Кропивничан запрошують на Торжество Всіх святих

  • 1 черв. 2018 10:36
  • 1170
    • Новина Кропивничан запрошують на Торжество Всіх святих Ранкове місто. Кропивницький
    Торжество Всіх святих
     
    У першу неділю після П'ятидесятниці (в цьому році 3 червня) Свята Церква вшановує Всіх святих, які в Церкві Христовій просіяли за весь час її існування. В їх число входять і праотці і ті старозавітні праведники, які жили до пришестя Господа Іісуса Христа. Це день Ангела, Іменини всіх нас, хрещених в Православ'ї, бо шануємо в цей день і свого святого покровителя разом з іншими святими.
     
    Святі отці встановили здійснювати свято Всіх святих після Дня Зішестя Святого Духа, щоб показати ті плоди, які принесло через апостолів пришестя Святого Духа, і як воно, освятивши людей, наділило їх мудрістю, прославило їх на ступінь ангелів і привело їх до Бога. Цим святом доповнюється вшанування і прославлення тих святих, яким через їх невідомість не встановлено особливих святкувань.
     
    Навіщо нам потрібні святі? «Чи не злочинні ці молитви слузі, коли можна йти до Самого Господа», запитують і говорять нам сектанти.
    Господь має в Собі весь світ, всю красу, благодать, всю премудрість. Він міг би просто засліпити нас Своїм світлом, і нічого іншого ми б вже не бачили і не бажали б бачити. Але ми не в такому духовному стані, щоб бачити це Сонце духу в усій красі і сяйві. Саме це Сонце по своїй милості і любові до Своїх же створінь бажає, щоб навколо Нього було ціле сузір'я світил, яким Він віддає Свою, красу, мудрість, благодать.
     
    Навіщо нам дано стільки святих? Як говорить Давид Псалмоспівець: «Ізочту, і паче піску збільшаться». Їх кількість, вірніше, їх незліченність - один із знаків того достатку благодаті, яку Господь Бог виливає на Свою Церкву. Це і знак Його великої любові до людей. Він дарував нам святих, щоб вони були нашими помічниками в тій духовній боротьбі, яку веде кожен християнин.
     
    «Святі - по слову прп. Силуана Афонського - сіль землі, вони сенс її буття, вони той плід, заради якого вона зберігається. Заради святих змінюється хід історичних і навіть космічних подій, і тому кожен святий є явище  космічного характеру, значення якого виходить за межі земної історії в світ вічності. Коли земля перестане народжувати святих, тоді відніметься від неї сила, що утримує світ від катастрофи».
     
    «Дивний Бог у святих Своїх - і Господь Бог за молитвами їх зцілює, творить чудеса і допомагає в житті земному всім, хто звертається до святих з вірою і любов'ю. «Для руської православної душі, - писав М. Ф. Достоєвський немає сильніше потреби і втіхи, як знайти святиню або святого, впасти  перед ним і вклонитися йому». І таких і подібних слів ми можемо знайти чимало серед геніїв наших християнських народів!
     
    В нашій фортеці святої праведної Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя, де кожне укріплення носило ім'я святого угодника Божого, є в'їзд – так звані Всесвятські  врата (названі на честь Всіх святих). З цієї фортеці почався Єлисаветград, наш обласний центр. І наше справжнє духовне життя почалося в основному з Таїнства Хрещення, з наречення імені на честь святого або святої. Будемо пам'ятати про це! А день Всіх святих це і іменини нашого міста, міста святої праведної Єлисавети.
     
    4 червня (цього року) починається Петрів піст - особливий час для молитви, покаяння і справ милосердя. Зараз особливо потрібна молитва про мир на нашій землі, про дарування врожаю, про зміцнення віри і благочестя в народі, про нашу єдність і злагоду!
    З Днем Ангела, з Іменинами, дорогі православні християни!
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко.
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому відкриється виставка Ірини Поляруш “Побачити незвичайне у звичайному”