Децентралізація — нові можливості для громад

  • 20 лип. 2018 09:08
  • 1640
    • Новина Децентралізація — нові можливості для громад Ранкове місто. Кропивницький
     
    Якось президент Інституту соціокультурного менеджменту Лев Абрамов зауважив: децентралізація — це інструмент для нових можливостей громад. Та, на жаль, використовують вони цей інструмент не на повну потужність.
     
    Звісно, реформа місцевого самоврядування — річ нова для України й для Кіровоградщини зокрема. Наша область не є лідером у створенні ОТГ. Однак є у нас і успішний досвід, яким можна пишатися й ділитися. Причому далеко ходити не треба — Соколівська ОТГ знаходиться практично за межею обласного центру. 
     
    Спорт у пріоритеті
     
     
    Штучні скелелазні стінки відтепер у розпорядженні вихованців гуртка спортивного туризму і краєзнавства Соколівської об’єднаної територіальної громади. Встановили їх у місцевій школі. До того діти тренувались у природних умовах — мотузками обмотували старі дерева і використовували в якості тренажерів. Це спричиняло певні перерви у тренуваннях в зимовий період. Та дерева — не надто надійний тренажер.
     
    Нове устаткування розташували у спортивній залі 
     
    Гурток спортивного туризму й краєзнавства працює при Соколівській школі більше десяти років. Тут мають і власні традиції, і цілу низку перемог. Приміром, днями гуртківці повернулись із традиційного літнього походу в Карпати. 
     
     
    За словами начальника відділу освіти Соколівської ОТГ Андрія Мазурика, нині йдеться про організацію підвозу дітей із усіх сіл громади, аби всі охочі мали можливість відвідувати гурток. 
    Варто зазначити, що протягом року у закладах загальної середньої освіти Соколівської ОТГ встановлено п’ять спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням. На свій баланс громада також забрала спортивну школу «Колос», в якій діють секції з волейболу та велоспорту. Загалом же майже 60 відсотків дітей шкільного віку відвідують позашкільні заклади, фінансування яких відбувається за рахунок ОТГ.
     
     
    Послуги без черг
     
    У травні Соколівська громада перша серед ОТГ Кіровоградської області відкрила центр надання адміністративних та соціальних послуг, розташований у відремонтованому приміщенні. Тут надають 67 адміністративних та 23 соціальні послуги. Завдяки договору про співпрацю громад соціальні послуги отримуватимуть і мешканці сусідньої Великосеверинівської ОТГ. ЦНАП, щоправда з обмеженою кількістю послуг, працював ще до створення ОТГ.
     
     
    — Після об’єднання постало питання створення повноцінного ЦНАПу й соціального центру обслуговування громадян, — розповідає голова Соколівської ОТГ Інна Завірюха (на фото), — 11 грудня 2017 року сільрада ухвалила рішення «Про утворення комунальної установи «Центру надання соціальних і адміністративних послуг» Соколівської сільської ради». Розмістити дві юридичні особи вирішили в одному приміщенні. Будувати з «нуля» дорого і довго, тож за 2,7 мільйона гривень з бюджету ОТГ придбали будівлю колишнього магазину.
    Ремонт та облаштування приміщення, придбання меблів, обладнання, техніки та приладдя коштувало громаді більше 735 тисяч гривень. Громада також забезпечила центр новою автівкою, а соціальних працівників - велосипедами та одягом. Бюджетом також передбачено 2479,8 тисячі гривень на виплату заробітної плати працівникам центру та видатки, й 160 тисяч гривень на оплату комунальних послуг.  
     
     
    Для вирішення окремих питань жителів створили відділ «Центр надання адміністративних послуг». Тут можна зареєструвати мешканців, бізнес та нерухомість, вирішити земельні питання та проблеми місцевого значення. Створили відділ соціального захисту населення. Його працівники приймають заяви громадян для призначення соціальних допомог та субсидії.
    З початку року за спрощеним порядком надання житлових субсидій звернулися 263 особи, а за призначенням державних допомог сім’ям з дітьми та інших державних допомог — 102 особи.
     
     
    — Центр також надає соціальні допомоги та стипендії, одноразові грошові допомоги зареєстрованим жителям Соколівської об’єднаної громади, — продовжує Тетяна Завірюха. — За період існування ЦНАПу до нас звернулися 11,5 тис. селян. Зараз відділ з надання соціальних послуг опікуєтсья 95 підопічними. Діяльність відділу соціальної роботи з дітьми, сім’ями та молоддю спрямована на організацію надання психологічних, соціально-педагогічних, юридичних, інформаційних, соціально-економічних, соціально-медичних послуг відповідно до вимог законодавства. Таким чином наша ОТГ реалізує державну соціальну політику в конкретній громаді.
     
    Допомагає український та європейський досвід 
     
    Перед створенням ЦНАПу керівництво і громада Соколівської ОТГ вивчали досвід в рамках програми «U-LEAD з Європою: створення ЦНАП» на прикладі Дніпропетровської, Запорізької та інших областей. Треба було зрозуміти ідею, механізм і наповнення проекту. Взагалі, обмін досвідом, стажування є невід’ємною частиною розвитку об’єднаних громад.
    — Голови об’єднаних територіальних громад, а також працівники ОТГ та менеджери за допомогою програми «U-LEAD з Європою» та Кіровоградського центру місцевого самоврядування вивчають досвід колег на території України та країн ЄС, — каже директор Центру Олег Яременко. — Регулярно виїжджаємо до всіх областей держави. От зараз, наприклад, представники наших ОТГ перебувають в Одеській області. Інша делегація вивчає досвід сільськогосподарських кооперативів на Черкащині.
     
