"Цвітненська кераміка – всеукраїнський вимір"

  • 4 лип. 2018 10:30
  • 2597
    • Новина «Цвітненська кераміка – всеукраїнський вимір» Ранкове місто. Кропивницький
     
             5 липня о 12.00 запрошуємо журналістів та громадських діячів до Прес-клубу на прес-конференцію з теми "Цвітненська кераміка – всеукраїнський вимір". Інформаційним приводом цього заходу стало відкриття 29 червня 2018 року в мистецькій галереї (Центр розвитку духовної культури, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, селище Опішня, Полтавська  обл.)  "Національної виставки творів кераміки Цвітненського гончарного осередку з фондових колекцій музеїв України". Експозиція презентувала понад 300 творів кераміки зі збірок Музею-заповідника, Кіровоградського обласного художнього музею та Олександрівського районного краєзнавчого музею. Розмаїття форм традиційного гончарного кухонного та столового посуду представили горщики, глечики, слоїки, ринки, миски, баняки, тикви, барила, макітри, чашки, вази, а також декоративна зооморфна скульптура й глиняні погруддя. Експозицію доповнили постери, що відтворили унікальні світлини гончарного виробництва Цвітного.
      
             Вперше на всеукраїнському  рівні були оприлюднені численні зразки посуду та скульптури гончарного осередку села Цвітного. Ця виставка стала подією в гончарному світі України. Приводом прес-конференції є ознайомлення жителів Кіровоградщини з унікальними здобутками науковців, дослідників гончарного осередку села Цвітного Олександрівського району. Головне, що це не скарбниця старожитностей, а живий організм, який змушує переосмислити себе як частину свого народу. Завдяки такій унікальній гончарній спадщині ми відчуваємо себе українцями.
     
    У прес-конференції братимуть участь:
     
    Лариса Олександрівна Кулініч, викладач ЦДПУ ім. Винниченка, художник-кераміст, дослідниця цвітненських осередків народного гончарства, співорганізатор виставки “Цвітне. Гончарство”(2014);
    Світлана Анатоліївна Ушакова, завідуюча відділом мистецтв ОУНБ ім. Д.І.Чижевського, співорганізатор виставки “Цвітне. Гончарство”(2014);
    Павло Павлович Рибалко, головний зберігач фондів обласного краєзнавчого музею;
    Валентина Григорівна Ноженко, головний зберігач фондів обласного художнього музею.
     
    Прес-конференція відбудеться за адресою: м. Кропивницький, вулиця Соборна, 1-а.
     
     
     
    Довідка:
    У час першопоселення (наприкінці ХV – на початку XVI століття) на цій території назавжди оселилася Воля. Неприборканий дух справедливого права на вільне й щасливе життя принесли в ці краї селяни-втікачі, що шукали в Подніпров’ї порятунок від утисків литовських і польських феодалів. Тут народилася козацька рішучість, яка згодом підняла всю Україну в подіях Коліївщини й Холодного Яру. Тут народилося й гончарне ремесло, що з роками перетворило козацьке Цвітне в один із найпотужніших і найвідоміших гончарних осередків України, що досі має "невицвілу" національну пам’ять…
    Гончарство Цвітного унікальне своєю самобутністю. Природно, що поклади високоякісної глини сприяли стрімкому розвитку промислу, а талант місцевих умільців ширився далеко за край.
     
    Цвітненських гончарів знали як універсальних майстрів: місцевий матеріал був придатним до виготовлення всіх форм посуду й декоративної скульптури. Неповторність Цвітного найбільш колоритно проявилася наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Прикметно, що ознакою гончарства цього осередку була не мальовка, а досконалі гончарні форми й лаконічна ємність декору, яким частіше виступали кольорові поливи зі стриманими ритованими лініями чи кривульками. Хоча місцеві жителі славилися багатими традиціями настінної мальовки своїх осель, цвітненський посуд вирізнявся своєю монолітністю й водночас яскравістю, яку надавали місцеві глини
    .
    За фіксуванням відомої дослідниці регіонального гончарства Лариси Кулініч, у різні роки в Цвітному працювали окремі майстри та династійні гончарські родини, серед яких Іван Сухий, Федір Гордовий, Іван і Григорій Суржко; Купріян, Дмитро, Оксана, Олександра Комар; Марко та Василь Кучеренки, Марко та Агей Койди; родини Бабич, Білоус, Головко, Гончаренки, Кабак, Левицькі, Лехані, Малини, Пономаренки, Слісаренки, Свороби, Соколовські, Хлівицькі, Цима та інші. 
    Проте, незважаючи на неабияку значимість здобутків гончарів осередку, тривалий час гончарство Цвітного знаходилося у забутті. В науковій літературі побіжно згадувалося про Цвітне, але майже не було представлено саме форми посуду, що унеможливлювало навіть вірне атрибутування таких зразків в музейних збірках України та гальмувало дослідницьку діяльність у цьому напрямку. 
     
    У 2014 році у  відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбулася виставка “Цвітне. Гончарство.” Вперше в одній експозиції було представлено 402 експонати гончарних осередків Наддніпрянщини. Найбільша кількість  гончарних раритетів  - це приватна колекція Володимира Нагорного, більша частина якої придбана у 2018 році Музеєм гончарства в Опішному, колекції Кіровоградського обласного художнього музею, Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Олександрівського районного краєзнавчого музею,  також  приватні збірки Л. Кулініч,  О.Малюка, В. Філімонова, О.Босого, Л.Гарбузенко, та інших. Вперше місцеве гончарство було представлено настільки широко, що можна було простежити художньо-стилістичні та технологічні особливості виробів гончарних осередків Цвітного в їх історичному розвитку. Виставку відвідали і мешканці сучасного села Цвітне, в якому історія давнього гончарного осередку не збереглася. Виставка працювала  9 місяців, ставши культурною подією 2014 року. За цей період було проведено  60 екскурсій, які прослухали  понад  3 тисячі відвідувачів бібліотеки. За матеріалами виставки Лариса Кулініч  видала  каталог “Цвітне. Гончарство” (2014). Саме ця подія та зазначений каталог стали основою  та поштовхом для активізації збиральницької роботи науковців Музею гончарства.