Чи має право суб'єкт підприємницької діяльності зареєструватись центрі зайнятості?

  • 16 серп. 2018 16:14
  • 991
    • Новина Чи має право суб'єкт підприємницької діяльності зареєструватись центрі зайнятості? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Питання:
     
    Я маю намір стати на облік до центру зайнятості. В 2015 році я зареєструвалась як суб'єкт підприємницької діяльності. Але тривалий час не працюю як підприємець та тривалий час не отримую доходи від підприємницької діяльності. Чи маю я право стати на облік до центру зайнятості?
     
    Відповідь 
     
    Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України, підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
     
    Частиною 8 статті 4  Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", передбачено, що фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.
     
    Тому, відповідно до ч. 1 ст.4 Закону України "Про зайнятість населення", Ви належите до зайнятого населення.
     
    У зв’язку з цим для реєстрації в центрі зайнятості Вам необхідно звернутись до державного реєстратора для вчинення дій по припиненню підприємницької діяльності та упевнитись про факт внесення даних до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення вашої підприємницької діяльності.
      
    Світлана Ткаченко, провідний юрисконсульт Кіровоградського обласного центру зайнятості