Спортивна мапа та світові рекорди Кропивницького

  • 27 лип. 2018 09:03
  • 2220
    • Новина Спортивна мапа та світові рекорди Кропивницького Ранкове місто. Кропивницький
     
    У грудні 2017 року на теренах Кіровоградщини з'явилася «Спортивна мапа Кропивницького». Це перша і поки що єдина в Україні інтерактивна карта, на якій нанесені спортивні заклади з контактами та детальною інформацією про секції, спортивні заклади обласного центру. Її створили спортсмен і журналіст, директор ДЮСШ №3 Євген Савранський та викладач Центральноукраїнського державного педуніверситету імені Винниченка Ірина Ткаченко. Цей проект кропивничани презентували у столиці, в Національному олімпійському комітеті, де «Спортивна мапа» здобула високу оцінку фахівців.     
     
    - Мапа є у відкритому доступі і готова стати помічником для всіх, хто хоче займатися своїм фізичним розвитком або прагне цього для власних дітей, близьких чи знайомих, - каже Євген Савранський. – Я вдячний за співробітництво усім місцевим інтернет-виданням, які зголосилися стати партнерами проекту. Серед них і сайт «Утренний город», який розмістив онлайн-навігатор «Спортивна мапа Кропивницького». Своєю підтримкою ви робите великий внесок у популяризацію фізичної культури та спорту в нашому обласному центрі. Хочу запевнити, що, як і раніше, спортивна мапа не матиме жодного політичного забарвлення. Вона надалі лишатиметься аполітичним, некомерційним спортивним онлайн-навігатором, зручним довідником, покликаним допомагати людям ставати спортивнішими та здоровішими. З моменту створення мапу відвідали понад 14 тисяч користувачів інтернету. Для додатку Google My Maps це дуже гарні показники і доводять, що карта виконує свою функцію, користується попитом. Це наше спільне досягнення.
     
    Спорт довів до Європи
    Заступник начальника управління молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації Уляна Соколенко вважає, що для спорту Кіровоградщини євроінтеграція розпочалася ще задовго до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 
     
    - У спорті діють закони всесвітніх федерацій, в тому числі європейської. За цими законами живе вся Європа. Чемпіонати світу та Європи проходять за єдиними правилами. Принцип один для всіх: треба перемогти! Тож завдяки спорту ми завжди в Європі, - каже вона.
     
    Втім, ситуація в місті Кропивницькому виглядає не так райдужно, як у Європі, хоча і дещо краще, ніж у районних центрах. Це пов’язано з тим, що майже всі кваліфіковані тренери живуть і працюють тут. В області працює дві школи олімпійського резерву, які готують кадри для олімпійських видів спорту. Тут же знаходяться основні спортивні бази, відтак більшість спортивних змагань проводиться в обласному центрі. Тому тут більш насичене спортивне життя та більше спортсменів, які потрапляють до збірних області й України. 
     
    Деякі види спорту (наприклад, веслування на байдарках та вітрильний спорт) найкраще представлені в Гайвороні, Вільшанці, Світловодську – там, де є відповідні бази. Наприклад, відомий український веслувальник на каное, чемпіон Європи, учасник Олімпійських ігор та майстер спорту міжнародного класу Максим Прокопенко живе і працює у Вільшанці. Він тренує вихованців місцевої спортивної школи «Колос». 
    Якщо йдеться про «здоров’я для себе» - масові види спорту (фітнес-клуби, танці, секції йоги та цигун тощо), то таких найбільше у Кропивницькому. Тут і населення більше, і матеріальні можливості кращі. Втім, за останні п’ять – сім років у районах також відчувається пожвавлення і з’являються спортивні комплекси, тренажерні зали, всілякі федерації. У більшості сіл, на жаль, такої можливості немає. 
     
    Очевидно, неабияке значення має й те, що у Кропивницькому діє факультет фізвиховання Центральноукраїнського педуніверситету імені Винниченка. Його випускники можуть не лише викладати фізкультуру у школі, а й відкривають приватні тренажерні зали, спортивні секції, громадські організації тощо. Вони здатні організовувати масові змагання та інші спортивні заходи, в тому числі у рамках реалізації національної стратегії з оздоровчої та рухової активності «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація». 
     
