У Кропивницькому провели екскурсію в майбутнє адаптаційної локації для військових “СМАйЛ”(ФОТО)

  • 5 лип. 2018 16:56
  • 1494
    • Новина У Кропивницькому провели екскурсію в майбутнє адаптаційної локації для військових “СМАйЛ”(ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Тут будуть кімнати для спільного чаювання, спілкування, консультацій та заняття спортом, але поки що це - побита часом будівля колишньої школи №29 у Кропивницькому. Днями на базі приміщення майбутнього центру “СМАйЛ” відбулася екскурсія в майбутнє - координатори проекту показали, якою планується Соціальна Мотиваційна Адаптаційна Локація.
     
     
     
     
    Волонтери, психологи, ветерани, активісти об’єднали свої зусилля, аби створити єдину платформу адаптації, куди може звернутися військовий або члени його родини. Це може бути підтримка волонтерів, консультації психологів, юристів, поради у працевлаштуванні, місце для fit-комплексів чи просто простір спілкування з побратимами. Така локація якраз забезпечує систематичність у галузі адаптації колишніх військовослужбовців. Центр є унікальним як для Кіровоградської області, так і для країни загалом, адже аналогів йому немає. Окрім основних напрямків діяльності, планується також створення дитячої кімнати, приміщення для творчості (зокрема, гончарства), а також соціальний хостел для гостей із інших міст області.
     
     
     
     
    Проте це все в планах, а наразі – першочергово потребує заміни дах будівлі, який наразі не витримує жодних опадів. А його заміна, за оцінками фахівців, коштуватиме близько мільйона. Далі – оновлення електро- та водомереж, заміна вікон та дверей, ремонт приміщень. Це вартуватиме – ще близько мільйон гривень. І це якщо виконувати всі ремонтні роботи самотужки. Проте координатори кажуть: ми готові долати ці виклики спільними зусиллями.
     
    “Ми - не мрійники. Ми розуміємо, в якому стані приміщення, і не чекаємо, що все станеться одразу. Ми отримали це приміщення і можливість створити цей єдиний соціальний простір. Але ми шукаємо друзів і однодумців, з якими разом зможемо втілити проект у життя. Ми не чекаємо мільйонні кошти, кожен може долучитися, як зможе – чи то купити банку фарби або замінити бодай одне вікно, допомогти гіпсокартоном тощо. Про перебіг ремонтних робіт та витрачання коштів ми будемо публічно звітувати на нашому сайті, який наразі готується до запуску», - коментує співорганізатор проекту, керівниця ГО «Серця матерів Кіровоградщини», волонтерка Інна Коппак.
     
     
     
     
    На екскурсії у майбутнє координатори розповіли про те, як планують облаштувати це приміщення. Роздали умовні навігаційні карти по будівлі «СМАйЛу» і провели міні-екскурсію по кімнатах. Маскувальні сітки, тематичні фотозони із хештегами проекту, оздоблені брендовими кольорами проекту коктейлі, печиво, яке волонтери зазвичай печуть воїнам на передову, – такими декораціями і пригощаннями облаштували перше знайомство із проектом «СМАйЛ». На зустріч прийшли волонтери, військовослужбовці, спецпризначенці, фермери-волонтери з різних районів області, керівництво міста. Свою підтримку проекту висловив міський голова Андрій Райкович. За його словами, влада візьме на себе облаштування інфраструктури центру – облаштування під’їзду до будівлі, паркани. На це мають закласти кошти у бюджеті на наступний рік. Навіть у планах – соціальне таксі. Також міський голова запевнив, що водопостачання для центру зможуть забезпечити за пільговими умовами.
     
    «Я дякую тим, хто наважився зробити перші кроки у облаштуванні цього проекту. Тим, хто прийшов на зустріч сьогодні і хто згодиться сприяти розбудові центру згодом. Такий проект важливий і дійсно потрібний», - сказав ветеран АТО, активіст Дмитро Яковенко.
     
     
     
     
    Наразі всі ці напрямки у місті працюють. Волонтери щоденно живуть своєю справою, психологи – надають консультації, десь існують пільгові умови для тренувань демобілізованих військових, хтось надає їм юридичні поради. Проте це різні приміщення і навіть локації міста. Натомість «СМАйЛ» ставить за ціль об’єднати ці напрямки задля того, аби у людей не було питань, куди їм іти в першу чергу: до юриста, волонтера чи просто залишити час на спілкування з побратимати. Це все вони зможуть отримати в єдиному приміщенні.
     
    «Наразі окремі форми і методи реабілітації застосовуються громадськими організаціями або соціальними закладами, але вони проходять не послідовно, немає єдиної концепції соціалізації. Ми не говоримо «реабілітація», ми маємо на меті створити простір соціальної адаптації. Де буде панувати принцип - «Рівний-рівному», де фахівці різних напрямків та волонтери на професійному рівні зможуть не просто надавати послуги з соціально-психологічної адаптації, а робитимуть це системно. Наразі ми і так це все зараз робимо. Але у різних місцях і організаціях. І коли людина отримує свій особистий виклик у після виходу зі служби чи у паузі між нею – вона часто не знає, куди звернутися, консультація якого фахівця їй потрібна. Тож єдиний простір вирішуватиме це питання і забезпечить послідовність процесу адаптації військовослужбовця», - коментує співорганізатор центру, координатор ЦРВ «Коловорот», кризовий психолог Андрій Фоменко.
     
     
     
    Якісні і результативні проекти не з’являються в одну мить, тож організатори “СМАйЛу” шукають не формальних “меценатів”, а друзів та партнерів проекту, які будуть не просто підтримувати мрію центру, а командно рухатимуть ідею до втілення. Наразі оформлюється фонд, через який працюватиме “СМАйЛ”. Також у розробці сайт проекту, де оперативно публікуватиметься інформація про перебіг реалізації ремонту, облаштування, витрати коштів тощо. Крім того, на сайті можна буде переглянути профайли усіх учасників проекту, партнерів - аби люди завчасно знали, до кого вони йтимуть. Також окрема рубрика міститиме фахові матеріали за різними напрямками - від психологічних базисів до юридичних роз’яснень.
     
    Тож фактично до офіційного відкриття “СМАйЛ” також працюватиме в режимі он-лайн.
     
     
    Нагадаємо: Кропивницький уперше прийматиме турнір чемпіонату Європи