Радикальна Партія почала боротьбу за подолання вето Президента

  • 17 серп. 2018 11:06
  • 1031
    • Новина Радикальна Партія почала боротьбу за подолання вето Президента Ранкове місто. Кропивницький
     
    У 2015 році Радикальна Партія Олега Ляшка добилася запровадження 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляка. Але спритні ділки продовжують вивозити український ліс за кордон цілими вагонами та ешелонами. Тільки за минулий рік під виглядом дров до ЄС контрабандисти вивезли 1 млн кубометрів української деревини. Тому 3 липня ВР ухвалила новий закон РПЛ про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. У ньому радикали добилися повної заборони на експорт дров. Також вони добилися суворого покарання для контрабандистів - від 3 до 5 років тюрми і до 12 років за рецидив. 
    Їхній мораторій і закон №5495 публічно підтримали міністр екології Остап Семерак, ключова галузева асоціація "МебліДеревПром", європейські інвестори в Україні та вітчизняні деревообробники. У нас на руках десятки офіційних листів від них та місцевих органів влади.
     
    Ними було прораховано,  що у 2017 році з України під виглядом дров незаконно вивезли близько 14 тис вагонів з лісом-кругляком. Організувати таку масштабну контрабанду без сприяння корумпованих лісгоспів, митників, силовиків та урядників неможливо. Факти контрабанди необробленого українського лісу підтвердили британські дослідники з громадської організації “Earthsight’’, їх бачить прем'єр Гройсман, але Державне агентство лісових ресурсів не бачить! Тому що мета роботи Держлісу - це незаконне збагачення його керманичів за рахунок нашого лісу. Тому РПЛ ініціює створення у ВР Тимчасової слідчої комісії для комплексної перевірки роботи всіх лісгоспів та Державного агентства лісових ресурсів України.
     
    Три ключових факти про мораторій на експорт лісу-кругляка:
     
    І) Мораторій РПЛ запроваджений з екологічних міркувань та дає великий економічний ефект. У 2017 році за даними ДФС та Держстату інвестиції в деревообробку зросли вдвічі - на 2 млрд грн, а надходження до держбюджету від податків - на 400 млн грн. Завдяки мораторію по всій Україні створено сотні нових виробництв і тисячі робочих місць. Наприклад, на Рівненщині 2 нових деревопереробних заводи збудував Йохан Дубнек, якому належить компанія “Українські лісопильні”. Європеєць вклав у них 45 млн євро. 
     
    ІІ) Мораторій на експорт лісу-кругляка діє. До його запровадження з України експортували майже 3 млн тонн лісу-кругляка на рік. Зараз під виглядом дров контрабандою вивозять не більше 0,5 млн тонн. Різниця разюча, але мораторій може принести іще більше користі - інвестицій, робочих місць та доходів українців - за умови повного перекриття контрабанди лісу.
     
    ІІІ) Мораторій на експорт лісу та дров не порушує наших міжнародних угод. Президент наклав вето на закон №5495, бо на його думку документ суперечить Угоді про Асоціацію з ЄС. Це неправда. Бо і діючий мораторій на експорт лісу, і підтримана парламентом заборона експорту дров підпадають під виключення з Угоди про Асоціацію з ЄС та Угоди СОТ.
    Заборона або суттєві обмеження на експорт лісу-кругляка діють у понад 30 країнах світу, у тому числі: в Канаді (з 1906), США (з 1926), Бразилії (з 1969), Малайзії (з 1972), Індонезії (з 1985), В'єтнамі (з 1992), Новій Зеландії (з 1993). Для прикладу, в Угоді про вільну торгівлю України з Канадою записано, що Канада може безстроково обмежувати експорт деревини усіх видів, зокрема й лісу-кругляка.
     
    23 липня 2018 року Президент наклав вето на закон РПЛ про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. Гарант та його посіпаки перетворили Україну на сировинну колонію, бо їм це вигідно - їм, але не українцям!
    «Ми не дозволимо комусь торгувати життями тисячі українців!!! Подивіться в що перетворилися на Карпати. А це легені України! Після знищення лісів розпочнеться руйнація гір тощо. Адже все воно взаємопов’язано. Ні Президент, ні хто інший з тих зловмисників цього не бачать, бачать лише повні кишені грошей. Сьогодні депутати Радикальної Партії усіх рівнів надсилають Звернення до Уряду та Верховної Ради аби Президент таки підписав цей закон і зупинити незаконний вивіз лісу та покарати зловмисників», - зазначив голова Кіровоградської територіальної організації РПЛ Михайло Бевзенко.
    Нагадаємо: Заява речника ЄС щодо ухвалення Україною закону про Вищий антикорупційний суд