Ветерани 42-го батальйону відзначили четверту річницю створення підрозділу (ВІДЕО, ФОТО)

  • 17 черв. 2018 15:30
  • 5574
  •  
    17 червня, у неділю, на Алеї Слави ветерани 42-го батальйону територіальної оборони відзначили четверту річницю створення свого підрозділу.
     
    Під  козацький марш у виконанні оркестру  бійці і ветерани стройовим кроком зайшли на Алею Слави.
     
    На зустріч прийшли не лише бійці і ветерани, а і їхні друзі, близькі, молодь з ВГО "Сокіл", однопартійці, сім’ї загиблих героїв, волонтери.
     
     
    - Згідно з Указом Президента України Петра Порошенка був сформований 42-й батальйон територіальної оборони, який брав активну участь у збереженні територіальної цілосності України.
     
     
    Військових привітав заступник голови Кіровоградської обласної ради Ігор Степура.
     
     
    - Брати і посестри українці, я щиро вітаю вас із четвертою річницею створення 42-го батальйону територіальної оборони. Ветерани війни не бувають колишніми, ветерани завжди залишаються героями. Якщо ми візьмем за традицію і кожного року будемо вшановувати полеглих і уславлювати живих, то цю традицію обов’язково унаслідує громада, а це є дуже важливо для суспільства і історії української держави. Молодь має усвідомлювати і підтримвати той героїчний чин, які здійснили ви за чотири роки існування батальйону. Тож хочу побажати вам міцного здоров’я, щастя, добробуту, любові у вашому житті.
     
     
    Заступник голови БФ "Ветерани московсько-української війни" Руслан Степура вручив подяки ветеранам за вагомий внесок у підвищення обороноздатності Збройних Сил України, а також волонтерам, які в перші роки війни допомагали і забезпечували необхідним військових на передовій.
     
     
     
    Після виступів усі присутні на знак пошани поклали до потртів Героїв квіти.
     
    Довідка
     
    2-й окремий мотопіхотний батальйон «Рух Опору» (42 ОМПБ, в/ч А4472, пп В4750) — формування у складі Збройних сил України, створене як 42-й батальйон територіальної оборони «Рух Опору» з добровольців Кіровоградської області. Батальйон брав активну участь в боях, зокрема під Іловайськом та Вуглегірськом. Командир батальйону — підполковник Костянтин Заіченко.
     
    У відповідності до розпоряджень Кабміну, Кіровоградською обласною державною адміністрацією розпочалось створення батальйонів територіальної оборони. Було створено три батальйони територіальної оборони Кіровоградської області: 17-й батальйон територіальної оборони, 34-й батальйон територіальної оборони, який налічував 450 бійців, та 42-й батальйон територіальної оборони, який складався з 644 осіб.
     
    Створений батальйон отримав назву «Рух Опору».
     
    Більшість воякiв були професійними військовими різного віку та мають досвід бойових дій у миротворчих місіях у різних країнах світу. До формування і бойового злагодження батальйону долучився капітан 1 рангу Юрій Олефіренко, що на той час перебував у запасі, проте як доброволець повернувся до лав Збройних сил.
     
    На початку серпня 2014 року 42-й БТрО був вiдряджений до Краматорська охороняти аеродром. Частина пiдроздiлу відправили на Савур-Могилу.
     
    27 серпня 2014 року загін 42-го батальйону чисельністю у 90 чоловік перекинули вертольотами з Краматорська в район Докучаєвська, де посилили двома одиницями БМП.[8] Загін мав зустрітися з ротно-тактичною групою 92-ї механізованої бригади в районі селища Колоски, і мала відбутися спроба деблокувати оточені під Іловайськом українські сили. Зведений загін батальйону так і не зустрівся з 92-ю бригадою, — у ніч з 27 на 28 серпня зазнав артилерійських обстрілів, після чого зранку 28 серпня був розгромлений десантниками збройних сил РФ. Загинули Євген Мельничук, Володимир Татомир та Максим Харченко, а більшість бійців загону потрапили до полону.
     
    25-26 січня 2015 року бійці батальйону вели важкі бої, захищаючи висоту 307,5 «Валера» під Санжарівкою у битві за Дебальцеве.
     
    У червні 2015 року на ротацію з боїв повернулося понад 100 бійців батальйону.
     
    Переформатування
    У листопаді 2014-го 42 БТрО був переформатований у 42-й окремий мотопіхотний батальйон 57-ї мотопіхотної бригади, яка сформована на базі 17-го, 34-го і 42-го батальйонів.
     
     
    Заступник голови БФ "Ветерани московсько-української війни" Руслан Степура вручив подяки ветеранам за вагомий внесок упідвищення обороноздатності Збройних Сил України, а також волонтерам, які в перші роки війни допомагали і забезпечували необхідним військових на передовій.
     
     
     
     
     
     
    Олена Скочко