Ходжа Насреддін та водотарифи-2019 у Кропивницькому

  • 1 серп. 2018 16:36
  • 1102
    • Новина Ходжа Насреддін та водотарифи-2019 у Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Протистояння представників громадськості щодо наміру ОКВП «Дніпро-Кіровоград» (далі — ОКВП) підняти тарифи централізованого водопостачання та водовідведення майбутнього 2019 року до рівня 30 грн/м3 виникли зовсім не випадково. 
     
    Справа в тім, що лише 30 червня 2017 року постановою НКРЕКП №866 було затверджено Порядок проведення відкритих обговорень, хоча закон про особливості доступу до інформації у сфері ЖКП, яким такий Порядок передбачено, було прийнято ще у грудні 2015-го. 
     
    Не можна також не згадати про очевидні недоліки цього Порядку. Зокрема, ліцензіат має провести відкрите обговорення необхідності (тут і далі виділено мною) встановлення нових тарифів…  до винесення питання щодо тарифів на відкрите обговорення НКРЕКП. Причому Регламентом НКРЕКП (Розділ 13) не передбачено відкрите обговорення питання нових тарифів. Ця Комісія проводить лише відкрите обговорення проектів своїх власних рішень напередодні їх затвердження. 
     
    Одразу слід зазначити, що затверджений постановою НКРЕКП від 10.03.2016 №302 Порядок формування тарифів містить вимогу — у разі наявності визначених підстав для встановлення нових тарифів ліцензіат повинен до 1 червня поточного року надіслати до НКРЕКП заяву разом з  пакетом розрахунків (не одна сотня аркушів) для затвердження їх цією Комісією на наступний рік.
     
    Щодо відкритих громадських обговорень необхідності  встановлення нових тарифів. Перші відкриті обговорення необхідності нових тарифів та проекту постанови НКРЕКП після набуття чинності згаданого Порядку відбулись щодо нині чинних тарифів 2018 року у березні та, відповідно, серпні 2017 року. Але, судячи зі змісту протоколів їх проведення, вони містять явні ознаки фіктивності.  Окрім обов’язково присутніх чиновників, у цих відкритих обговореннях на вул. Озерна балка, 3А тоді взяли участь, як їх зазначено,  деякі загадкові «інші особи» — 12 у березні, а потім 43 особи у серпні. Хто такі ці «інші особи»: чи то працівники водоканалу, чи представники громадських організацій (яких?), чи то  випадкові перехожі з вулиці, не кажучи вже про їхні прізвища? Причому жоден з них жодної думки і навіть слова з порядку денного згаданих відкритих обговорень не виказав взагалі. Звичайні статисти, як видно. Як мінімум — порушення вимог норм діловодства щодо оформлення протоколу.
     
    Наш монополіст, ОКВП, надавач послуг з водопостачання практично половині населення області призначив відкрите громадське обговорення необхідності встановлення нових тарифів на 2019 рік через особистий  веб-сайт… лише через два тижні після відправлення заявки до НКРЕКП з відповідними розрахунками на їх підвищення — 15.06.2018.  Тобто навздогін від’їжджаючому потягу. Причому одночасно (на тій же Озерній балці, 3А) для всіх своїх споживачів у чотирьох містах, трьох селищах та восьми селах області (?). До того ж, згідно з повідомленням ОКВП, ця необхідність була… не дуже аргументована — голі, абстрактні, абсолютно  загальні цифри, результатом яких і стали значно підвищені  тарифи.
     
    Втім, цього року відбулась така цікавинка. На  відкритті громадських обговорень тарифів-2019 з’явилась група наполегливих представників громадських організацій. Вони одразу висловили своє занепокоєння порушеннями керівництвом ОКВП норм законодавства, його очевидним намаганням  мінімізувати участь громадськості у відкритому  обговоренні необхідності встановлення нових тарифів водопостачання. Більше того, що важливіше, самі по собі такі дії керівництва комунального підприємства наводять на думку про можливу непрозорість та справедливість  розрахунків майбутніх  тарифів.
     
    Після звернення до голови Кіровоградської обласної ради той приймає рішення про обговорення цього питання на засіданні робочої групи, положення про яку, до речі, не розроблено. Тому пан Р.Ілик, взявши ініціативу на себе, видає наказ про створення такої робочої групи, яким призначає головуючого і секретаря засідання групи зі складу працівників ОКВП. Таке одноосібне рішення гендиректора викликало обурення членів робочої групи — представників громадськості.  Але просто жах у присутніх активістів викликала поведінка пана Ілика Р.І. перед початком засідання — перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу «Кіровоград» (!). Генеральний директор дуже наполегливо запросив з собою цю знімальну групу із зали  десь хвилин на десять. Як він після цього сам пояснив: «Для перевірки документів». Між тим, такі дії підпадають під визначення частини першої ст. 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання професійній діяльності журналістів» (аж до обмеження волі на строк до трьох років).
     
    Після намагання здійснити відкрите громадське обговорення та проведення засідання робочої групи, які не відбулись, вирішення проблеми необхідності встановлення нових тарифів водозабезпечення та прозорості їх розрахунків перейшло в іншу площину. Згадується розхоже у власних колах прислів’я: «Якщо треба звести справу нанівець, віддай її на розгляд комісії». У нашому випадку лише одна відмінність — розгляд питання підвищення тарифів на воду було віддано на розгляд аж трьох постійних комісій Кіровоградської обласної ради — з питань власності, бюджету та ЖКГ. Для перестраховки. Головне з рішень цих комісій, наче під копірку (цікаво, хоча і відомо чию): звернутися до Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області стосовно проведення позачергової перевірки розрахунку нових тарифів ОКВП «Дніпро-Кіровоград» на централізоване водопостачання та водовідведення на 2019 рік. 
     
    Таким чином, можна впевнено зробити такі припущення. З урахуванням згаданого вище прислів’я,  а також популярного персонажа східного фольклору Ходжи Насреддіна, який був упевнений, що до часу виконання його обіцянки «Або ішак здохне, або султан помре». Згадана структура Держаудитслужби — планова організація, тому проведення позачергової перевірки дуже проблемний захід. Можна розраховувати на четвертий квартал поточного року. І це в той час, коли нові тарифи-2019 за пропозицією  ОКВП «Дніпро-Кіровоград»,  НКРЕКП, як зазвичай, затвердить на початку листопада.  Інші висновки за тобою, читачу. 
     
    P.S. На вимогу представників громадськості ОКВП «Дніпро-Кіровоград» розмістив на власному веб-сайті (розділ «Споживачам») докладні розрахунки тарифів з водозабезпечення на 2019 рік.  Зараз кожен охочий  має можливість особисто перевірити їх на відповідність та надати свої запитання, зауваження або заперечення. 
     
    Леонід Бобров   
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому може з'явитися стоянка біля залізничного вокзалу