Юні кропивничани пройшли військовий вишкіл у патріотичному таборі

  • 11 лип. 2018 13:30
  • 1318
    • Новина Юні кропивничани пройшли військовий вишкіл у патріотичному таборі Ранкове місто. Кропивницький
              
    З 27 червня по 5 липня на Кропивниччині поблизу села Клинці відбувалася патріотична таборівка юних скаутів «Тури-2018». 
     
    Організатором вишкільного табору традиційно виступив Кропивницький кіш УДЮТ «Січ» спільно з центром ресоціалізації військових «Коловорот». Особливістю цього таборування став посилений військовий вишкіл. Отримати знання з військової медицини, тактики, маскування, спортивного орієнтування на місцевості зібралися 20 найвитриваліших молодих людей з міста Кропивницького віком від 14 років. 
     
    — Табори ми проводимо регулярно, останній був навесні. Зазвичай збираємо дітей віком від 10 років. Думки про те, щоб організувати табір з більш мілітарними та жорсткими умовами, з’являлися в нас давно. Ми оголосили набір молоді від 14 років, оскільки малим дітям суворий вишкіл, наближений до військового, витримати було б складно, — прокоментувала голова Кропивницького кошу УДЮТ «Січ» Альона Шендеровська. 
     
    Порядки у таборі лишилися незмінними. Розпорядок дня максимально наближений до справжнього січового, обов’язково з ранковою руханкою, ранковим та вечірнім шикуванням, збиранням дрів для ватри, приготуванням їжі на вогнищі та активним дозвіллям. Керівною старшиною: отаманом, осавулом, писарем, обозним, кухарем — вже вкотре за практику таборувань обрали старших січовиків. Під наглядом дорослих вони самостійно підготували програму та провели вісім днів наметового таборування, розповідають організатори. 
     
     — Минулоріч у нас вже були старшинами січовики, і цей досвід був успішним. Цього року наказовому отаману було всього вісімнадцять років. З нашого боку як організаторів це був певний експеримент, що дозволяє молодим людям відчути себе справжніми лідерами, які несуть відповідальність за свої дії. Виховувати активну відповідальну молодь — якраз одна з цілей наших таборів та діяльності «Січі» в цілому, — зазначила Альона Шендеровська.
     
    — Цьогоріч я вже втретє був отаманом табору. Мені подобається працювати з дітьми. Я завжди знаходив спільну мову і з наймолодшими січовиками, і зі своїми ровесниками. Ми з ними друзі, але в таборі є певні правила: таборовики зобов’язані слухатися отамана, всі це знають і виконують. Загалом я задоволений організацією. Деякі труднощі були, коли, наприклад, у когось з інструкторів не виходило приїхати. Але ми впоралися, — поділився наказовий отаман табору на псевдо Лис.
     
    Основою таборового розпорядку стали гутірки (майстер-класи) від представників «Коловороту», старшини та спеціально запрошених інструкторів. Теми — військова медицина, орієнтування на місцевості за компасом та картою, маскування в польових умовах тощо. Таборовики ознайомилися з різними видами зброї та військової амуніції, навчилися розбирати та збирати автомати та навіть спробували стріляти по мішенях. Родзинкою стали практичні завдання в ігровій формі, які передбачали використання учасниками набутих знань: квест з орієнтування на місцевості, «голодні ігри», страйкбол тощо. Окрім цього, щодня старшина проводила традиційні гутірки з психології, співанки, ігри біля вечірньої ватри. 
     
    — Найцікавішою частиною табору були, звісно, гутірки та ігри, організовані інструкторами з «Коловороту». Вони дуже серйозно поставилися до свого завдання. 
    Безпосередньо перед таборівкою хлопці неодноразово приїздили на місце проведення, ретельно готували карти місцевості для квесту з орієнтування. Була навіть теренова гра: за легендою, учасники мали прорвати оточення ворога та дістатися до мети. Пізнавальними були й просвітницькі гутірки, на одній з них таборовики дізналися історію УДЮТ «Січ»: як таборувалися січовики півтора десятки років тому, — розповіла Альона Шендеровська. 
     
    Самі учасники таборівкою лишилися задоволені. Від’їжджаючи, дехто навіть жартував, що можна вдома покупатися, відпочити і завтра знову до лісу.
     
     — Я вже вчетверте відвідую таборівку «Січі» і кожного разу дізнаюся щось нове та цікаве. Тут мене навчили ставити намет, розпалювати багаття за будь-яких погодних умов та багато іншого. Цей табір значно відрізняється від попередніх, насамперед, жорсткою дисципліною. Спершу було важкувато, потім звик, навіть не хотілося їхати додому. Найбільше мені сподобалося стріляти по мішенях. Порівняно з цим ігри «стрілялки» на комп’ютері здаються дитячою забавкою, — розповів 
    14-річний учасник табору на псевдо Юний Орел. 
     
     
    Таборівка завершилася, але організатори запевняють: засмучуватися не варто, адже попереду нові не менш цікаві події. За їхніми словами, уже наприкінці липня планується проведення тижневого арт-табору на базі обласної бібліотеки для юнацтва імені Маланюка. До участі запрошуються юні кропивничани віком від восьми років. Деталі на сторінці Кропивницького коша УДЮТ «Січ» у соцмережі Facebook.
     
    Наталка Нічишина 
     
    Нагадаємо: Кропивницькі сокільці провели тренування з тактики (ФОТО)