Діалог між ЄС та Україною з питань прав людини

  • 1 черв. 2018 13:31
  • 1146
    • Новина Діалог між ЄС та Україною з питань прав людини Ранкове місто. Кропивницький
     
    31 травня в Брюсселі Європейський Союз та Україна провели щорічний Діалог з питань прав людини, вчетверте з часу підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною та вперше з часу набуття нею чинності. В Угоді про асоціацію Європейський Союз та Україна заявили про взаємну повагу до спільних цінностей, особливо повну повагу до демократичних принципів, верховенства права, ефективного управління, прав людини та засадничих свобод.
     
    Зустріч пройшла у відкритій та конструктивній атмосфері, що сприяла глибокому обміну думок щодо сьогоднішньої ситуації з правами людини в Україні та щодо прогресу, здійсненого з часу останнього діалогу в червні 2017 року.
     
    ЄС та Україна вкотре висловили серйозну стурбованість подальшим погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, зокрема ситуацією з кримськими татарами, після незаконної анексії півострову Російською Федерацією. У звітах Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументовані численні обмеження засадничих свобод та порушення міжнародного гуманітарного права. ЄС та Україна засуджують порушення та зловживання в сфері прав людини на тих територіях Донецької та Луганської областей, над якими влада України не має повного контролю. Сторони також закликають до негайного звільнення незаконно затриманих громадян України в Росії та на Кримському півострові.
     
    ЄС та Україна обговорили шляхи забезпечення дотримання прав людини та пом’якшення гуманітарних наслідків незаконної анексії Кримського півострову та конфлікту на сході України. Сторони також обговорили шляхи захисту прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Вітається робота, проведена Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, та прийняття Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб. ЄС та Україна сподіваються на швидке завершення роботи та прийняття відповідного Плану дій, а також на подальші зусилля із імплементації Плану дій для окремих територій Донецької та Луганської областей.
     
    Учасники обговорили питання запобігання жорстокому поводженню та катуванню, а також те, як поточні реформи в правоохоронній сфері сприяють зміцненню прав людини в Україні. ЄС та Україна дійшли згоди щодо потреби у подальшому прогресі в розслідуванні злочинів, вчинених під час протестів на Майдані, та насильницьких дій в Одесі 2 травня 2014 року. При цьому вони наголошують на необхідності усунути недоліки, вказані Міжнародною консультативною групою Ради Європи, та притягнути винних до відповідальності.
     
    ЄС та Україна відзначили важливість гармонізації виборчого законодавства напередодні наступного виборчого циклу та дійшли згоди щодо потреби швидко завершити оновлення складу Центральної виборчої комісії, гарантуючи збалансоване представництво відповідних політичних сил.
     
    Обидві сторони наголосили на важливості вільних та незалежних медіа. Вони також обговорили шляхи посилення безпеки журналістів та медіа. Україна підтвердила зобов’язання вирішити питання публікації особистих даних журналістів на українських веб-сайтах. Крім того обидві сторони визнали значення Суспільного мовлення та необхідності забезпечити достатнє фінансування для його робити.
     
    На порядку денному Діалогу була також антидискримінаційна політика, включаючи права ЛГБТІ-спільноти та представників етнічних, лінгвістичних, релігійних та національних меншин, зокрема в контексті закону про освіту, де Україна підтвердила зобов’язання повністю взяти до уваги думку Венеціанської комісії.
     
    З питання ґендерної рівності та прав жінок ЄС та Україна привітали останні досягнення, зокрема, призначення Урядового уповноваженого з питань ґендерної політики та законодавчі зміни України щодо боротьби проти насильства над жінками та домашнього насильства. ЄС закликав Україну ратифікувати Стамбульську конвенцію як подальшого важливого кроку. Також сторони обговорили права дітей.
     
    ЄС та Україна ефективно співпрацюють на міжнародній арені в сфері прав людини. Європейський Союз нагадав про зобов’язання України ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.
     
    Делегацію ЄС очолив Голова підрозділу з питань двосторонніх відносин з країнами Східного партнерства Європейської служби зовнішньої діяльності Дірк Шубель. Делегацію Україна очолив Заступник Міністра юстиції України Сергій Петухов. До початку цього діалогу ЄС провів консультації з представниками громадянського суспільства України та міжнародних організацій, що є звичайною практикою.
     
    Дата проведення діалогу - поряд із засіданням підкомітету з питань справедливості, свободи та безпеки 1 червня.