На Кіровоградщині терміново розроблять обласну програму збереження об’єктів культурної спадщини

  • 9 серп. 2018 17:14
  • 716
    • Новина На Кіровоградщині терміново розроблять обласну програму збереження об’єктів культурної спадщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    На цьому наголосив очільник обласної ради під час робочої зустрічі з питання щодо збереження об'єктів культурної спадщини на території області, повідомляє сайт Кіровоградської обласної ради.
     
    Нагальна необхідність цієї зустрічі була зумовлена критичною ситуацією, що склалася навколо збереження об'єктів культурної спадщини, і, зокрема, історико-археологічних знахідок на території області. Останньою краплею став телевізійний сюжет в ефірі інформаційної програми "Вікна”, який містив критику щодо бездіяльності обласної влади із збереження випадково знайденої на території села Лещівка Голованівського району археологічної пам'ятки —  поселення трипільської культури.
     
    Олександр Чорноіваненко звернув увагу на відсутність в області програмних заходів, спрямованих на збереження та популяризацію об'єктів культурної спадщини на території Кіровоградщини, які, у свою чергу, могли стати туристичною "родзинкою” територій і справити позитивний вплив на їх економіку. І це, ще не все. Як зазначив голова обласної ради, головна проблема полягає в тому, що через відсутність обласної програми неможливо здійснювати відповідне фінансування за цим напрямком діяльності. Крім того, немає повної зведеної інформації про кількість і місце розташування таких об'єктів, чим ускладнено процес запобігання пограбуванню й  знищенню історичної та археологічної спадщини.
     
    Підсумовуючи, голова обласної ради окреслив власне бачення першочергових кроків на шляху до виправлення ситуації, серед яких — ініціювання проведення спільної наради з  представниками Кіровоградської облдержадміністрації й науковцями області з метою розробки концепції проекту обласної програми збереження об'єктів культурної спадщини на  2019 і наступні роки й  формування карти  історико-археологічних об'єктів та інших об'єктів культурної спадщини.
     
    Нагадаємо: Знайдені на Голованівщині артефакти потрібно зберегти і дослідити