Що новенького з’явилось у бібліотеці Чижевського?

  • 15 черв. 2018 11:10
  • 1022
    • Новина Що новенького з’явилось у бібліотеці Чижевського? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У відділі абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки Чижевського є безліч мудрих книг з корисними порадами, які дадуть відповіді на всі ваші запитання.
     
    Наприклад, якщо ви вирішили зробити ремонт чи якимось чином удосконалити своє помешкання, у пригоді вам стане книга Хорста Фішер-Уліга «Нові можливості мансарди» (1997). Свої поради вам нададуть професіонали з дизайну та будівництва і на прикладах покажуть чудові можливості горищ. Книга ілюстрована фотознімками та кресленнями, починаючи від загального проектування і закінчуючи внутрішнім оздобленням.
     
    А тим господарям, які вирішили самостійно побудувати піч або комин, дасть поради книга Кирила Балашова «Печи, камины» (2010). Скористатись ними зможуть як новачки цієї справи, так і професіонали, які знайдуть в ній корисну інформацію.
     
    А якщо у вас на часі ремонт кухні, тоді книга Володимира Железньова «Современные кухни – гостинные. Ремонт, отделка, дизайн» (2004) допоможе створити кухню вашої мрії. Також книга Анатолія Власенка, Валерія Плохія та Володимира Аніщенка «Лицювальник – плиточник» (2008) навчить, як самостійно оволодіти знаннями та навичками не тільки щодо вибору плитки, а й укладання її на різних поверхнях.
     
    Серія книг «Энциклопедия хозяина», видана Книжковим Клубом «Клуб семейного досуга», допоможе порадами майже з усіх питань дбайливого господаря. Ця серія включає в себе такі книги, як «Строим дом своими руками» (2008), «Электричество, водоснабжение и отопление вашего дома» (2008), «Мебель своими руками» (2009), «Ваш приусадебный участок» (2008), «Огород на зависть всем» (2008), «Фермерское хозяйство» (2008), «Изготовление вина, самогона, наливок и настоек» (2008). Тож, як бачимо із назв книг, у них є поради від вибору матеріалів для будівництва та обладнання будинку до створення ідеального городу, підсобного господарства та способів переробки овочів, фруктів тощо. Для тих, хто хоче навчитися рибалити й полювати, а також дізнатися про секрети такого активного відпочинку, в пригоді стане книга цієї серії «Охота и рыбалка» (2008).
     
    Із книги «Энциклопедия комнатного цветоводства» (2006) читач дізнається як базові відомості про найпоширеніші види декоративних рослин, так і про догляд за кімнатними рослинами, умовами їх утримання. А ще про мову квітів та гороскоп квітникаря. 
    Книга корисних порад Анатолія Мяловицького та Георгія Оганяна «Культура побуту – сила нації» (2001) допоможе розібратися в питаннях ведення домашнього господарства, облаштування сучасної оселі, культура харчування. Також у ній даються поради щодо вирощування, зберігання, переробки ягід і овочів. Розглядаються способи захисту садових та городніх культур від різних шкідників та хвороб.
    Ольга Рябинина «Практические советы хозяину и хозяйке» (2006). Багато порад з ремонту квартири, її прибирання, безліч кулінарних прийомів для гарної господині, для молодої мами, секрети краси і здоров’я, а також способи догляду за деревами.
     
    Книга-порадниця під редакцією Джеффа Бреденберга «Чистите быстро, чистите правильно» (2001) містить детальну інформацію, що допоможе зберігати в чистоті оселю. У написанні цієї «енциклопедії  чистоти» брали участь понад 250 відомих експертів, які нададуть вам конкретні поради про чистку понад 300 речей.
    А у книзі Ярослава Тараса «Таємниці бабусиної скрині» (2015) зібрано численні давно забуті, але актуальні й у наш час, поради з питань садівництва, городництва, зберігання овочів і фруктів, домашнього консервування, маленькі кулінарні секрети, секрети краси і здоров’я та безліч порад про маленькі домашні хитрощі.
    Якщо вам хочеться приготувати щось смачненьке, то книги «Золотая коллекция. Салаты» (2012), «Золотая кулинарная книга» (2007), «Лучшие рецепты для микроволновой печи» (2009) саме для вас. А якщо хочеться спробувати найпоширеніші страви національних кухонь різних країн, то тут не обійтися без рецептів із книг Олексія Здобова «Страви народів світу» (1994) та Олени Костюкович «Їжа – італійське щастя» (2015). Для тих, хто бував у Львові та куштував там різні смаколики і бажає приготувати їх вдома, залюбки поділиться рецептами один із засновників Клубу галицької кухні Ігор Лильо у книзі «Львівська кухня» (2016). Ці рецепти передавалися у львівських родинах з покоління в покоління, і сучасні господині готують їх залюбки й сьогодні. На сторінках цієї книги ви дізнаєтеся не тільки про оригінальні рецепти, автор познайомить читача із деякими цікавими людьми, що залишили свій слід в історії славного міста Лева.
     
    Якщо ви вирішили прикрасити оселю виробами з лози, на допомогу прийде книга Олексія Стеченка «Лозоплетіння» (2007). Виготовити обереги власноруч допоможуть книги Тетяни Лукашенко «Українські обереги своїми руками» (2015) та Ольги Тарасової «Куклы – мотанки. Обереги для вашего дома, приносящие удачу, богатство, изобилие и счастье» (2014). Дуже модним є зараз прикрашати свою оселю різними поробками, виготовленими власноруч. Якщо ж ви ще не визначилися, чим саме прикрасити свій дім, то, можливо, знайдете цікаву ідею у таких книгах: Лора Ерліх «Лоскутное шитьё» (2009), Олена Войнатовська «Чердачные куклы» (2014), Вел Пірс «Вязаные медвежата» (2011), Донна Дракунас «Вязаные коврики своими руками» (2013), Барбара  Мартінеллі «Декупаж» (2014). Виготовити іграшки, подарунки,  аксесуари допоможе книга «Веселі саморобки» (2012). Майстриням, які вільний час присвячують вишиванню, корисними будуть поради з книг Ірини Наніашвілі «Вишиваємо ікони, рушники, покрівці, одяг хрестом, настилом, бісером» (2015) та Марини Горшкової «Вышивка крестом. Новые идеи» (2012). Не поступається популярністю вишивці і техніка бісероплетіння. Книги Олени Вірко «Український вінок та інші прикраси з бісеру» (2014), «Аксесуари з бісеру» (2013), «Квіткові орнаменти та об’ємні квіти в прикрасах з бісеру» (2012) допоможуть у виготовленні чудових прикрас і підкреслять вишуканість їх власників. До ваших послуг серії книг «Дива власноруч» (2011) і «Крок за кроком» (2010 - 2012). Ці серії включають виготовлення саморобок з клаптиків, ниток, паперу, природних матеріалів, сірників, пластиліну, технік «фільц» та «модульне орігамі».
    З книги Оксани Караванської «Стильна книжка для панянки» (2015) юнки дізнаються про те, що таке мода, стилі одягу, про основні речі у гардеробі, парфуми та косметику кожної дівчинки. А ще про аксесуари, взуття, дрес-код та як не стати жертвою моди.
     
    Ольга Шпаченко,
    бібліотекар відділу абонемента