Чи якісний мед в Україні та чим грішать пасічники

  • 9 серп. 2018 15:52
  • 1487
    • Новина Чи якісний мед в Україні та чим грішать пасічники Ранкове місто. Кропивницький
     
    Медовий Спас — перший із трьох Спасів. Відзначають його в Україні 14 серпня і співпав він цьогоріч із початком Успенського посту. В народі вважається, що саме до цього дня мед у вуликах дозріває та повністю готовий до качки. 
     
    Без чого ж не обходиться свято Медового Спасу? Звісно ж, без меду. А от наскільки в Україні мед гарний та якісний, розповів завідуючий виробничо-технічною лабораторією у Кропивницькому Ігор Якименко.
     
    Для початку фахівці лабораторії під мікроскопом роздивляються вид меду. Наступним етапом є  пилковий аналіз під мікроскопом, перевірка на фальсифікат, антибіотики, а потім пестициди та важкі метали. Весь процес перевірки займає близько трьох днів.
     
     
    — В Україні на ринку насправді дуже мало фальсифікованого меду. Це пов’язано з тим, що мед великих пасік зазвичай продається за кордон, а там дуже жорсткі вимоги. Якщо мед буде фальсифікований або ж з антибіотиками — його просто не купують. А пасічник у свою чергу матиме збитки. Тому майже ніхто не займається фальсифікацією. Ринок захаращений нечистим, але природнім медом, — повідомляє Ігор Якименко.
     
    Бджоли теж хворіють і їх теж потрібно лікувати. Але деякі фермери іноді перебільшують або просто лінуються вирахувати правильну дозу і поділити куплений препарат ліків для бджіл. І тоді все це залишається в сотах, у меді та на рамах. Відрізнити добрий мед від нехорошого в нелабораторних умовах неможливо.
     
    — Зазвичай пасічник присилає нам зразки меду, ми його перевіряємо. Буває, самі виїжджаємо за зразками. Тут вже йде конкуренція між лабораторіями, хто швидше зробить аналіз та купить велику партію меду, адже пасічники надсилають зразки відразу в декілька лабораторій, — розповідає завідувач лабораторії.
     
    Перевірка меду в технічній лабораторії від великих пасічників проходить за кошти самої лабораторії. Вартує така процедура для підприємства близько двох-трьох тисяч гривень. Маленькі порції меду, щоб продавати на базарі, ніхто зазвичай не перевіряє. Це виходить досить дорого. Для невеличкої пасіки це навіть накладно. Якщо людина збирається торгувати медом на ринку, то їй потрібно взяти протокол із державної лабораторії. 
    — За дев’ять років моєї роботи в цій лабораторії ми жодного разу не бачили, щоб мед був неякісним по пестицидах, важких металах чи радіації. Дуже рідко трапляється фальсифікований мед (розбавлений цукровим сиропом). У більшості випадків це все ж антибіотики. Такий мед ми просто не купуємо, — повідомляє Ігор Якименко.
     
    Чому ж антибіотики в медові — це дуже небажана річ? Деякі ж люди навпаки кажуть, що такий мед ще краще лікує. Справа в тому, що в малих дозах (в таких, які трапляються в медові) антибіотик не діє. У організмі бактерій, що заселили людський організм, у такому випадку просто виробляється імунітет до цієї речовини, і вже навіть в необхідній кількості антибіотик не лікує та не допомагає.
     
    Буває, у солодкому нектарі знаходять не тільки ліки та фальсифікат. Іноді можна отримати й сюрприз у вигляді інших домішок.
     
    — Одного разу мені принесли перцовий мед. Хоча мені він сподобався, ми вимушені були відмовитися від його закупки. За кордоном такий делікатес не має попиту, — додає на завершення жартома Ігор Якименко.
     
    Отож, українці можуть сміливо купувати та куштувати мед, адже майже весь продукт на ринку України, за оцінкою експертів, не є фальсифікатом.
     
    Аліна Кулик     
     
    Нагадаємо:  Як кропивницька поетеса Антоніна Корінь святкувала свій ювілей (ФОТО)