Зустріч Ради ЄС та Східне партнерство

  • 19 лип. 2018 09:29
  • 1097
    • Новина Зустріч Ради ЄС та Східне партнерство Ранкове місто. Кропивницький
     
    16 липня пройшла зустріч Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу, присвячена темі Східного партнерства. Вона була націлена на підготовку міністерської зустрічі Східного партнерства, яку заплановано на жовтень. Міністри закордонних справ підтвердили, що ЄС і надалі надаватиме підтримку регіону, програмам реформ та реалізації пріоритетів документу “20 очікуваних досягнень до 2020 р.” задля зміцнення економіки, управління, взаємозв’язку та суспільства. Під час зустрічі Рада підтвердила актуальність індивідуального та диференційованого підходу, відповідно до якого кожна країна (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Республіка Молдова та Україна) може сама вибрати той рівень відносин, який вона прагне розвивати з Євросоюзом.
     
    Міністри відзначили прогрес в цих шести країнах. Окрім того, вони наголосили на потребі пришвидшити реформи в таких сферах як управління, юстиція, боротьба з орупцією, економічні реформи та бізнес-клімат. Міністри висловили особливу стурбованість ситуацією в Республіці Молдова.
     
    Насамкінець, міністри підкреслили важливість використання нагоди з 10-ї річниці партнерства в 2019 році, щоб наголосити на підтримці регіону з боку ЄС.
     
    Східне партнерство є окремим східним виміром Європейської політики сусідства. Остання є інструментом ЄС для співпраці з його південними та східними сусідами задля досягнення якнайтіснішої політичної асоціації та якнайбільшої економічної інтеграції.
     
    Чому Східне партнерство ?
    Безпека, стабільність та процвітання, демократія та верховенство права у Східній Європі та Південному Кавказі - все це пріоритети для ЄС.
     
    В червні 2018 року Європейська Рада запропонувала Єврокомісії підготувати пропозицію в рамках Східного партнерства щодо підтримки регіональної співпраці та посилення відносин ЄС із його східними сусідами.
     
    1 вересня 2008 року, враховуючи конфлікт у Грузії та його наслідки для регіональної стабільності, під час позачергової зустрічі Європейська Рада звернулася з вимогою пришвидшити цю роботу.
     
    Створення спільної та узгодженої політики до країн, які стали східними сусідами ЄС, стало необхідністю.
     
    Східне партнерство було запущено в 2009 році як спільна ініціатива між
    * Євросоюзом
    * державами-членами ЄС
    * шістьма країнами-партнерами із Східної Європи та Південного Кавказу: Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Грузією, Республікою Молдова та Україною.
     
    Нагадаємо: Виступ Дональда Туска, Президента Європейської Ради, на саміті ЄС-Україна, 9 липня