Про Хому і про Ярему. Відкритий лист керівнику ОКВП «Дніпро-Кіровоград»

  • 17 серп. 2018 16:03
  • 1822
    • Новина Про Хому і про Ярему. Відкритий лист керівнику ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Ранкове місто. Кропивницький
                   
    Шановний пане Ілик Романе Ігоровичу!
     
    Перш за все, чому відкритий лист. Справа в тім, що маю немалий особистий досвід, коли мені з вашого підприємства на питання «про Хому» відповідали «про Ярему».
     
    Тепер по суті. Спираючись на Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набув чинності 02.08.2017, ОКВП «Дніпро-Кіровоград» (далі — ОКВП) вже наприкінці цього ж року розпочало здійснення періодичної повірки «вузла розподільного обліку» — квартирного лічильника холодної води за окрему плату — 155 грн.
    Разом з тим, починаючи з 16.09.2016, коли було вперше введено тарифи на послуги централізованого постачання холодної води та водовідведення «з використанням внутрішньобудинкових систем» (з урахуванням витрат на здійснення періодичної повірки квартирних лічильників у складі тарифу, силами  виконавця) і до цього часу, володарі цих лічильників у багатоквартирних будинках сплачують дещо збільшені тарифи. Така «добавка» до тарифу в різні періоди складала від 1,058 до 0,6 грн. за кожен куб використаної води. 
     
    Для прикладу. Споживач, який щомісяця використовує 10 м3 води, за цей час поповнив рахунок ОКВП  приблизно на 200 грн. Таким чином, зараз повірка лічильника  обійдеться йому вже у  200 + 224 грн
    додатково. Таким чином, до цього часу фактично відбувається подвійне фінансування споживачем  послуги з періодичної повірки квартирного лічильника — у складі тарифу, плюс значна додаткова плата (зараз 224 грн). 
    Окрім того, п. 2 ст. 6 згаданого Закону, на який ОКВП посилається, передбачено, що повірка таких лічильників за рахунок споживача відбувається, «якщо інше не встановлено законом або договором». 
     
    Тому виникає природне запитання:  яким чином ОКВП збирається, якщо збирається взагалі, повертати споживачам згадану різницю в тарифах, починаючи з 16.09.2016? 
     
    Даю підказку. Згідно з п. 3.10 та пп. 5.2.19 нині чинного Договору ОКВП з населенням, повірка лічильника, у разі включення відповідних витрат у тариф,  проводиться за власний рахунок виконавця. 
     
    У разі ненадання послуги (періодичної повірки квартирного лічильника води) виконавець зобов’язаний проводити відповідний перерахунок розміру її плати (ч. 4 ст. 16; ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а також пп. 16  п. 32 постанови КМУ від 21.07.2005 №630, пп. 5.2.24 Договору ОКВП з населенням). Найбільш логічним і справедливим, на мій погляд, є рішення: використовувати вже сплачені споживачем та невикористані витрати на повірку лічильника у складі тарифу (фактично переплату) під час  оплати послуги на її проведення. 
     
    Далі. 21.06.2018 НКРЕКП видав дві постанови про затвердження тарифів на 2018 рік: №539 — на централізоване водопостачання і водовідведення (24,972 грн/м3) і (чомусь?) №540 — на централізоване водопостачання холодної води і водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових мереж) — 25,908 грн/м3. До речі, тарифи «з використанням» цією постановою було затверджено лише трьом ліцензіатам на всю Україну. Хоча п.7 Прикінцевих положень згаданого Закону зобов’язав НКРЕКП  забезпечити перегляд тарифів послуг з централізованого  постачання  холодної води для суб’єктів природних монополій в частині виключення зі складових відповідних тарифів витрат на встановлення, обслуговування та заміну вузлів  розподільного обліку (індивідуальних лічильників) води.
     
    Тому слід зазначити, що, згідно з Протоколом від 29.08.2017 відкритого обговорення, необхідність встановлення нових тарифів та Протоколу від 22.03.2018 відкритого обговорення  проектів згаданих постанов НКРЕКП про встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, в т.ч. «з використанням внутрішньобудинкових систем», на 2018 рік було одностайно підтримано присутніми різного роду посадовцями. 
     
    Ще одразу  два запитання. Чому 22 березня 2018 року «на засадах гласності, відкритості» під час відкритого обговорення в присутності загадкових «інших учасників» (12 осіб) було підтримано проект постанови НКРЕКП щодо нині чинного тарифу 25,908 грн/м3, який має складову «з використанням», у той час, коли повірку лічильників за окрему чималеньку  плату ви вже практично здійснювали ще з кінця 2017 року? 
     
    Чи не вважаєте Ви здійснення повірки квартирних лічильників холодної води за окрему плату без врахування суми попередніх внесків на її проведення в складовій тарифів передчасною та протиправною?  
     
    І останнє моє поки що запитання. Чим Ви можете пояснити значне підвищення вартості здійснення періодичної повірки квартирного лічильника силами ОКВП зі 155 грн у грудні 2017 до  224 грн  у серпні 2018 (при вартості 62 грн. — у Держстандарті)?
     
    Відповідь прошу надіслати до редакції, яка люб’язно погодилась опублікувати її зміст.
     
    Леонід Бобров
     
     
    Нагадаємо: Ходжа Насреддін та водотарифи-2019 у Кропивницькому