На Кіровоградщині підтримувальну терапію отримують 371 наркозалежна людина

  • 10 лип. 2018 11:47
  • 896
    • Новина На Кіровоградщині підтримувальну терапію отримують 371 наркозалежна людина Ранкове місто. Кропивницький
     
    На території Кіровоградщини, а саме в Кіровоградському обласному наркологічному диспансері, Олександрійському наркологічному диспансері, Світловодській та Знам’янській центральних районних лікарнях замісну підтримувальну терапію отримують 371 пацієнт. Про це під час прес-конференції повідомив координатор напрямків «Психосоціальний супровід пацієнтів ЗПТ» Павло Давлєдбаєв.
     
    - Загалом на Кіровоградщині 371 пацієнт ЗПТ, з них з ВІЛ-позитивним статусом - 131 пацієнт, з вірусним гепатитом С - 178 пацієнтів, з діагнозом туберкульоз - 56 хворих. Програма ЗПТ націлена першочергово на подолання епідемії ВІЛ/СНІДу. Оскільки вона передбачає відмову від вживання ін’єкційних вуличних незаконних наркотичних речовин. Тобто - повну ресоціалізацію наркозалежного. Програма дає змогу відновити психоемоційний стан, сприяє лікуванню тяжких інфекційних захворювань - таких, як ВІЛ та туберкульоз. Пацієнти ЗПТ відновлюють сім’ї або  створюють їх. Відновлюється працездатність. Повністю повертаються до загального соціуму. Зменшується кількість наркозалежних, які вживають незаконні наркотичні засоби, - розповів Павло Давлєдбаєв.
     
    Як зазначив координатор, на сьогоднішній день черга очікування більша, аніж кількість пацієнтів, які вже в програмі. Це зумовлено не достатністю препарату ЗПТ.
     
    Світлана Барвінок
     
    Нагадаємо: Проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині»