Галина Горенко: Отримуючи знання, ми розвіюємо міфи про ВІЛ

  • 13 серп. 2018 10:56
  • 958
    • Новина Галина Горенко: Отримуючи знання, ми розвіюємо міфи про ВІЛ Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому тривають тренінги зі зниження стигми та дискримінації в рамках HealthLink: «Прискорення зусиль України з метою подолання епідемії ВІЛ» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Про проміжні результати спілкуємося із тренером, головним лікарем КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Галиною Горенко.
     
    - Чи озвучували медпрацівники історії про стигму та дискримінацію?
     
    - Так, медпрацівники озвучують приклади зі своєї практики з приводу стигми та дискримінації, пов'язаної з ВІЛ. У більшості випадків - це історії, пов'язані з пізнім зверненням людей, що живуть з ВІЛ, у медичні установи за медичною допомогою, в основі чого була стигма, вироблена раніше соціумом - оточенням пацієнта, тим середовищем, в якому він проживає, працює і так далі. Потрібно відзначити, що у кожного вона своя. І, як наслідок, виникла самостигматизація і самодискрімінація у пацієнта.
     
    - Чому стигма і дискримінація досі є бар'єром для тестування у медзакладах? 
     
    - Я б говорила тут про ті знання в питаннях ВІЛ інфекції, а точніше - практичних навичках, які є у медпрацівників, які потребують удосконалення. Довгі роки ВІЛ-інфекція була прерогативою в питаннях діагностики, ведення пацієнтів і так далі тільки фахівців центру СНІДу. На сьогоднішній день  ця проблема далеко вийшла за межі компетенції центру СНІДу. Тому дуже важливо проводити навчання - подібні тренінги, в тому числі з питань стигми та дискримінації, пов'язаної з ВІЛ, з фахівцями загальної лікувальної мережі. Адже в рамках даного тренінгу ми говоримо не тільки про стигму, а й про шляхи передачі, властивості вірусу, сучасні методи діагностики, лікування, про професійний захист медичних працівників від ВІЛ-інфекції, та й багато чого іншого. Отримуючи знання, ми тим самим розвіюємо міфи про ВІЛ, які побутують в суспільстві, в тому числі і серед медпрацівників.
     
    - Чи відзначали медпрацівники актуальність тренінгів
     
    - На це питання частково відповіла вище. Думки, які здивували, запам'яталися - багато говорили про те, наскільки серед медичних працівників закріпилися міфи про ВІЛ! Чим більше знаєш про вірус, тим менше страхів внутрішніх. Багато учасників тренінгу подивилися на пацієнтів і людей з ВІЛ з іншої, я б сказала, "внутрішньої" сторони. 
    І були вельми здивовані на скільки серед людей з ВІД високий рівень індексу самостигматизації і самодискримінації. Акцентували увагу на тому, що подивилися на цю проблему з іншого боку - в плані ведення таких пацієнтів комплексною бригадою фахівців - медпрацівників, соціальних працівників, психологів.
     
    - Як медпрацівник може мотивувати людей до проходження тестування на ВІЛ?
     
    - Щоб мотивувати до тестування, в першу чергу, потрібно пояснити пацієнтові всі переваги від знання свого ВІЛ-статусу до майбутніх перспектив стану здоров'я і соціального життя.
     
     
    Семененко Вікторія, 
    PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
     
    Нагадаємо: Антон Покалюхін: Підтримувати близьку людину теж треба вміти