Прощавайте, радянські стандарти!

  • 25 трав. 2018 16:07
  • 4438
    • Новина Прощавайте, радянські стандарти! Ранкове місто. Кропивницький
     
    Нам потрібні такі ж правила гри в галузі харчового законодавства, які діють в усьому цивілізованому світі та в Євросоюзі зокрема, вважає голова ГС «Асоціація з інтеграції НАССР» Владислав Веремєєнко. 
     
    Там виробник сам відповідає за себе. У нас за все відповідала держава в особі санепідслужби, чиї представники відповідали за своїх виробників кожен у своєму районі. Вони здійснювали нагляд за їхньою діяльністю та попереджали випуск неякісної продукції. В усьому світі такого немає. Відповідальність лежить на виробникові. Він як хоче, так виробляє свою продукцію. Головна умова — щоб вона була безпечною для людей, які її купують. Відтепер так само відбувається і в нас.
    — Ми змінили законодавство, прибрали державну санепідслужбу, — пояснює Владислав Веремєєнко. — Натомість з’явилась Держпродспоживслужба, яка обєднала функції санепідслужби, ветеринарії, служби захисту прав споживачів, фітосанітарії. Ця система спирається на загальновизнані норми санітарії. Треба дбати, аби на підприємстві було чисто, щоб дотримувались норми по прибиранню та мийці. 
     
     
    НАССР — привіт від НАСА
    Все розписано давно, система далеко не нова. Вона з’явилась наприкінці 60–х років у США, коли вироблялись продукти харчування для астронавтів в НАСА. Треба було повністю виключити вірогідність їхнього отруєння під час космічного польоту. 
    — Звідти пішли всі норми, які діють сьогодні, — каже Владислав Веремєєнко. — Система НАССР спирається на програми–передумови, які складають 70 відсотків від усього документу. Це основні умови та види діяльності, які є необхідними для підтримання гігієнічних умов на всіх етапах ланцюга виготовлення харчових продуктів.  
     
    Чистота — залог здоров’я 
    Програми–передумови є обов’язковими для всіх та призначені для ефективного функціонування системи безпечності  харчових продуктів і контролю за небезпечними факторами. Вони повинні бути розроблені, задокументовані і повністю впроваджені операторами ринку перед застосуванням системи НАССР. Сфера застосування програм–передумов повинна охоплювати усі потенційні загрози безпечності.
     
    —  Система містить заходи, процедури, інструкції з правильного прибирання, особистої гігієни персоналу тощо, — розповідає Владислав Веремєєнко. —  Зокрема, всім співробітникам треба мити руки, бо саме вони є одним із найбільш небезпечних носіїв бактерій та інфекцій. На жаль, буває, люди пішли до вбиральні, погано вимили руки й почали працювати з продуктами…  
     
    Не все гаразд сьогодні і зі станом контролю за проведенням медичних оглядів для персоналу. Люди купують санітарні книжки, але не проходять медичні огляди, не здають аналізи, не проходять обстеження. Їм легше сплатити 100 гривень, ніж відвідати лікарню. А за правилами всі, хто працюють у харчовій промисловості, повинні регулярно проходить медогляд і відображати його результати в санітарних книжках. 
     
    Ми розповідаємо на своїх семінарах представникам підприємств, як вести санітарну книжку, як укладати угоди з центрами, які проводять медичні комісії. Треба бути впевненими, що люди, які працюють на вашому підприємстві, здорові. 
     
    Програми–передумови системи НАССР мають охоплювати такі процеси:
    • Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;
    • Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
    • Вимоги до планування та стану комунікацій — вентиляції, водопроводів, електро— та газопостачання, освітлення тощо;
    • Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
    • Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
    • Здоров’я та гігієна персоналу;
    • Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;
    • Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;
    • Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
    • Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;
    •  Зберігання та транспортування;
    • Контроль за техноло–гічними процесами;
    • Маркування харчових про–дуктів та поінформованість споживачів.
     
    —  Сама система спрямована на те, що проаналізувати якомога більше ризиків, пов’язаних із тим, щоб продукція стала безпечною в кінці свого шляху до споживача, — розтлумачує Владислав Веремєєнко. — Ми повинні проаналізувати всі ці ризики, можливості потрапляння бактерії в кінцевий продукт. Ми маємо бути впевнені, що продукція безпечна. 
    Аналізуючи, знаходимо критичні точки, звідки надходить ризик, робити їх безпечними й потім спостерігати за ними. Щоб люди спостерігали за ними, відмічали в журналах моніторингу всі свої дії. Тоді ми будемо впевнені, що в нас здоровий персонал і весь технологічний процес на підприємстві побудований правильно. Наприклад, ми не носимо сміття повз готової продукції тощо. Для цього вчимо персонал діяти по правильно розроблених інструкціях. 
    Але треба змінювати менталітет наших людей, які звикли нехтувати інструкціями. Це питання відповідальності, коли кожен ставить свій підпис під документом про те, що вивчив його та зобов’язується виконувати. Менеджери, які стоять над ними, будуть відслідковувати, як вони ці інструкції виконують. Система така: хтось робить, а хтось перевіряє, як він робить. Без перевірки бути не може. Щоб запровадити систему, створюється група НАССР на підприємстві. 
     
    Не все гаразд
    Зрозуміло, що з виконанням запланованого будуть великі проблеми. Раніше цього не було на законодавчому рівні, продовжує експерт. Тепер це потрібно всім, не лише крупним підприємствам. Наймати консультантів, самим навчатися. На жаль, багато хто ще зовсім нічого не робив, навіть не чув про нову систему НАССР, хоча існує вона вже більше двох років. Та й держава не має достатніх ресурсів, щоб донести цю інформацію до кожного виробника.
     
    —  Контроль виробництва продуктів, постачання та споживання є актуальним і дуже важливим для здорового способу життя та безпечного споживання, — резюмує експертка Ольга Швед. — Критичних точок в українському промисловому та фермерському виробництві, і особливо у роботі приватних фірм з різним рівнем професійного забезпечення їхньої діяльності, а також у збереженні та захисту здоров’я, дуже багато.... Але є мало тих, хто може їх виявити, а ще менше тих, хто має професійно проаналізувати, і ще менше є тих, хто може повпливати і вивести із «зашкалення» показів небезпеки чи порушення у критичних точках... 
    Так що роботи — неорана нива. Головне — не дати бур’янам задавити перші зелені сходи. 
     
    Людмила Макей
     
    Нагадаємо: Як «ХАССП» вдарить по небезпеці харчових товарів
                         Ми — європейці!  Завершується конкурс есе для школярів «Європа поруч!»
                          Пропонуємо кропивничанам вікторину щодо якості продуктів харчування
     
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).