У Кропивницькому пролунали пісні Січових Стрільців (ВІДЕО)

  • 21 черв. 2018 16:08
  • 1932
  •  
    Учора, 20 червня, до Кропивницького завітав відомий кобзар Тарас Компаніченко, який написав саундтрек до нового українського фільму "Посттравматична рапсодія".
     
     
    Виступ кобзаря проходив у інженерному коледжі, де у минулому столітті було Реальне земське училище і рівно сто років тому у ньому розташувався штаб Легіону Січових Стрільців під керівництвом полковника Василя Вишиваного. На минулому тижні була відкрита меморіальна дошка, присвячена перебуванню Легіону Січових Стрільців у цьому приміщенні.
     
     
    У залі коледжу у рамках проведення тижню, присяченому 100-річчю перебування Січових Стрільців у наших краях, розгорнута експозиція світлин "Рідні гості" - саме так називала стрільців Софія Тобілевич.
     
     
    Тарас Компаніченко виконував переважно історичні стрілецькі пісні, які були створені 1917-18 рр., розповів про історію виникнення цих творів. 
     
    Музикант розповів слухачам, що в лавах Легіону служили освічені інтелигентні воякі з Галичини, багато хто з них були поетами, митцями, письменниками, тож вони створили високий стиль героїчної поезії, ці пісні стрільці фольклоризували, а  ті в свою чергу поширились серед люду і стали народними. 
     
    Військові у нашому місті (тоді Елисаветі) несли просвітницьку місію: відкривали театри, ставили п’єси, закладали школи, проводили футбольні матчі, забезпечили охорону і порядок на хуторі Надія, навіть ознайомлювали людей з певними гігієнічними процедурами. Кобзар наголосив на тому, що Мистецтвотворення було поставлено  у Cічових Стрільців на першому місці.
     
     
     
    Відома усім пісня "Ой, у лузі червона калина похилилася..." була написана  Степаном Чорнецьким. Твори Івана Франка зі збірки "З вершин і низин" також лягли в основу стрілецьких пісень.
     
     
    Заходи до тижня Українських Січових Стрільців, а також зустріч з музикантом організували голова "Просвіти" Олександр Ратушняк і кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.
     
     
    Олена Скочко
     
    Слова Івана Франка "Не пора, не пора москалеві й ляхові служить..."
     

     

    Нагадаємо: Що робили Січові Стрільці у Єлисаветі сто років тому? (ВІДЕО,ФОТО)