    Здоровим бути модно
    Є в області громадські спортивні об’єднання всеукраїнського значення: товариства «Спартак», «Динамо» й «Колос». Кожне з них за своїм напрямком проводить заходи по всій області. «Динамо» представляють силовики, Служба безпеки України, Нацполіція, служба МНС. «Спартак» об’єднує працівників гуманітарної галузі: медиків, педагогів, соціальних працівників, поштарів. «Колос» - працівників агропромислового комплексу та сільське населення. Сільські спортивні ігри, змагання між фізкультурними клубами при сільських та селищних радах – ось їхні прерогативи. 
     
    Є ще одна знакова структура – міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Його директор Микола Аношкін зазначає, що в масових заходах взяло участь близько 10 тисяч громадян. Полюбилися кропивничанам спортивне свято «Олімпійський день» з велелюдним забігом, «Свято олімпійського прапора», міські змагання «Батько, мама і я – спортивна сім’я», всеукраїнська акція «Велодень», загальноміська руханка під гаслом «Здоровим бути модно!» та інші заходи. 
     
    До 262-ї річниці від заснування міста були організовані спортивно-масові заходи для дітей «Спорт фест» у Ковалівському та Покровському парках. Для школярів проводять традиційні заїзди «РоверОК» за підтримки клубу велолюбителів «Там-Де-Ми», для дорослих – спортивно-розважальний захід «Вело-Фото-Квест Flash-Cross» та весняний парад велосипедистів «Велодень». До речі, в цих заходах залюбки беруть участь і працівники редакції «Первой городской газеты» та члени їхніх родин.
     
    Не обходять увагою й сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Їх залучають до різноманітних спортивно-оздоровчих заходів, які проходять у ліцеї «Сокіл» та інтернатних закладах міста.
     
    Як зазначають у міській раді, «протягом 2016 року в місті збудовано 16 та модернізовано два спортивних майданчики. На проведені заходи з міського бюджету було використано 169,8 тис. грн., а також позабюджетні кошти».
     
    Олімпійці та паралімпійці
    Є у Кропивницькому регіональне відділення Національного олімпійського комітету, яке очолює Олександр Кузьмін. Паралельно з основною своєю діяльністю воно займається пропагандою олімпійського руху та здорового способу життя. До речі, цьогоріч Кіровоградське обласне відділення НОК стало переможцем конкурсу на кращий відеоролик про проведення олімпійського дня. Вручив диплом переможця нашим землякам найтитулованіший український спортсмен, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.
     
     
    Спортсмени від Кіровоградщини – легкоатлети Дмитро Яковенко й Тетяна Мельник – брали участь в Олімпійських іграх 2016 року в Ріо у складі збірної України. Це перше суттєве досягнення наших земляків, які удостоєні такої честі вперше за роки незалежності. На жаль, у нинішніх умовах виховувати переможців усе важче. 
     
    – Проблема всіх існуючих спортивних баз в області полягає у недостатньому фінансуванні, яке відображається на результатах спортсменів, - коментує Уляна Соколенко. – Вони були збудовані ще в радянські часи і з роками морально й матеріально застаріли. Настав спад у результатах. Втім, за останні десять-п'ятнадцять років відчуваються певні зміни у фінансуванні та, відповідно, перші позитивні зрушення у результатах спортсменів. Для нашої області це відчутний прорив.
     
    Наш земляк, Кеджау Ньябалі, представляв Україну на Олімпійських іграх у Ріо де Жанейро по дзюдо. На його прикладі виховуються молоді перспективні спортсмени. Серед них Вадим Велков, який увійшов до вісімки найкращих дзюдоїстів світу. Торік він виступав на чемпіонатах Європи та світу і здобув сьоме місце. 
     
    Високі результати показує й інваспорт. Зокрема, у плаванні, легкій атлетиці, кульовій стрільбі. На останніх дефлімпійських іграх у Туреччині перше «золото» здобув кропивничанин Олександр Костик. Нещодавно в Любліні проходив чемпіонат Європи з плавання для спортсменів з вадами слуху. У складі збірної України виступали дві наші землячки Ірина Терещенко та Дар’я Тарасенко, яких тренує Олена Кузнєцова. Дівчата привезли в загальній кількості 14 медалей, які вивели українську збірну на друге командне місце. 
     
