"Працює? Не чіпай!" - про свою роботу розповідає молодий сисадмін з Кропивницького

  • 2 серп. 2018 09:00
  • 1594
    • Новина «Працює? Не чіпай!" - про свою роботу розповідає молодий сисадмін з Кропивницького Ранкове місто. Кропивницький
     
    27 липня в Україні та світі відзначили своє професійне свято системні адміністратори. Системний адміністратор — це та людина, яка слідкує за безпекою в мережі організацій та забезпечує оптимальні умови для роботи комп’ютерів та програмного забезпечення. Скорочено такого працівника також називають «сисадмін».
     
    Своє свято працівники, які гордо іменують себе сисадмінами, відзначають за традицією в останню п’ятницю липня. Ця традиція зародилася ще у далекому 1999 році завдяки системному адміністратору з Чикаго Теду Кекатосу. 
    Про плюси та мінуси у роботі цієї професії в сучасному світі розповів молодий спеціаліст з Кропивницького Денис Семеньков.
     
    — Очевидним плюсом можна назвати той момент, коли робота зроблена, мережа стабільна і ніяких казусів не виникає. Мінуси ж починаються, коли у мережі серверне оточення падає, — тоді всі біжать штовхати адміна, — каже він.
     
    Спеціалісти, які здобули професію системного адміністратора, можуть працювати у будь-яких установах, які так або інакше пов’язані з роботою у мережі Інтернет. 
     
    — У таких установах потрібні послуги сисадмінів. На роботі є касовий апарат, кілька комп’ютерів і Wi-Fі? Вже якась робота є. Родзинка в тому, що сисадмінів не видно, поки проблема не виникає, — продовжує Денис Семеньков.
     
    Ми звикли думати, що системний адміністратор це та людина, яка може полагодити будь-який «бзік» техніки. У своїй уяві пересічна людина малює образ сисадміна як похмурого хлопця, який живе у своєму всесвіті, має одного-двох друзів, не виставляє фото у соцмережах та схожий на відлюдька. 
     
    — Найпоширеніший стереотип, що стосується сисадмінів і розробників, — це літри випитої кави, густа борода, теплий светр і пивне пузо. Буває і правда, але рідко. Серед мого оточення це люди активні та з великою кількістю друзів. Останнім часом можна зустріти й дівчат-сисадмінів, які ну дуже симпатичні, — зізнається мій співрозмовник.
    Робота системного адміністратора високо цінується у будь-якій компанії, адже без нього перестане працювати все. 
     
    — Заробітна плата залежить від того, де ви будете працювати: країна + місто, компанія, посада (старшого, молодшого сисадміна і так далі). Найчастіше умови і ЗП в компанії вас влаштовуватимуть, — мовить Денис.
     
    Іноді нам усім доводиться працювати понаднормово та у вихідні дні. Ми попросили Дениса описати свій робочий день у трьох словах. Ось, що ми почули у відповідь:
     
    — Графік роботи стандартний: поки в офісі є люди, що працюють в мережі, — повинен бути і сисадмін. Бували ситуації, звичайно ж, коли викликали в неробочий час, але це швидше збіг обставин, ніж прогнозована подія. Іноді роботу можна закінчити й вдома. Мій робочий день можна описати такими словами: «Працює? Не чіпай!».
     
    Про своє професійне свято Денис  сисадмін знає і святкує… У всі інші дні — підтримує мережу установи у робочому стані, як янгол-охоронець.
     
    Одного разу співробітниця принесла мені ноутбук, який випав з балкону шостого поверху. Думаю, ви уявляєте, що мені принесли просто купу запчастин. Не все можна врятувати, — згадує він.
     
    Курйозні ситуації не обходять стороною жодну професію. Системні адміністратори не виняток.
    Найчастіше такі ситуації виникають, коли доводиться переробляти за своїм колегою у силу різних підходів до роботи та думок.
    Ми попросили Дениса назвати три головні риси сучасного системного адміністратора. Ось вони: стресостійкість, скрупульозність, спрага кави.
     
    Ми вітаємо усіх системних адміністраторів, які на «ти» із комп’ютерним світом, із професійним святом!
     
    Аліна Кулик