Заява Мароша Шевчовича щодо тристоронніх переговорів з Росією та Україною з приводу транзиту газу до Європи

  • 18 лип. 2018 18:05
  • 1162
    • Новина Заява Мароша Шевчовича щодо тристоронніх переговорів з Росією та Україною з приводу транзиту газу до Європи Ранкове місто. Кропивницький
     
    Берлін, 17 липня 2018 р.
     
    За результатами тристоронньої міністерської зустрічі з Росією та Україною щодо довгострокового транзиту газу до Європи 17 липня  Віце-президент Європейської Комісії з Енергетичного Союзу Марош Шевчович зробив таку заяву:
     
    “Це був довгий, але продуктивний день.
     
    Я з радістю оголошую, що сьогодні ми змогли розпочати тристоронній діалог з Росією та Україною. Іншими словами, ми дійшли спільної згоди, що сьогоднішня зустріч не буде останньою.
     
    Окрім того, ми погодились, що старі та нові питання слід розглядати окремо.
     
    Тепер усі три сторони уповноважать експертів високого рівня працювати над чотирма напрямами:
    1. Газові потреби Європейського Союзу;
    2. Те, як застосування права ЄС в Україні впливатиме на майбутній транзитний контракт;
    3. Сертифікований оператор газотранспортної системи;
    4. Тарифи.
     
    Вони мають зустрітися в середині вересня.
     
    Це закладе основи наступної тристоронньої зустрічі на політичному рівні, яка має відбутися протягом жовтня. Це є свідченням того, що частота наших зустрічей відбуватиметься приблизно один раз на шість-вісім тижнів.
     
    Сьогоднішня зустріч за одним столом та створення довірливих відносин були вкрай важливими. Як відомо, час спливає, і з кожним днем ми все ближче до кінця 2019 року.
     
    Ви всі знаєте, що основне питання полягає в тому, чи буде у нас угода щодо довгострокового транзиту російського газу до Євросоюзу через Україну станом на 1 січня 2019 року. Крім того, він має бути комерційно життєздатним.
     
    Тому я ціную участь на високому рівні як Росії, так і України. Це було важливим для початку процесу. Сподіваюсь на збереження рішучості обох сторін досягти угоди в кінці цього процесу.
     
    Я переконаний, що така угода відповідатиме найкращим інтересам кожного.
     
    Хотів би повторити: сьогодні був хороший день, який засвідчив початок комплексного та важкого процесу.
     
    Тристоронні зустрічі є найефективнішою платформою пошуку задовільного рішення щодо газових питань, які є важливими для зацікавлених сторін”.
     
     
    Європейський Союз складається з 28 держав-членів та їхніх народів. Це унікальне політичне та економічне партнерство, засноване на цінностях поваги до людської гідності, свободи, рівності, верховенства права і прав людини. Понад п’ятдесят років нам знадобилось для створення зони миру, демократії, стабільності і процвітання на нашому континенті. Водночас нам вдалось зберегти культурне розмаїття, толерантність і свободу особистості. ЄС налаштований поділитись своїми цінностями та досягненнями з країнами-сусідами ЄС, їх народами, та з народами з-поза їхніх меж.
     
    Нагадаємо: Виступ Дональда Туска, Президента Європейської Ради, на саміті ЄС-Україна