Компаніївська ОТГ: перші дивіденди в скарбниці громади

  • 15 серп. 2018 15:13
  • 1828
    • Новина Компаніївська ОТГ: перші дивіденди в скарбниці громади Ранкове місто. Кропивницький
     
    У жовтні минулого року в Компаніївські ОТГ, що на Кіровоградщині,  відбулись перші вибори. Громада була створена шляхом об’єднання Компаніївської селищної та Голубієвицької сільської ради – вони стали першими, хто повірив у дієвість реформи, і як показує практика роботи за перші вісім місяців - не помилились. Зведений бюджет громади у порівнянні із минулим роком зріс майже в чотири рази  - із  12  до 42 мільйонів  гривень. Звісно, аби зробити все заплановане цих коштів не вистачить, але  за 8 місяців перші позитивні зміни є і вони помітні, найбільше у Голубієвичах та Антонівці. У цьому під час прес-туру переконались представники електронних і друкованих ЗМІ  області, яких до Компаніївської ОТГ запросило Кіровоградське РВ Асоціації Міст України.
     
      «Бюджет розвитку Голубієвицької сільської ради складав 420 тисяч гривень, за 8 місяців використали майже 1 мільйон 200 тисяч на розвиток Голубієвичів та Антонівки. Це промовисто говорить про те, що невелика громада за своєю територією і кількістю населення спромоглася закумулювати максимум наявних ресурсів задля розвитку територій. Ми бачимо результат об’єднання. Адже розуміємо, що за власні кошти можна багато чого зробити. Тому ті громади, які стали на шлях об’єднання першими, нині належним чином розвиваються», –
     
    говорить Олександр Маслюков голова Компаніївської ОТГ. 
     
    Спортивні та дитячі майданчики – звичайне явище для мешканців великих міст, а от в Антонівці навесні встановили перший дитячий майданчик. 
     
    «Обладнання закупили за кошт бюджету, а встановлювали всі разом. Батьки, діти,  староста села, працівники селищної ради - всі косили, копали, місили цемент, носили воду. Працівники комунального підприємства встановили опору і, оскільки сюди не доходить лінія електропередачі, встановили ліхтарі на сонячній батареї. Це була справжня толока, яка об’єднала максимум людей. Звісно, після такої роботи ми були переконані, що дитячий майданчик не пошкодять і не зіпсують. Ми не помилились»,  -   розповів Олександр Маслюков.
     
     
    Володимир Савчук, в. о. старости старостинського округу сіл Голубієвичі та Антонівки  додає:
     
    «Одразу після встановлення тут майже цілодобово грались діти   навіть виникали сварки через черги на гойдалки. Батьки взяли цей процес під контроль і доводилось рахувати, хто скільки разів гойдається - 10, 50, 100 разів. Зараз вже всі звикли. Протягом дня тут грають молодші, а ввечері майданчик освітлений - і це місце збору підлітків».
     
    Дороги – спільна біда усіх маленьких населених пунктів. І це питання в Компаніївській ОТГ потроху вирішують. Цього року за рахунок Державного бюджету буде відремонтовано дорогу між Компаніївкою та Голібієвичами.  В Антонівці ж вперше з 1975 року провели ремонт дороги, яка з’єднує село із іншими населеними пунктами. Тут проклали, так зване, «біле шосе». Наразі ремонт дорожнього покриття та тротуарів проводять і на інших територіях громади.
     
     
     Лікарська амбулаторія в Голубієвичах, як і до об’єднання, обслуговує  мешканців Софіївської,  Водянської та  Нечаївської сільських рад. Колись це було сучасне приміщення з хірургічним,  дитячим,  стоматологічним та гінекологічним кабінетами. Та з часом все застаріло, а лікар, віддавши багато років роботі, пішов на заслужений відпочинок...  Тож Голубієвицька амбулаторія стала об’єктом особливої уваги. З початку року тут розпочали заміну вікон, дверей, ремонт даху, паралельно працювали над кадровим питанням. Нині тут радо зустріли нову медичну сестру, а вже до кінця серпня в амбулаторії працюватиме  лікарка загальної практики.
     
     
    «Про проблему кадрового забезпечення медичних установ говорять не один рік, ми раді, що наразі можемо частково її вирішити. Лікар загальної практики - це тільки перший крок. Ми готові взяти на роботу стоматолога і придбати необхідне обладнання для кабінету»,  - говорить Олександр Маслюков. 
     
     
     Для лікаря в Голубієвичах готують не тільки робоче місце, а й службове житло. Житиме лікарка у будинку, де нині розміщується сільська рада, яка натомість переїде у іншу будівлю. У Центрі надання адміністративних послуг Голубієвицького старостату наразі закінчують ремонт. Тут планують організувати простір так, аби усі необхідні послуги мешканці могли отримати в одному місці, площі вистачає і  для старостату і  для поштового відділення.
     
     
    Результати впровадження децентралізаційної реформи у Компаніївській ОТГ настільки помітні, що доєднатись до процесу вирішили і сусіди. Зараз громада чекає на призначення перших виборів депутатів до ради ОТГ на території Першотравенської сільської ради, яка першою в області приєднується до вже створеної Комапаніївської ОТГ.