У Кропивницькому фахівці з профорієнтації вчились прийомам ефективного спілкування з клієнтами

  • 3 черв. 2018 09:11
  • 960
    • Новина У Кропивницькому фахівці з профорієнтації вчились прийомам ефективного спілкування з клієнтами Ранкове місто. Кропивницький
     
    Днями на базі Кіровоградського обласного центру зайнятості відбувся пройшов семінар-навчання для фахівців міськрайонних, районних центрів зайнятості та районних філій Кіровоградського обласного центру зайнятості, відповідальних за організацію профорієнтаційної роботи. 
                                   
    Відкрила семінар Лілія Колесник, виконуюча обов’язки директора Кіровоградського обласного центру зайнятості. Вона заначила, що професійна орієнтація в діяльності служби зайнятості відіграє надзвичайно важливу роль. Саме профорієнтаційна робота передбачає реалізацію системи заходів, спрямованих на активізацію професійного самовизначення, мотивацію до зайнятості та якісний підбір кадрів. Л. Колесник наголосила на активному впровадженні сучасних форм роботи, які сприяють попередженню безробіття, в тому числі серед молоді. Також вона побажала учасникам семінару позитиву, гарного настрою, успіхів та плідної роботи.
     
    А настрій, з яким приїхали фахівці з профорієнтації на заняття, у них дійсно був гарний. Про це свідчать їхні малюнки, відображені на «екрані настрою». 
    «Ефективність роботи фахівців з профорієнтації значною мірою залежить від їхнього комунікативної майстерності. Тому  основною метою семінару є підвищення компетентності фахівців з профорієнтації через вдосконалення комунікативних навичок, оволодіння прийомами ефективного спілкування з клієнтами під час індивідуальних консультацій та групових заходів, зокрема клубів для жінок та молоді», – зазначила Наталія Невідома, начальник відділу організації профорієнтації Кіровоградського обласного центру 
     
     
    Для ефективного спілкування необхідно розуміти, знати та відчувати грані своєї професійної самооцінки. На це була спрямована вправа «Профіль компетентності», що дозволила учасникам виявити свої компетенції та намітити проект самовдосконалення.
     
    Цікавими були практичні заняття з елементами тренінгу, які проводили Наталія Невідома та Інна Хирса, практичний психолог ГО «Соломон».  Учасники семінару відпрацьовували алгоритм консультативної бесіди, навички активного слухання, розпізнавання та розуміння емоцій співрозмовника, використання «Я-повідомлення» тощо. Обговорили значення позитивного мислення, як складової професійної компетентності фахівця служби зайнятості та способи його розвитку. Виконуючи вправи «Богатир на роздоріжжі», «Визнач коло інтересів» та «Складаємо презентацію», учасники відпрацювали навички аргументації, вміння переконувати. Крім того,  пізнавальним та корисним  завершенням навчання став обмін досвідом роботи фахівців центрів зайнятості.
     
    Алла Красіон, провідний фахівець з профорієнтації відділу активної підтримки безробітних Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості, розповіла про роботу клубу «Успішна жінка». Лариса Кармазіна, провідний фахівець відділу організації профорієнтації Кіровоградського обласного центру зайнятості, презентувала досвід роботи базових центрів зайнятості та філій обласного центру зайнятості щодо організації профорієнтаційних майстер-класів. Фахівці обмінялися досвідом та ідеями щодо проведення цікавих заходів у рамках комплексного супроводження учнів старших класів ЗНЗ.
     
     
    Заняття проходило у теплій і невимушеній атмосфері. Не встигли учасники семінару озирнутися, як сплинув час їхнього навчання. Під час підведення підсумків вони на яскравих стікерах записували свої враження від семінару, а потім клеїли їх на сонячних промінчиках. Кожен мав змогу висловити свої думки щодо реалізації запитів, визначених на початку заняття. Саме з їхніх очікувань і вражень утворилося яскраве сонечко. Відбулася символічна трансформація місяця у сонечко, запитів і проблем – у здобутки. А на згадку про проведений захід кожен учасник отримав іменне сонечко, яке символізує тепло, доброту, відданість своїй справі. «Збиратися разом – це початок. Триматися разом – це процес. Працювати разом – це успіх!»  
     
    Відділ організації профорієнтації Кіровоградського обласного центру зайнятості