На Кіровоградщині незаконно вирубують цінну деревину

  • 31 трав. 2018 12:34
  • 1440
    • Новина На Кіровоградщині незаконно вирубують цінну деревину Ранкове місто. Кропивницький
     
    Підприємливі ділки незаконно спилюють столітні дуби з метою продажу деревини за кордон, по Кіровоградській області 700 дубів уже вирубано. Про це на ФБ у групі Озеленення Кропивницький пише активістка Надія Паливода.
     
     
    "Пам'ятаєте, як взимку хотіли протягти рішення через сесію ОДА про передачу в приватні руки частини Чорного лісу - нібито під мисливське господарство? Йшлося про 3 тисячі гектарів.
    Тоді повідомлялося також, що насправді на цій території планують вирубувати дуби і відправляти за кордон, що контракти на поставку дуба вже укладено.
    Тоді Чорний ліс вдалося відстояти. Але ж договори з Європою вже укладено, свідчать люди, знайомі з ситуацією. Тому підприємливі ділки ці дуби тепер шукають по всій області - то в одному районі вирубка, то в другому.
    700 дубів уже вирубано, свідчать очевидці. Причому працюють тихо і під прикриттям: тягають з собою бензиновий генератор і працюють електропилками - бо вони не так сильно шумлять.
    Минулої п’ятниці їх спіймали наші активісти в Онуфріївському районі". - йдеться у повідомленні.
     
     
    22 травня поблизу селища Павлиш Онуфріївського району, що на Кіровоградщині, працівники поліції затримали групу браконьєрів-лісорубів, котрі знищували дубову лісосмугу поблизу залізниці. Про це пише сайт Гречка 
     
    Зловмисників цікавила лише деревина дуба, придатна для промислового використання. Відібравши потрібні колоди, вони покидали гілля і одразу звалювали наступні дерева.
     
    Задокументувати вдалося факт порубки лише 6-ти дерев, але протягом недавнього часу було знищено близько семисот подібних дерев, віком від 80-ти років і старші. Деякі дуби мали 200 і більше років, тобто були реліктовими у даній місцевості. Цей факт особливо занепокоїв активістів ГО “Озеленення Кропивницький”, котрі одразу мобілізувались для протидії даним фактам та оперативно прибули на місце злочину, повідомивши правоохоронців.
     
    Цікавим є те, що тільки дуби, котрі ростуть на межі степу і лісостепу, мають просто бездоганну структуру деревини, ростуть рівними як сосни, що значно спрощує їхнюпромислову обробку і подальше використання.
    Як вважають активісти, вирубування дубових дібров є над прибутковим тіньовим бізнесом, котрий “кришується” на найвищому рівні відповідних контролюючих органів.
     
    Одразу після затримання до місця злочину прибули представники лісового господарства, “Укрзалізниці”, місцеві органи самоврядування та додаткові сили поліції.
     
     
    Нагадаємо: Рятувальники Кіровоградщини вирушили гасити пожежу лісу на Херсонщині