Двоє видатних українських митців привезли до Кропивницького виставку автора мультфільмів про козаків (ФОТО, ВІДЕО)

  • 30 трав. 2018 12:01
  • 1859
  •  
    Учора до Кропивницького на запрошення власника галереї «Єлисаветград» приїздили з Києва художник-богослов Андрій Кулагін та композитор Володимир Губа. Приводом для візиту цього визначного тандему митців стало відкриття виставки графіки відомого українського мультиплікатора Володимира Дахна (1932 – 2006). 
     
     
    Кропивничани мали унікальну можливість долучитися до спілкування з митцями, яких знає весь світ. Зокрема, Андрій Кулагін єдиний серед художників удостоєний Золотої медалі Ватикану за внесок у розвиток світового мистецтва. Володимир Губа – вихованець Бориса Лятошинського та Андрія Штогаренка – створив музику до майже 70 художніх, документальних та мультиплікаційних фільмів, у тому числі й з циклу «Як козаки…» Володимира Дахна. Володимир Петрович був його другом, часто проводив час за шаховою партією з відомим українським мультиплікатором, режисером та сценаристом.
     
     
    Київські гості зустрілися з вихованцями гімназії-інтернату професора Короткова та дитячих музичних шкіл, побували в обласній науковій бібліотеці імені Чижевського, а також взяли участь у творчому діалозі з відвідувачами галереї «Єлисаветград».
     
    – На жаль, в останні роки Володимир Дахно був мало затребуваний і сильно від цього страждав, - розповів Андрій Кулагін. – Йому доводилось братися навіть за копійчані замовлення, малювати рекламу для виробників взуття тощо… Практично всі його твори опинились у друга-майора. Мені вдалося їх придбати та об’єднати воєдино. Відтепер моя місія – познайомити з ними якомога більше людей. Адже, на мою думку, унікальну й багатогранну особистість Володимира Дахна так і не оцінили за життя. Треба цю несправедливість виправити. Ми плануємо цю виставку повезти містами України. 
     
    Цікаво, що познайомились Микола Цуканов та Андрій Кулагін завдяки старовинному канделябру, викраденому з колекції митця десять років тому. Він упізнав його на фото, які Микола Цуканов оприлюднив у соцмережах. Очевидно, крадену річ, не знаючи про її походження, придбав до своєї колекції власник галереї. 
     
     
    - Я поїхав до Києва та віддав підсвічник його власнику, і зовсім про це не шкодую, - каже Микола Цуканов. – Адже, втративши копійчану річ, я знайшов значно більше – дружбу з видатною людиною. Після цього випадку Андрій Кулагін вирішив приїхати до нашого міста й привезти виставку Володимира Дахна. 
     
     
    Людмила Макей
    фото Людмили Макей і Миколи Цуканова