Чи дійсно кропивницькі діти стрибали на могилах старовинного кладовища у Суботовi? Продовження історії

  • 12 черв. 2018 16:34
  • 1249
    • Новина Чи дійсно кропивницькі діти стрибали на могилах старовинного кладовища у Суботовi? Продовження історії Ранкове місто. Кропивницький
    У Кропивницькому організатор екскурсії спростувала звинувачення щодо паплюження древніх поховань. Про це повідомляє сайт Рідний край.
     
    Вчора, 11 червня, у мiськiй радi Кропивницького пройшла зустрiч iз органiзаторами екскурсiї до розважального комплексу «Зерноленд», пiсля якої мiж працiвниками Суботiвського музею та екскурсiйною групою виник конфлiкт. Про це йдеться на сторiнцi мiської ради у Фейсбук.
     
    ВІДЕО з сторінки у ФБ Міської ради Кропивницького.
     
     
     
    У Кропивницькому організатор екскурсії спростувала звинувачення щодо паплюження древніх поховань. Про це повідомляє сайт Рідний край.
     
    Вчора, 11 червня, у мiськiй радi Кропивницького пройшла зустрiч iз органiзаторами екскурсiї до розважального комплексу «Зерноленд», пiсля якої мiж працiвниками Суботiвського музею та екскурсiйною групою виник конфлiкт. Про це йдеться на сторiнцi мiської ради у Фейсбук.
     
    За словами працiвницi музею Оксани Мiнської, дорогою до просвiтницько-розважального комплексу «Зерноленд» у селi Iвкiвцi, бiля Суботiвського музею зупинилася група дiтей iз кропивницької школи № 29. Пiд час цiєї короткої зупинки школярi встигли пострибати i зробити декiлька веселих фото на могилах старовинного кладовища.
     
    «Сьогоднi ранковий настрiй було зiпсовано ганебною поведiнкою учнiв, батькiв та вчителiв загальноосвiтньої школи № 29 м. Кропивницький, якi на шляху до «Зерноленда» зробили зупинку в Суботовi бiля Iллiнської церкви - архiтектурної памятки сер. 17 ст. нацiонального значення. Незважаючи на камянi хрести, два з яких зобразив на своєму малюнку Т. Г. Шевченко пiд час свого другого вiзиту до Суботова у 1845 р., та надмогильнi плити, на яких можна прочитати епiтафiї, учнi затiяли бiганину по цих могилах, скакали по них, випробовували свою силу на хрестах. При цьому батьки та вчителi не зробили учням жодного зауваження, хоча плюндрування могил вiдбувалося на їх очах», – зазначила у дописi Оксана Мiнська.
     
    Одна iз органiзаторiв екскурсiї – за фахом педагог-психолог – Альона Гага прокоментувала конфлiктну ситуацiю як абсолютно непiдтверджений факт.
     
    «Так, екскурсiя була. Органiзувала її не школа, а самі батьки учнiв 4-го класу. Замiсть святкувань випуску та урочистостей вирiшили влаштувати культурну подорож. Усiма органiзацiйними моментами займались батьки, проте у подорожi були i педагоги вiд школи. Загалом екскурсiйна група складалась iз 34 учасникiв: 17 дiтей i 17 дорослих. Пiд час подорожi ми зупинились бiля музею аби подихати свiжим повiтрям та вiдвести дiтей до вбиральнi. Жодних конфлiктiв iз працiвниками музею та церкви у нас не виникало. Навпаки, наша група запитала дозволу вiдвiдати архiтектурну пам’ятку. Так як нам розповiли, що церква досi дiє ми поставили на вiвтар свiчки i попрямували назад до автобуса. Працiвники музею запропонували найняти для нашої групи екскурсовода, проте ми пояснили, що вiк дiтей занадто малий для такої екскурсiї. Пiсля цього обмiнялись контактами та сказали, що завiтаємо до музею дещо згодом зі старшою групою. Фото на могильних плитах нiхто не робив, фотографувались дiти лише на пагорбi iз краєвидом на село», – пояснила Альона Гага.
    Свiй коментар стосовно подiї надала й очiльниця мiського управлiння освiти Лариса Костенко.
     
    «По-перше, все це було висвiтлено з уст однiєї особи, з якою вийти на контакт ми не можемо. 29-а школа не органiзовувала жодних екскурсiй у тi днi. Подiбна ситуацiя ображає все мiсто. Провiвши власне розслiдування, ми дiзналися, що екскурсiя дiтей носила виключно просвiтницький характер, а зупинка бiля музею пройшла абсолютно спокiйно й без конфлiктiв: дiти просто сходили до вбиральнi та вiдвiдали церкву.
     
    Управлiння освiти обов’язково проведе бесiди з учителями, якi допомагають проводити екскурсiї, для того, щоб упередити навiть можливiсть виникнення подiбної ситуацiї, особливо в таких пам’ятних мiсцях. По-друге, ми звернемося до управлiння культури Черкаської облдержадмiнiстрацiї з приводу того, хто ця людина, яка висвiтлила неправдиву i неперевiрену iнформацiю. Ми звернемось також i до полiцiї,  щоб правоохоронцi пояснили правомiрнiсть фотографування дiтей без дозволу батькiв», - додала Лариса Костенко.
     
    Нагадаємо: Жителі Черкащини обурені поведінкою школярів з Кропивницького