Великодній Благодійний Аукціон подарував онкодиспансеру нове обладнання

  • 22 серп. 2018 18:04
  • 1090
    • Новина Великодній Благодійний Аукціон подарував онкодиспансеру нове обладнання Ранкове місто. Кропивницький
                     
    Минулого тижня у Кіровоградському онкологічному диспансері відбулася передача обладнання, закупленого за кошти дев’ятого Великоднього благодійного аукціону. Нове обладнання передали організатори благодійного аукціону — директорка Кіровоградського обласного художнього музею Тетяна Ткаченко і координаторка ГО «Прес-клубу реформ» Вікторія Талашкевич. 
     
    Починаючи із 2009 року, у Кропивницькому напередодні Великодня влаштовують щорічний благодійний аукціон. 
    Картини та інші твори мистецтва для аукціону безоплатно передають художники, колекціонери та власники обласного художнього музею. Аукціон має благодійну мету: на зібрані кошти організатори закуповують медичне обладнання та інструменти для лікарень міста.
     
     
       
     
    Кожного року акція збирає чималі суми. Цьогоріч на аукціоні було зібрано 108 390 гривень (88 790 грн. за лоти та 19 600 грн за квитки). Проходив він 4 квітня у стінах обласного художнього музею. Серед лотів були як картини, так і інші витвори мистецтва. Приємно, що цьогоріч вперше долучилась до цього доброчинного проекту й редакція «Первой городской газеты». Картину «Кіт і сніг» редакторки Людмили Макей продали з аукціону за 3000 гривень.
       
    За кошти, зібрані в результаті торгів, оргкомітет аукціону закупив обладнання для обласного онкологічного диспансеру. В інституті імені Є.Патона НАН України було придбано апарат для високочастотного зварювання живих тканин за 90000 грн та два очищувачі повітря з іонізацією зі знижкою на кошти, що зали-шилися.
     
    — Дякуючи аукціону, ми отримали необхідний апарат для зварювання тканин. Це дасть можливість хірургам в деякій мірі обходитися без голок, зшиваючих матеріалів та без накладання швів. У нас вже є чотири таких апарати, це п’ятий. Він дасть змогу всім операційним відділенням, а їх п’ять, працювати незалежного одне від одного, — повідомляє заступник головного лікаря обласного онкологічного диспансеру Ігор Макарук. 
     
    Освіжувачі повітря не є медичним обладнанням. Як зазначив заступник головного лікаря, у диспансері є відділення, де проводять операції на кишечнику.
     
    — На жаль, це операції, які пов’язані з контактами з дуже агресивною кишковою флорою. Після хірургічного втручання пацієнти можуть мати деякі ускладнення чи то загоювання ран. Ми намагаємося ліквідовувати наслідки звичайними методами: призначаємо антибіотики, проводимо дезінфекцію та стерилізацію повітря. Але ж очистити його повністю неможливо. А от ці два прилади це можуть зробити та позбавити відділення неприємних запахів. Пацієнти будуть скоріше одужувати та швидше повертатися додому, — додає Ігор Макарук.
     
    За даними Національного інституту раку, найвища захворюваність на злоякісні новоутворення серед населення спостерігається саме у Кіровоградській області.
     
    — Ми дуже раді, що куплене обладнання слугуватиме людям, які перебувають у диспансері. На Кіровоградщині зараз, на жаль, склалася така ситуація, що, напевно, немає такої родини, яку б не торкнулася ця біда. І ми раді, що цей апарат буде слугувати хворим, — говорить координаторка ГО «Прес-клубу реформ» Вікторія Талашкевич. 
     
    — Нам допомагали не лише художники та меценати, які передали безкоштовно картини, а й ті, хто придбав їх, ті, хто купував квитки на аукціон; допомагали також і журналісти, без інформаційної підтримки яких жоден аукціон не проходить. Для нас дуже важливо, що кожен наш крок абсолютно прозорий: від першого лоту й до суми зібраних коштів, адже аукціон проходить у прямому ефірі. Наголошую, що ми втретє змогли придбати обладнання для онкологічного диспансеру, бо ми є в рейтингу найперші серед онкозахворювань. На жаль, наша область лідирує саме з цих позицій. Найголовніше те, що обладнання дійсно працює і ми змогли допомогти людям, — розповідає директорка обласного художнього музею Тетяна Ткаченко.
     
    Великодній благодійний аукціон — це продаж картин, кошти від якого йдуть на придбання медичного обладнання, техніки та меблів для лікарень, дитячих будинків тощо. Аукціон проходить щорічно з 2009 року. Лише у 2014-му за рішенням оргкомітету його не проводили через складну суспільно-політичну ситуацію в країні. У 2012 році Оргкомітет благодійної акції було нагороджено відзнакою Асоціації благодійників України «Сяйво добра», а у 2013-му — дипломом Першого національного конкурсу «Благодійна Україна» у номінації «Благодійна акція року».
     
    Організатори щиро дякують усім кропивничанам, які долучилися до благодійного аукціону та завдяки яким стало можливим придбання вкрай необхідного обладнання для  обласного онкологічного диспансеру.
     
    У свою чергу, наша редакція щиро бажає міцного здоров’я всім пацієнтам, лікарям та добродіям, які не шкодують свого таланту й сил для служіння іншим. 
     
    Конкурс журналістських матеріалів «Поспішай творити добро» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом. 
     
     
    Аліна Кулик   
     
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому пройде перший благодійний книжковий аукціон на підтримку тяжкохворого хлопчика