В Україні оновили перелік препаратів урядової програми «Доступні ліки»

  • 25 лип. 2018 16:35
  • 1189
    • Новина В Україні оновили перелік препаратів урядової програми «Доступні ліки» Ранкове місто. Кропивницький
     
    23 липня 2018 року Міністерство охорони здоров'я України затвердило попередній реєстр препаратів урядової програми «Доступні ліки», які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою отримуватимуть в аптеках за рецептом лікаря вже наступного місяця (Наказ МОЗ України від 23 липня 2018 № 1367).
     
    Про це йдеться на сайті Кіровоградської обласної ради.
     
    До оновленого переліку увійшов 261 препарат від 46 виробників, з них - 18 українських і 28 - іноземних.
     
    Наразі визначається точна кількість препаратів, які будуть повністю безкоштовними для пацієнтів. До переліку безкоштовних уже зараховано 35 препаратів, планується додати ще 30 препаратів.
     
    Нагадаємо, з цього року МОЗ запровадило ще один механізм для формування цін у програмі «Доступні ліки». Після завершення прийому заяв на участь у програмі, фармвиробники, вартість препаратів яких не перевищує 5% від найменших цінових пропозицій за добову дозу, протягом 5 робочих днів мають можливість знизити ціни та поповнити перелік безкоштовних препаратів.
     
    Правила програми «Доступні ліки» спонукають фармвиробників знижувати ціни на ліки. У новому реєстрі ціни на окремі препарати стали нижчими на 40%. У середньому ціни на препарати знизилися на 6,5 %.
     
    Важливо: ціни на препарати, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», затверджуються наказом МОЗ України та стають обов’язковими для всіх без винятку аптечних закладів.
     
    Реєстр ліків, що відшкодовуються державою за урядовою програмою «Доступні ліки», переглядається двічі на рік – у січні та липні.
     
    Новий реєстр буде затверджено на початку серпня, до цього часу є дійсним попередній перелік препаратів, які пацієнти можуть отримати безкоштовно або з незначною доплатою за рецептом лікаря в 7 800 аптеках України.
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині п’ятеро людей захворіли на кір