Яким буде мистецький фестиваль “Кропивницький-2018”

  • 9 лип. 2018 10:10
  • 2250
    • Новина Яким буде мистецький фестиваль “Кропивницький-2018” Ранкове місто. Кропивницький
    Гасло цьогорічного Національного фестивалю “Кропивницький 2018” – “Герої серед нас”. Дійство пройде на території обласного центру з 29 серпня по 2 вересня. Про це під час прес-сконференції повідомив ініціатор фестивалю Олександр Горбунов.
     
    Нардеп  зазначив, що цього року програма доповниться дитячими виставами і таким чином буде розрахована на людей різного віку. Окрім класичних для фестивалю локацій: Театр ім. Кропивницького, обласна філармонія, театральна площа, парк Ковалівський та площа Героїв Майдану, цьогоріч поповниться Фортечними валами. В рамках фестивалю під час “Кропивницький 2018” відбудеться і книжковий фестиваль.
     
    Дитяча програма буде різноманітною. На території міста діти зможуть оглянути виставу Львівського театру «Воскресіння» «Принцеса та людожер» - про справедливість та перемогу людяності, перемогу добра над злом; інтерактиви клоунів зі Києва та Львова на вулицях та площах міста та дитячу виставу «Кіт, котрий гуляє сам по собі» Театру ТАМ з Вінниці.
     
    У дні фестивалю у дитячих відділеннях лікарень Кропивницького відбудуться виступи Лікарняних Клоунів. Вони приїдуть з різних міст України, щоб своєю арт-терапією допомогти дітям одужати.
     
    Театральна програма
     
    Для кропивничан цього року з виставами традиційно приїдуть найвідоміші колективи.
    • «Внутрішнє переконання» Павла Юрова та «Ресторан Україна» Дмитра Левицького з проекту «Сцена 6» – розкриють актуальну тему корупції.
    • «Психоз 4.48» за п’єсою Сари Кей у постановці Рози Саркісян, Київського театру
    • «Актор», одна з найпопулярніших експериментальних вистав. Проект-переможець конкурсу Taking The Stage від Британської Ради в Україні. Вистава об'єднала мисткинь із різних куточків України – Києва, Львова та Харкова.
    • Також містяни цьогоріч зможуть оглянути виставу «Гамлет» Шекспіра в несподіваній тракторці режисера Олексія Кравчука, Львівського театру «І люди, і ляльки», де роль Гамлета виконуватиме жінка.
    Як зазначив Олександр Горбунов, наразі ведуться переговори з письменницею Адою Роговцевою про показ вистави за її книгою «Про прості речі».
    • Справжнім театральним відкриттям в Україні став масштабний проект «Схід – Захід», в якому підлітки міст Чоп та Авдіївка створили п’єси на актуальну тематику. А ці п’єси поставили професійні режисери і ролі в них грають зірки українського театру і кіно. Виставу здійснено в рамках програми Class Aсt. Під керівництвом Наталії Ворожби та Олександра Фоменка.
     
    Музична програма. Класика
     
    Цьогоріч до Кропивницького приїде Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики. Для справжніх філармонійних гурманів готуються програми з творів українських композиторів – як живих класиків (Станкович, Скорик, Сильвестров, Щербаков) так і зовсім юних дебютантів. Симфонії, скрипкові та фортепіанні концерти, оркестрові мініатюри – потужна програма буде тривати усі п’ять днів у філармонії.
     
    Музична програма. Український мейнстрім
     
    Саме таку назву минулого року одержав концерт-закриття фестивалю «Кропивницький 2017». Вона якнайкраще відповідає змісту обох запланованих концертів. Два дні поспіль на головній площі – площі Героїв Майдану виступлять популярні виконавці – солісти та гурти:
     
    «Юркеш», «Мандри», Юлія Лорд, «Нічлава», Ірина Федишин, СКАЙ, «Без Обмежень», «ТІК», Альоша, «Антитіла», Тарас Петриненко, «Бумбокс».
     
    Саме під час цих грандіозних концертів відбудеться презентація Героїв – громадян Кропивницького та області, тих, хто намагається не відрізнятись в
    натовпі, але хто дає нам приклад самовідданого служіння Батьківщині.
     
    Дмитро Семенюк