     
    Одночасно восьмеро керівників об’єднаних територіальних громад поїхали до Польщі в рамках візиту під назвою «Кращі практики надання житлово-комунальних послуг у контексті впровадження реформи децентралізації». Навчальний візит відбувається за підтримки програми «U-LEAD з Європою». У програмі — вивчення досвіду у сфері ЖКГ: починаючи зі сміттєпереробних заводів, закінчуючи енергозберігаючими технологіями, енергоаудитом та багатьма іншими цікавими та актуальними напрямками. Власним досвідом поділились бургомістр міста Любартув Януш Боджарський та начальник відділу розвитку, стратегії та інвестицій Пьотр Туровський.
    –— Ми працюємо  залежно від потреб наших громад, — пояснює Олег Яременко. — Сьогодні вони кажуть: «Ми дійшли у своєму розвитку до етапу реформування ЖКГ». Ми списуємося зі своїми київськими колегами, і вони організовують візит, наприклад, до Польщі. Загалом кожна країна Європейського Союзу має свій реформаторський досвід. Наприклад, Польща досконало опанувала ведення ЖКГ та сільського господарства, Естонія — електронного врядування, Данія — розвиток послуг і так далі.
    Чи є успішні приклади запровадження європейського досвіду в ОТГ Кіровоградщини? — цікавлюсь я.
     
    — На цю тему можна говорити багато. Та одним із основних ідеологічних підгрунть реформи з децентралізації є наближення послуг до населення. Один із вдалих прикладів — згадана вже Соколівська ОТГ. Програма «U-LEAD з Європою» фінансує створення 600 ЦНАПів по всій Україні до 2020 року. Серед них — Приютівська, Соколівська ОТГ та місто Світловодськ з Кіровоградщини. Наші громади дуже по-новаторськи налаштовані. Ми переймаємо найкраще, причому не лише за кордоном, а й в Україні. Кожна область має свою родзинку. Наприклад, Донецька — центр безпеки, Дніпропетровська — партнерські округи, Полтавська — муніципальне співробітництво і так далі. 
     
    Та децентралізація не є суто українським процесом, зазначає Олег Яременко. 
     
    — 20 років тому я навчався в академії управління при президенті України по підручниках «Децентралізація», перекладених з німецької та французької мов. Європа пройшла цей процес 20 — 30 років тому. Ми ж упритул до нього підійшли лише сьогодні. Тож децентралізація наближує Україну до Європи. 
     
    Європі на диво
     
    Два роки тому була створена Асоціація об’єднаних територіальних громад, до якої увійшли близько 40 ОТГ з 17 областей України. Очолив асоціацію новоукраїнський міський голова Олександр Корінний.   
     
       
    — Четвертого липня у Києві «U-LEAD з Європою» та Асоціація ОТГ підписали меморандум про співробітництво. U-LEAD підтримує Асоціацію ОТГ практично з моменту створення. Це одна з найбільш потужних програм міжнародної технічної допомоги. Тому цей меморандум — то лише «формалізація» давніх дружніх відносин і спільної діяльності задля продовження реформи децентралізації та підтримки громад. Ми дуже цінуємо таку співпрацю, яка дає можливість використовувати передовий сучасний досвід і кращі європейські практики для розвитку наших громад, — каже Олександр Корінний. 
     
    Як зазначає експерт з питань самоврядування та самоорганізації населення, керівник проектів ЦеГрІн та радник з питань комунікації Київського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Шалаєв, реформа децентралізації є однозначно однією з найбільш успішних, що відбувалася в Україні за весь період незалежності держави. 
     
     
    — Це визнають і всі європейські партнери, — продовжує він. — Ми дійсно показуємо надзвичайні результати. Громади самі визначають, яким шляхом їм іти, вони отримують додаткові повноваження, фінансові ресурси. Щоправда, окрім повноважень, громади отримують і додаткову відповідальність. Відтепер треба жити за принципом: скільки заробляєш — стільки і витрачаєш. Сподіватись на додаткові «подачки» згори, окрім визначених чинним законодавством, мабуть, не варто. Щоправда, при нормальному менеджменті у громаді можна добитися вражаючих результатів. Це демонструє більшість об’єднаних громад всієї України, дивуючи навіть Європу.
     
    Власне, шляхом децентралізації, передачі повноважень згори донизу свого часу йшло більшість країн ЄС. Однак порівнювати нас із кимось недоречно. В України є свій унікальний шлях, не польський, не німецький, не французький. Згорнути цей процес вже не вдасться, головне не згортати поступ. А успіх обов’язково буде — спочатку окремої громади, згодом — цілої держави!
     
     
     Чим займається місцеве самоврядування?
     
     
    1. Самостійно розпоряджається фінансами та формує власний бюджет.
     
     
    2. Керує об’єктами ЖКГ, а також шкільними, дошкільними та позашкільними закладами; забезпечує здобуття середньої освіти..
     
     
    3. Відповідає за благоустрій населеного пункту.
     
     
    4. Встановлює місцеві податки та збори.
     
     
    5. Займається збором, утилізацією та знешкодженням побутових відходів.
     
    Людмила Макей та Валентина Остапчук
    Комікси Катерини Катаровської
     
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).