Алергія на сонце: причини, профілактика і лікування

  • 11 черв. 2018 14:05
  • 1835
    • Новина Алергія на сонце: причини, профілактика і лікування Ранкове місто. Кропивницький
     
    Алергія на сонце, або сонячний дерматит (фотодерматит, фотодерматоз) — зовсім не рідкісне явище. Близько 20% людей у всьому світі стикаються із цим захворюванням.
     
    Сонячний дерматит може проявлятися по-різному. Люди з особливо сильною реакцією на сонячні промені страждають при першій їхній появі. Іншим потрібно провести на сонці більше часу, щоб алергічна реакція розвинулася. Симптомами сонячного дерматиту є почервоніння шкіри, червона висипка, набряки, свербіж і печіння, іноді невеликі гнійничкові висипання.
     
    Причини виникнення алергії
    Причини виникнення цієї хвороби можуть бути різними, тривале незахищене перебування на відкритому сонці, величезні дози ультрафіолетових променів активізують усі захисні сили організму на вироблення пігменту меланіну, що неминуче веде до порушення функції роботи нирок і надниркових залоз.
     
    Будь-яку алергію провокують нестача вітамінів в організмі, знижений імунітет, порушена робота внутрішніх органів і обміну речовин, приховані та хронічні захворювання. Тому при появі перших зовнішніх симптомів обов’язково зверніть увагу на загальний стан здоров’я.
     
    Профілактика: 
    - перші прийоми сонячних ванн не повинні перевищувати 20 хвилин, не використовуйте декоративну косметику і косметичні засоби перед походом на пляж. Речовини, які в них містяться, можуть спровокувати алергічну реакцію;
    - при виборі захисного крему звертайте увагу на зміст SPF-фільтра (він повинен захищати від двох спектрів ультрафіолету, UVB і UVA, і мати ступінь захисту вище 20;
    - захисні креми і лосьйони для засмаги наносите на шкіру за 30–20 хвилин до виходу на відкрите сонце;
    - при виході з води намагайтеся відразу ж витиратися насухо, бо крапельки води на сонці діють на поверхню шкіри як безліч маленьких лінз, тим самим її травмуючи;
    - якщо ви приймаєте медичні препарати з позначкою «Може спровокувати гіперчутливість до ультрафіолету», то перед настанням спекотного періоду або від’їздом у відпустку, за можливості і після консультації лікаря, замініть ці препарати на аналогічні або відпочивайте виключно в тіні;
    - введіть у свій харчовий раціон продукти, багаті на вітаміни В, Е і антиоксиданти, які допомагають регенерації шкіри. Особливо корисними є ягоди і свіжі фрукти, гранат, смородина, чорниця, а також какао, зелений чай і червоне вино.
     
    Лікування
    При перших ознаках алергічної реакції на сонце варто обов’язково звернутись до лікаря. Він визначить, що стало причиною виникнення захворювання (внутрішні розлади функцій організму або зовнішні чинники) і призначить лікування.
     
    Навчально-методичний центр захисту населення Кіровоградської області