Як підтримують безробітних громадян?

  • 21 черв. 2018 14:35
  • 1018
    • Новина Як підтримують безробітних громадян? Ранкове місто. Кропивницький
     
    В умовах дефіциту якісних вакансій та гострої конкуренції на ринку праці все більшої ваги набувають оплачувані громадські роботи – один із напрямків активної політики зайнятості населення. Чому ж такого виду роботам відводиться важлива роль? Аргументи досить переконливі. Завдяки їм можна пом'якшити або випередити наслідки безробіття, крім того – вирішуються нагальні питання соціального розвитку територіальних громад.
     
    У 2018 році тимчасовою зайнятістю було охоплено 258 безробітних громадян, які перебували на обліку в Новгородківському районному центру зайнятості.
     
    Оплачувані громадські роботи – загальнодоступні види некваліфікованих робіт, а також кваліфіковані роботи, які організовуються з метою надання додаткової соціальної підтримки та забезпечення тимчасової зайнятості осіб, які шукають роботу.
     
    Залишившись без роботи, людина втрачає не тільки засоби до існування, а й бажання працювати. А тривале безробіття часто відкидає людину «на узбіччя життя». У цих умовах саме оплачувані громадські роботи відіграють важливу роль. Завдяки участі у них незайняті громадяни уникають психологічного стресу, соціальної деградації та дискваліфікації, натомість відчувають себе працездатними, повноцінними членами соціуму. Крім того, на осіб, зайнятих на громадських роботах, поширюються соціальні гарантії, включаючи право на пенсійне забезпечення. Період участі у таких роботах зараховується до трудового стажу. Праця на договірній основі – це реальна можливість відновити трудові та професійні навички, завоювати авторитет і повагу серед співробітників, мати заробіток. Факт, що особа не цурається будь-якої роботи, спрацьовує на користь безробітного. Громадські роботи стають своєрідним випробувальним терміном на шляху до постійної зайнятості. Таким чином у минулому році після участі в оплачуваних громадських роботах працевлаштовані на постійну роботу 345 наших земляків.
     
    Керівники багатьох підприємств району, на яких організовувалися оплачувані громадські роботи, пересвідчилися, що така форма співпраці зі службою зайнятості дозволяє залучити додаткову робочу силу для виконання нагальних тимчасових робіт. У 2018 році найбільше безробітних працювало в ПАФ «МЮННТ», ТДВ «Неоальянс», ПП «Гарант», СТОВ «Інгулокамянське»,  ПСП «Вершинокамянське», ТОВ «РАО-ТЕС».
     
    Органи місцевої влади також зацікавлені у проведенні таких робіт: наводиться лад у населених пунктах, зростає рівень доходів населення, ремонтуються об'єкти соціальної сфери тощо. Крім того, сплачуються всі види податків, що збагачує таким чином державну казну. У 2018 році договори на проведення оплачуваних громадських робіт було укладено з Вершино-Камянською та Спасівською сільськими радами. Фінансування оплачуваних громадських робіт здійснюється з коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та роботодавців, бюджетів місцевих рад. До речі, оплата праці здійснюється у розмірі, що не менший, ніж законодавчо встановлений мінімум. Безробітні проводили благоустрій сіл, упорядковували об'єкти спадщини та меморіали.
     
    Враховуючи, що користь від організації оплачуваних робіт для суспільства очевидна, служба зайнятості й надалі розвиватиме співпрацю у цьому напрямку з усіма зацікавленими сторонами соціального партнерства.
     
    В. Ніколаєнко, директор Новгородківської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості