Плюс черговий «ковбасний» МАФ, мінус 50 дерев (ФОТО, КОМІКСИ)

  • 20 черв. 2018 19:30
  • 2806
    • Новина Плюс черговий «ковбасний» МАФ, мінус 50 дерев (ФОТО, КОМІКСИ) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У ніч з 12 на 13 червня на зеленому газоні перед будинком №12 по вулиці Великій Перспективній (у минулому агенція Аерофлоту) виріс контур з металевих конструкцій МАФу. За іронією долі, цей павільйон належить не якомусь розбишаці-підприємцю, а міському голові Андрію Райковичу. 
     
    У міській раді підтвердили, що видали підприємству «Ятрань», яким володіє градоначальник, дозвіл на будівництво торговельного павільйону. Виконавчий директор ТВД «Ятрань» Наталія Артеменко також не вбачає в цьому факті нічого протизаконного. 
     
    — Ми не перший рік звертаємося за дозволами, і, враховуючи побажання наших споживачів про те, що потрібні більш комфортні умови обслуговування, щоб і в сніг, і в дощ можна було зайти до приміщень. Там, де у нас стоять кіоски і є достатній товарообіг, ми ставимо тимчасові споруди, на встановлення яких у нас є відповідний термін дозволів, — зазначає вона у коментарі медіапорталу DOZOR.
     
    А мешканці будинку, поруч із яким будують павільйон, обурюються: заради магазину зрубали навіть бузок, який ріс на газоні…  
    Втім, втрата одного куща здається не такою вже й трагічною на фоні більш масштабного лісоповалу, який стався на вулиці Волкова. Там заради магазину, який збирається будувати подружжя Онулів (власники «Корпорації ХХІ сторіччя». — Авт.), знищили півсотні живих дерев. Спиляли за одну годину, не давши навіть оговтатись мешканцям мікрорайону. 
     
     
    Про цей безпрецедентний випадок повідомила у групі «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода.  
    «Зеленої зони по вулиці Героїв України більше немає — Онули побудують тут величезний довгий магазин (це перехрестя з Волкова, один квартал до «Фуршету»). Десятки дерев спиляли. Спішили як угорілі — просто валили, навіть не розпилюючи. Так і покидали цілі повалені дерева — лежать зараз там близько 40 дерев.
    Дозволи давало управління земельних відносин та екології. Так, деякі акації там були сухі і напівсухі. Директор онуловської фірми бере дозвіл на спил цих напівсухих акацій — а пиляє ВСІ дерева, які є на цій ділянці.
     
     
    А чому ж місцеві жителі ніяк не відреагували, думаєте ви? Тому що, за їхніми словами, Онул з ними домовився — він будує магазин на місці зеленої зони, а в них у дворі покладе... новий асфальт! 
    Спецінспекція склала протокол за те, що кількість дерев у акті не відповідає кількості, яку насправді спиляли. Ну, штраф, може, заплатять, 1 360 гривень. Такими штрафами Онулів не налякаєш», — йдеться в повідомленні Надії Паливоди.
     
    Отож, у підсумку маємо 50 знищених дерев замість заявлених 30… Активісти звернулися з тривожним листом до міністра екології та до народних депутатів. Марно. До речі, серед мешканців міста також не було особливого ажіотажу з приводу втрати «зелених легень».
     
     
    — Ми зателефонували на особистий номер Лариси Онул, аби взяти коментар, — розповіла журналістка видання «Без купюр» Наталія Кравченко. — Однак жінка з дуже схожим на її голосом висловила обурення з того приводу, що таку поважну особу турбують у суботу, сказала, що вона не Лариса Анатоліївна, а її помічниця, та, попросивши більше не турбувати, поклала слухавку.
     
     
     
    Хотілося б почути й міркування заступника міського голови Олександра Грабенка, в чиїй компетенції перебувають питання міського благоустрою та озеленення. 
    Спекотного літа відсутність затінку відчувається все болючіше. Дерева належать місту, а знищують їх окремі особистості заради наживи. Чи принесе їм щастя й добробут цей вандалізм, покаже час. 
    А тим часом кропивничани створюють фотожаби й комікси, на яких ларьки з написом «Ятрань» стоять на центральній площі міста, а люди ходять по місту у протигазах. Звісно, це було б смішно, якби не було так сумно…
     
    Людмила Макей     
    Малюнки: Катерина Катаровська
    Фото: Фейсбук