Чи здійсняться мрії "особливої" молоді про центр «Сильні духом»?

  • 21 лип. 2018 10:12
  • 2478
    • Новина Чи здійсняться мрії «особливої» молоді про центр «Сильні духом»? Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Ми мріяли  про цей центр…»              
     
    Молодіжний центр для молоді з інвалідністю «Сильні духом» вже незабаром запрацює у Кропивницькому. Цей соціальний проект не має аналогів ні у нашому місті, ні в області. Він з’явився завдяки ГО «Серце матері», яка вже більше 15 років об’єднує батьків дітей з інвалідністю та всіх небайдужих громадян. Головне завдання організації — сприяння повноцінному і всебічному розвитку дітей з інвалідністю.
     
    — За 15 років діти, які були в нашій організації, повиростали та стали молодими людьми, — розповідає голова «Серця матері» Людмила Шукрута. — Хтось із них вступив до університетів та училищ. Але ж в організації є дітки із синдромом Дауна, з аутизмом та ДЦП. Такі нікому не потрібні. Тому виникла ідея робити щось саме для молоді. Зробити таке місце, де вона могла б спілкуватися, навчитися чомусь, можливо, навіть працювати. Головним було зробити так, щоб молоді люди не сиділи у чотирьох стінах. І коли у місті проходив конкурс проектів «Громадський бюджет 2017», наша організація подала соціальний проект «Сильні духом». Ми стали переможцями та отримали 392 тисячі гривень для будівництва цього центру.
     
    Молодіжний центр «Сильні духом» розміщуватиметься на території центру реабілітації денного перебування дітей з інвалідністю та займатиме 123 квадратних метри.
     
    — Сьогодні там триває ремонт і ми готуємося до відкриття. Проте нам треба ще багато чого зробити. У першу чергу, потрібні нові меблі: стільці, столи, шафи. Відкриття самого центру запланували десь на кінець листопада цього року.
    Для молодих людей, які  відвідуватимуть центр, активісти планують зробити багато цікавих гуртків та занять.
     
    — Найголовніше наше завдання — дати можливість спілкування цим дітям, щоб вони не залишалися самі. Взагалі, ми багато чого плануємо там зробити. Закупити комп’ютери, щоб наша молодь змогла не тільки освоювати їх, а й навчалася б комп’ютерної графіки. Є діти, які не можуть працювати фізично, але вони можуть бути дизайнерами та створювати, наприклад, календарі. Ми хочемо відкрити гончарну та швейну майстерні, плануємо купити кухню, де молоді люди з інвалідністю могли б навчитися готувати. Також у нас є мрія створити свою студію театру. Ми вже готуємося та маємо дуже гарних акторів, які можуть із цим допомогти. 
     
    Наша організація планує також співпрацювати з обласним центром дитячо-юнацької творчості та з молодіжним театром «Резонанс». Вже декорації для вистав потрохи збираємо, сукні. Головне, що вже маємо приміщення. Ми мріяли про цей центр, — говорить Людмила Шукрута.
     
    Пані Людмила також додала, що у майбутньому театр може гастролювати не лише по області, а й по всій Україні.
    Голова ради ГО «Серце матері» Наталія Чущенко зазначає, що своїм підопічним ніяких ставок не роблять, що вони чого не вміють.
     
    — Цій молоді немає куди себе діти, їм немає виходу на емоції, на дружбу, на спілкування. Ми намагаємося все це їм дати. Так, вони мають свої особливості, але для нас вони такі ж діти, як і решта. І якщо ти маєш хоча б один маленький талант — ти людина, ти вже велика особистість! І це варте того, щоб розвивати талант надалі. У нас є дівчинка, яку ми знаємо ще змалечку. Але вона тільки зараз виявила свій талант — робить чудові прикраси. Завдяки цьому центру ще багато дітей зможуть показати себе.
     
    До центру «Сильні духом» активісти також планують запрошувати фахівців із сфери громадського харчування, щоб молодь могла освоїти відповідні професії та працевлаштуватися.
     
    — Ми також будемо співпрацювати із центром зайнятості. Проте ті, хто може працювати інтелектуально, вже мають роботу: дизайнери, продавці в інтернет-магазинах, — додає Людмила Шукрута.
    Громадська організація працює на волонтерських засадах, проте необхідна підтримка, особливо від влади.
     
    — Міська влада нас сьогодні підтримує. А ще ми хочемо  подякувати всім, хто голосував за наш проект і буде голосувати за наступні, адже це справді важливо. Найголовніше  — це вийти на діалог з владою, щоб чогось досягти. Якщо буде діалог — то ми зможемо все перевернути та багато чого досягти. Зараз ми маленькими кроками йдемо до своєї мети, — говорить голова ГО «Серце матері».
     
    Великі серця надихають. І проектом «Сильні духом» зацікавилися волонтери столиці та Житомира. Вони збираються піти за прикладом кропивничанок та подати подібний проект на «Громадський бюджет» власних міст, щоб також створити молодіжні центри для молоді з інвалідністю.
     
    — Я завжди говорила: не ви потрібні цим особливим діткам, а вони вам. Для того, аби навчити цінувати своє життя, цінувати кожну його секунду, щоб змінювати світ, — резюмує Людмила Шукрута. 
     
    Центр «Сильні духом» розрахований для молоді з інвалідністю від 18 років. Проте волонтери говорять, що й менші дітки також зможуть прийти та повчитися чомусь новому.
     
    — Ми плануємо зробити центр не тільки на місцевому рівні, а й на обласному. У нас є осередок у Компаніївці та мама особливої дитини з Бобринця, яка готова з нами працювати. З області, з району, з села — будемо приймати всіх. Із годинами роботи ще не визначилися, але плануємо працювати з 9-ї ранку до 6-ї вечора. Узимку, можливо, до 3-ї, бо тяжко буде добиратися. У центрі буде пандус, душова кімната з гарячою та холодною водою, кухня. Ми всі умови забезпечимо. Звісно, тих коштів, що ми виграли, дуже мало для ремонту. Але шукатимемо благодійників, збиратимемо гроші, адже ще дуже багато чого треба купити, — додає пані Людмила.
     
    Усі, хто має бажання подарувати надію цій молоді та допомогти їм коштами або ділом, можуть звернутися до голови громадської організації «Серце матері» Людмили Шукрути або ж перерахувати кошти на рахунок Кіровоградської обласної громадської організації матерів дітей з інвалідністю «Серце матері»: ПриватБанк МФО 323583, рахунок 2600 2060 4235 69.
     
    Аліна Кулик 
     
    Конкурс журналістських матеріалів «Поспішай творити добро» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.
     
    Нагадаємо: В Україні з’явився найновіший професійний принтер для друку шрифтом Брайля