Крадіжки мобільних: громада проти поліції

  • 20 черв. 2018 15:30
  • 1720
    • Новина Крадіжки мобільних: громада проти поліції Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого тижня біля приміщення міського відділку поліції зібралися постраждалі від крадіжок мобільних телефонів, що відбулися на територіїКропивницького. Під час зібрання жінки поспілкувалися із журналістами та разом вимагали в працівників поліції почати розслідування. Постраждалі заявили, що крадіжки скоювали дві зловмисниці, одну з яких нещодавно затримали. Всі присутні на акції стверджують, що крадійок на фото впізнали.
     
    — 23 травня я відвідувала магазин в центрі Кропивницького. В мене телефон марки Huawei.  Я заїхала туди з дитячим візочком. Мені зателефонував чоловік, після розмови поклала телефон в сумку візочка. На кілька секунд відвернувшись, я виявила, що в мене викрали мобільний. Звернулася до працівників магазину, ми почали телефонувати на викрадений пристрій, але його вже вимкнули. Після переглядання записів з камер я побачила, що телефон у мене справді викрали. Викликали поліцію, написали заяву і на цьому все закінчилося. Дзвінка від слідчого чекаю сьогодні. Протягом двох тижнів я неодноразово навідувалася до міського відділку та з потугами добилася зустрічі зі слідчим. На цьому все закінчилося. Щоправда, слідча додала мене до “чорного списку” в своєму телефоні», — повідомила постраждала Наталя Ганська.
     
    Під час розмови жінка зазначила, що продовжуватиме добиватися справедливості. У разі, якщо не розпочнуться слідчі дії, постраждала налаштована звертатися до прокуратури, МВС та міністра Арсена Авакова.
     
    Олександра Поповиченко також стала жертвою крадійок. Дует злодійок її «обчистив» в магазині одягу.
    Мій телефон Nomi украли більше року тому в магазині “Економ клас”, що навпроти Друкарні. Тоді в магазині було дуже багато людей. Знаючи, що можна стати жертвою злочинців у таких місцях, я міцно стискала сумку. Зі мною раптом люб’язно заговорила якась блондинка. Після спілкування з нею телефону я не виявила. Цієї ж години в магазині вкрали телефон у ще однієї жінки. Патрульні до поліції забирали нас обох. Пізніше охоронець магазину мені повідомив, що на камері вони помітили двох жінок, які спільно працювали над викраденням мобільного. Зі слідчим я зв’язувалася, але толку від їхньої роботи немає, — розповіла Олександра Поповиченко.
    Колишня власниця телефону Iphone 6S Юлія Максименко, яка нещодавно стала жертвою тих самих крадійок стверджує, що пограбувати її задумали ще до того, як вона зайшла до магазину.
     
    — Це була спланована крадіжка. На камерах відеоспостереження було видно, як за нами слідкували ще з вулиці. Поки я в магазині нахилялася за дитячим м’ячем, одна жінка мене затулила, а інша полізла в кишеню дитячого велосипеда та забрала мобільний. Касирам я про крадіжку повідомила. Старший касир, переглянувши записи з камер, переконалася, що справді був факт. На відео було чітко видно обличчя крадійки. Ми зателефонували до поліції. В моделі мого телефону за допомогою функції Icloud можна відстежити втрачений телефон. Патрульні мене з дитиною посадили до машини, і ми поїхали шукати викрадений пристрій за допомогою маячка. Мій чоловік через інтернет поставив  телефон в режим «викрадення», і він нас координував, куди нам їхати, — розповіла Юлія Максименко.
    Постраждала від крадіжки Iphone 6S підозрює правоохоронців у змові зі злочинцями, бо секретний код, за допомогою якого злочинці розблокували пристрій, знала лише вона і правоохоронці.
    — Патрульний попросив, щоб цей секретний код я надала їм для того, аби вони могли швидше відстежити зловмисників. Чоловік мій цей код передав. Біля обласної дитячої лікарні сигнал маячка пропав, а протягом трьох годин мені зателефонував чоловік і сказав, що телефон був на кілька хвилин увімкнений та розблокований. Це досить дивно, бо код знали тільки мій чоловік та патрульні, — розповіла Юлія Максименко.
     
    В поліції журналістів запевнили, що слідчі дії проводять. На їхню думку, до вчинення крадіжок може бути причетна жителька іншої області, але затримати її не можуть.
     
    — У Кропивницькому зареєстровано декілька фактів кишенькових крадіжок. Вже розпочаті кримінальні провадження за ч.1 ст. 185 ККУ. Працівникам поліції відомо, що до вказаних кримінальних правопорушень може бути причетна 36-річна жителька іншої області. Вона не була затримана, бо тяжкість злочину не передбачає тримання під вартою. Проводяться слідчі дії та матеріали готують для передачі до суду, — розповів виконуючий обов’язки заступника начальника слідства міського відділку поліції Євген Кузьменко.
     
    Як зазначив правоохоронець, близько п’яти фактів наразі встановлено, жінку (ймовірну крадійку) перевіряють на причетність до інших правопорушень.
    Щодо підозри жінки у змові поліції і зловмисників правоохоронець зауважив, що поліція для необхідності в рамках слідства може попросити цей код, але після допиту.
     
    — Якщо потрібно слідству, слідчий бере цей код документально під час протоколу допиту. Потерпілий, згідно з вимогами кримінально-процесуального кодексу, повинен надати документи та докази, які підтверджують факт скоєння проти нього кримінального правопорушення, — розповів Євген Кузьменко.
     
    Дмитро Семенюк