    Ведуть активне спортивне життя і люди з інвалідністю
     
    Голова громадської організації «Серце матері» Людмила Шукрута розповідає: у Кропивницькому нині мешкає 12 людей із синдромом Дауна. Як не дивно, але саме спорт допомагає їм адаптуватися в суспільстві. 
     
    - Наприклад, у різних країнах проводяться соціальні олімпіади серед таких молодих людей, - каже вона. – Кропивницькі спортсмени також взяли в них участь. Зокрема, троє наших дорослих «сонячних людей» побували в Китаї, Америці та країнах Європи. Мені приємно, що двоє українських спортсменів із синдромом Дауна завоювали «золото» на спеціальній олімпіаді в Женеві. А троє молодих людей із Кропивницького – Мар’яна Архарова, Сергій Пожаров та Максим Наливайко – не менш відомі особистості. Це переможці спеціальної олімпіади в Америці.
     
    Для цих молодих людей з інвалідністю заняття спортом стали рятівною соломинкою, яка не лише допомогла організувати їхній побут, а й зробила життя змістовним і насиченим. Вони багато років займаються спортивною гімнастикою під керівництвом старшого тренера національної збірної дітей з відхиленнями в розумовому розвитку Олександра Рєдозубова. Саме він навчив їх не боятися спортивних снарядів, а бути повноправними господарями свого тіла. І результати не забарилися.
     
    Друге дихання
    Віце-президент громадської організації «Здоровий соціум» Оксана Чиканчі вважає: значення спортивного питання в контексті євроінтеграції України важко переоцінити. 
     
    – За останні десятиріччя ми стали свідками занепаду масових видів спорту в Україні, - каже вона. – Чимало спортивних баз і споруд були або занедбані, або використовувались не за призначенням. Скільки відомих спортсменів поїхало з Кіровоградщини в пошуках кращого життя, туди, де їхній талант по-справжньому високо цінують! Я вважаю, що євроінтеграція дає шанс на друге народження українському спорту. Адже держава поставила стратегічне завдання – реформувати старі, совкові підходи до розвитку спорту й фізичної культури. 
     
    Якщо це відбудеться, то ці успіхи позначаться на рівні здоров’я наших людей. Спорт дає підстави людині почуватися щасливою та успішною. А значить, в Україні побільшає щасливих громадян. Спорт дає величезний потенціал для суспільства. Недарма ж американці кажуть, що шлях до крісла успішного керівника лежить через фітнес-зал чи стадіон. 
    На щастя, в нашому місті та в області з кожним роком стає все більше людей, які усвідомлюють: здоровими бути – вигідно! Вони не чекають милості від природи і виходять на бігові доріжки, сідають на велосипеди, беруть своїх дітей і вирушають із наметами в походи. І це прекрасно! 
     
    Хоча у нас іще недостатньо розвинена велоінфраструктура, недостатньо басейнів та якісних спортивних майданчиків, паростки європейського здорового спортивного духу невпинно проростають і міцнішають. Переконана, що цей процес незворотний.  
     
     
     
     
     
         
    Чому потрібно рухатися й вести здоровий спосіб життя
     
    1. 82–85% денного часу більшість учнів перебувають у статичному положенні (сидячи).
     
     
    2. 60 хвилин щоденної фізичної активності від помірної до високої знижує ризик розвитку неінфекційних захворювань (ВООЗ).
     
     
    3. Фізична активність має вирішальне значення для обміну речовин і контролю над вагою.
     
     
    4. Тому все більше людей хочуть вести здоровий спосіб життя, займатися спортом.
     
     
    5. Протягом останніх п'яти років у деяких державах - членах Європейського Союзу прийнято національні стратегії та рекомендації з упровадження оздоровчої рухової активності різних груп населення.
    Відтепер вона є і в Україні: Національна стратегія з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року "Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація". 
     
     
    Ну, і з останніх приємних новин – минулого понеділка збірна України з бейсболу провела перший у своїй історії офіційний матч єврочемпіонату на домашньому стадіоні! Гра проходила в рамках першого в історії чемпіонату Європи серед національних збірних на території України. На церемонії відкриття майоріли прапори різних країн, у тому числі ЄС.
    Спорт дійсно наближає Україну до Європи! 
     
    Людмила Макей
     
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).
     
    КОМІКСИ Катерини Катаровської
     
    Нагадаємо: 
    Ігор Гоцул: Спорт набагато глибший і ширший, ніж зазвичай прийнято уявляти