансування статей видатків. Зменшення надходження акциза незначна, але тепер хтось недоотримає кошти, які були заплановані. Ситуація із надходженням акцизного збору  взагалі нестабільна. То є, то немає, а відповідно немає стабільності і немає  - визначення», - говорить член правління АМУ, голова Маловисківської ОТГ Юрій Гульдас.
     
    Варто звернути увагу на те, що проведення реформи місцевого самоврядування сприяло появі нових стимулів для розвитку громад за рахунок податків. Гарний і наповнений бюджет формується за завдяки розвинутому підприємництву, заправкам, торгівлі тощо.
     
    Саме ці податки сьогодні є одним з основних джерел наповнення бюджету громад. За ці кошти ремонтуються дороги, оновлюються школи та ДНЗ, створюється гарна інфраструктура та інше. І саме акциз стимулює органи місцевого самоврядування створювати відкриті умови для торгівлі за правилами податкового кодексу.
     
    «Місто Гайворон вже не перший раз недоотримує заплановане в бюджет: «За 2017 рік надходження становили 5,1 млн.грн при запланованих 6,0 млн.грн. В 2018 р. план 5,4 млн.грн за 8 місяців фактичне надходження 2,5 млн.грн.  За аналогічний період 17 року фактичні надходження становили 2,7 млн.грн., що на 200 тис. грн. більше, ніж у 2018 році», -  таку статистику наводить міський голова Гайворона Роман Волуйко і додає: «Жодного відсотку росту немає, хоча держава обіцяла ріст. Крім того, можливе збільшення цін на пальне призведе до зменшення обсягів реалізації, адже знизиться купівельна спроможність населення. А скасування декларації суб’єктів підприємницької діяльності до ДФС унеможливлює отримання точної та достовірної інформації щодо обсягів продажу через роздрібну торгівлю».
     
    Зменшення частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у ІІ півріччі відбулось у містах Кропивницький, Гайворон та Світловодськ, Маловисківській та Бобринецькій об’єднаних територіальних громадах, у селі Аджамка.
     
    Валентина Остапчук, консультант з комунікації Кіровоградського РВ АМУ