Кропивничани можуть відвідати “Парк корупції” (ВІДЕО)

  • 24 трав. 2018 14:36
  • 2212
    • Новина Кропивничани можуть відвідати “Парк корупції” (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
    Десять причин побувати у “Парку корупції”
     
    Що спільного у корупції і ящірки? Що сниться корупціонеру? Як працюють спецпризначенці НАБУ? Як виглядає статуетка вартістю понад 30 000 євро?
     
    Отримати відповіді на ці та інші запитання можна буде в “Парку корупції”, який відкривається 1 червня у Києві. Проект втілює Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні.
     
    “ЄС залишається відданою підтримці боротьби з корупцією в Україні, в першу чергу, шляхом створення нових спеціалізованих інститутів. Наступним важливим кроком України буде створення Антикорупційного суду. Разом із тим Антикорупційна ініціатива ЄС реалізує широкомасштабну інформаційну кампанію, частиною якої є цей “Парк корупції”, – прокоментував Хюг Мінгареллі, голова представництва ЄС в Україні.
     
    “Для того щоб Україна усвідомила свою амбіцію стати стійкою європейською демократією, яка належно функціонує і процвітає, вона має ефективно вирішувати проблеми корупції, що проникають скрізь. Данія з гордістю допомагає у цьому, в тому числі завдяки нашій підтримці Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI). Народ України відіграє дуже важливу роль, і я переконаний, що “Парк корупції” може допомогти у підвищенні обізнаності і в мобілізації більш широкої підтримки у боротьбі з корупцією”, — розповів Рубен Медсен, Посол Данії в Україні.
     
    Під час роботи “Парку корупції” у Ботанічному саду імені Гришка можна буде:
     
    1. Подивитися на 9 надувних куполів загальною площею понад 700 квадратних метрів
    Побачити 100-метровий золотий батон, срібну “Кімнату корупціонера”, побувати у куполі “Боротьба” висотою як триповерховий будинок, де розповідається про те, як борються з корупцією в Україні і світі, погуляти у напівпрозорій сфері “Країна, яку ми намріяли”.
     
    Зверху “Парк корупції” нагадує ящірку, яка у випадку втрати хвоста відрощує новий – аналогія більше ніж прозора. А зблизька куполи схожі на великі мильні бульбашки – символи порожніх обіцянок, які завжди супроводжують корупцію.
     
    2. Дізнатися історію корупції
    Корупція – одне з найдавніших явищ на світі. У “Парку корупції” ви зможете дізнатись, як із нею боролися у давньому Шумері, як карали корупціонерів у Вавилоні і Єгипті, як корупція знищила Османську імперію і довела до банкрутства тисячі людей під час будування Панамського каналу. Ви зможете побачити справжні монети Римської імперії і зімбабвійські трильйони – символи однієї з найбільших інфляцій в історії людства.
     
    3. Опинитися у віртуальній кімнаті і провести обшук
    Окремий купол присвячений роботі детективів НАБУ. Тут ви одягнете шолом віртуальної реальності, візьмете в руки джойстики і опинитеся у кімнаті, де треба провести обшук. Вам необхідно буде знайти речові докази корупції і заарештувати підозрюваного. Віртуальна кімната розроблена українською компанією Lookinar за технічної підтримки VR HUB.
     
    4. Побачити вилучені спеціальними антикорупційними органами артефакти
    Автівка, яка існує в єдиному екземплярі, танковий двигун, статуетка пташки вартістю понад 30 000 євро – у залі “Боротьба” ви дізнаєтесь, як предмети розкоші, які ще вчора належали корупціонерам, можуть почати працювати на державу.
     
    5. Побувати в інтерактивних куполах “Кімната корупціонера” і “Страшний сон корупціонера”
    Усі предмети в них інтерактивні, і кожен розповідає свою історію: від рушниці, яка стріляє, і комина, де горить вогонь, до картини Айвазовського і книги “чорної бухгалтерії”, інформація в якій проявляється, якщо прикласти до неї руку.
     
    6. Дізнатися, як працюють антикорупційні органи
    У залі “Секретна сила” ви побачите повне обмундирування спецпризначенців НАБУ: від 16-кілограмового бронежилета до 40-кілограмового щита, а також спеціальні засоби, які використовують, щоб стежити за корупціонерами. Також ви зможете пройти тест, щоб дізнатися, чи підходите ви для роботи в НАБУ, і спробувати керувати високошвидкісною поворотною камерою Hikvision, яка витримує температуру від -40 до +65 градусів, вміє розпізнавати об’єкти і може зняти їх на відстані до 200 м.
     
     
    7. Побувати в секретній лабораторії і на базі спецпризначенців
    Завдяки VR-зйомці ви зможете побувати там, куди пересічній людині вхід суворо заборонений. У VR-окулярах ви перенесетеся до лабораторії, де фахівці НАБУ можуть вилучити будь-яку інформацію з телефону, навіть якщо її видалили, а сам телефон розбили. Побачите, як працюють детективи і тренуються спецпризначенці.
     
    8. Дізнатися про найяскравіші приклади боротьби з корупцією в світі
    Румунія, Сінгапур, Польща, Грузія, Гонконг – нам є в кого повчитися! Тут же, у куполі “Боротьба”, можна буде побачити значки головних антикорупційних органів світу. Центральне місце в цій залі відведено Україні і тому, як і хто бореться з топ-корупцією у нас. Ви дізнаєтеся, що таке НАБУ, САП і АРМА, чому так важливо створити Антикорупційний суд і що можете зробити ви для боротьби з корупцією. Крім того, ви зможете пройти тест і спробувати відгадати, скільки грошей вилучили у корупціонера, дізнатися про креативні способи боротьби з корупцією – від коміксу до платформи хабарів.
     
    9. Перемогти корупціонера
    Посередині “Парку” встановлено пам’ятник корупціонеру. Шестиметрова пневмоконструкція височіє над куполами, але тільки доти, доки 8 людей не об’єднаються, щоб “повалити” пам’ятник. Щойно вони разом візьмуться за розкидані по парку кнопки, корупціонер “упаде”.
     
    10. Уявити Україну без корупції
    У куполі “Країна, яку ми намріяли” ви зможете не лише побачити 40-метровий малюнок відомої художниці Олександри Жумайлової про те, якою може бути Україна, а й записати своє бачення нової країни. Записи гостей “Парку” будуть оновлюватися щотижня, тож приходьте сюди знову – щоб почути, як звучить ваша мрія.
     
     
    “Парк корупції” покликаний привернути увагу суспільства до теми топ-корупції. Проект працюватиме три тижні. Вхід у “Парк” безкоштовний. Щоб до нього потрапити, потрібно купити квиток у Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка вартістю 50 грн. Усі кошти, виручені за квитки, будуть спрямовані на розвиток ботанічного саду.
     
    1 червня “Парк корупції” працюватиме з 10:00 до 16:00. А з 2 та до 17 червня “Парк” розпочне роботу вже у звичайному режимі: Вівторок – П’ятниця з 10:00 до 20:00, Субота – Неділя з 09:00 до 20:00. Понеділок – вихідний день.
     
    Більше дізнатися про “Парк корупції” і стежити за новинами можна на сторінці цього проекту: 
    Більше інформації у соціальних мережах
     

    Нагадаємо: Нагадаємо: Дім, в якому живе не він?